Úspešný míting s jedným zásahom domácich

Úspešný míting s jedným zásahom domácich

Dostihovému dňu v Šuranoch prialo počasie a prejavilo sa to aj v mimoriadne početnej diváckej kulise. Na programe boli tri rovinové a tri prekážkové zápolenia a tiež úvodné kolo Slovenskej Pony ligy 2024. Najviac sa darilo hosťom z Českej republiky, ktorí triumfovali až štyri krát. Po jednom víťazstve si pripísali aj domáce farby Lokotransu Slovakia a na záver popoludnia sa z prvého triumfu v kariére tešil mladý jazdec Adam Šebesta.

Úvod mítingu patril trénerovi Radimovi Bodlákovi, keď v prútenkárskej Cene Husqvarna Palárikovo triumfovala jeho zverenkyňa CELESTINE o 1 1/4 dĺžky pred domácim KUBIK-om a následne sa v Cene spoločnosti CEDRO I. s.r.o. (rovina IV. kat., 3200 m) so súpermi pohral veterán s jednotkovou minulosťou CAPE FREEDOM.

Prvá steeplechase dňa priniesla radosť domácemu realizačnému tímu a stajni Lokotrans Slovakia. Francúzsky rodák IARAK pripravovaný trénerom Jánom Cagáňom a odjazdený jeho synom Martinom v Cene LOKO TRANS Slovakia, s.r.o. na 3400 metrov spôsobom štart-cieľ uťahal všetkých súperov a výrok rozhodcov znel: zadržane 15 dĺžok! Aj v druhom „stípli“ mali šurianski hostitelia horúce želiezko v ohni – víťazku minuloročnej Veľkej topoľčianskej steeplechase MEGHAN. Priebeh dostihov potvrdzoval vysoké ambície tímu okolo majiteľa Tibora Cvika a kobyla sa držala na špici päťčlenného poľa. V cieľovej rovine po prekonaní záverečnej prekážky však do útoku zavelil vlaňajší premiant Velkej ceny Netolic SALIVANO a domácu favoritku zdolal po boji o 1 1/2 dĺžky. Jazdecký prekážkový šampión zo sezóny 2022 Jan Odložil si otvoril svoj tohtoročný víťazný účet na slovenských dráhach.

Aj trofej z hlavného rovinového zápolenia, Ceny predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (III. kat., 1800 m), sa sťahuje na Moravu. Tréner Jan Havlíček sa vlani tešil v týchto dostihoch zásluhou Ryonyho a tento rok poslal do akcie 9-ročného veterána TREASURE ROCK, okrem iného aj dvojnásobného víťaza zo Senice. Americkému rodákovi vo farbách stajne TIPPLER Group s.r.o. zjavne menšie slovenské závodiská pasujú a pod jazdeckým obojživelníkom Marcelom Novákom mladším (synom českého prekážkového šampióna Marcela Nováka) triumfoval iste o pol dĺžky pred BRAGOU (stajňa BORMANN, tréner Jozef Chodúr, am. Jozef Takács). Tretí QUISSI LOGIST (stajňa Vimar, tréner Samuel Sokol, jazdec Ferdinand Kráner) strácal ďalšej 3/4 dĺžky.

Záverečný bod programu, Memoriál Ing. Róberta Vrbu (rovina V. kat., 1800 m) priniesol veľkú radosť z premiérového víťazstva v kariére 17-ročnému Adamovi Šebestovi, len pri treťom životnom štarte vo „veľkých“ dostihoch. Adam pod vedením trénera Ľudovíta Šebestu začínal v dostihoch poníkov, tento rok premiérovo zažiadal o amatérsku jazdeckú licenciu a je už tretím víťazom (po Tomášovi Romanovi a Nikole Miklovej) z liahne talentov tohto trénera. V sedle valacha LUCKYNAV zdolal profesionálnych jazdcov o tri a viac dĺžok.

Slovenská Pony Liga ako platforma pre mladé jazdecké talenty pokračuje už tretím ročníkom. Prvé kolo práve na šurianskom hipodróme obsadilo trinásť jazdkýň na poníkoch. V prvom oddelení triumfovala maďarská zástupkyňa Judit Rakottyai na poníkovi BZ DIXIE. V druhom oddelení pre vyššie poníky zviedli napínavý súboj o víťazstvo Patrícia Polláková na SHERON-ovi a Laura Pőtheová s poníkom MONTY. Napokon bola o krk prvá v cieli Patrícia Polláková, mimochodom tiež v trénerskej príprave Ľudovíta Šebestu. 

foto: Mária Horníková