Ďalší skvelý úspech domáceho chovu na najvyššej úrovni

Ďalší skvelý úspech domáceho chovu na najvyššej úrovni

Dva z úvodných troch testov prvej kategórie aktuálnej sezóny vyhrali kone domáceho chovu. To je skutočnosť hodná dvojitého podčiarknutia, keďže je tým najlepším dôkazom opodstatnenosti a zmysluplnosti chovu plnokrvníka aj v skromných slovenských podmienkach.

Prechod medzi klasickým ročníkom a kategóriou starších koní je vždy zaťažkávacou skúškou aj pre tých najlepších trojročiakov. Prvú takúto vážnu konfrontáciu priniesla 26. Veľká aprílová cena Respect Slovakia (I. kat., 1800 m, 7000 € plus prémie) na štartovej listine s osmičkou koní. Medzi nimi nechýbali vlaňajší klasickí víťazi MANATAN (Veľká jarná cena) a FREE FOLIE (Cena Arvy, Cena Pat´s Music a Slovenské Oaks), doplnení rovesníkmi BLUE RIVER (víťazka Ceny Whisky, druhá v Jarnej cene kobýl), SHINING SKY (umiestnená v piatich klasikách vrátane Českého derby), MYTHICAL THOR-om (druhý v Starohájskom kritériu) a PERSISTENCOFMEMORY (o. i. štvrtá v Cene Pat´s Music). Proti nim nastúpili ťažké kalibre: premiant Veľkej ceny Slovenska AIGLE VAILLANT a dvojnásobný jednotkový víťaz QUESSIGNY.

A bol to práve reprezentant stajne Lokotrans AIGLE VAILLANT, ktorý v štýle svojho bývalého tréningového kolegu Ideal Approacha nadiktoval na dráhe poznačenej aprílovými prehánkami svižné tempo. Aktívne si počínali aj MYTHICAL THOR a MANATAN a ešte v cieľovej rovine to vyzeralo na súboj práve tejto trojice o víťazstvo. Z druhého sledu však k parádnemu finišu rozhýbal džokej Adam Florian belku BLUE RIVER a odchovankyňa Stajne Caruso napokon poslednými cvalovými skokmi uchmatla víťazstvo po výroku tuhý boj hlava – krátka hlava pred MANATAN-om a AIGLE VAILLANT-om. Štvrtý MYTHICAL THOR strácal jednu dĺžku a favorizovaná držiteľka titulu „Kôň roka 2023“ FREE FOLIE ďalšej 1 3/4 dĺžky.

Rodinná stajňa manželov Karola a Paulíny Szabovcov sa vďaka vlastným odchovankyniam BLUE RIVER a BLUE BAY, dcéram skvelej matky Bathory, tešili v priebehu minulej sezóny z troch víťazstiev a ďalších ôsmich dotovaných umiestnení na najvyššej, jednotkovej úrovni. Blue Bay už čakajú materské povinnosti, jej prvým partnerom bude tento rok skvelý vytrvalec Nagano Gold. BLUE RIVER hneď prvý štart v aktuálnej sezóne premenila na veľmi cenné víťazstvo v ťažkej konkurencii a konto stajne vylepšila o 3150 € na dotáciách, 450 € majiteľských prémií a 1340 € formou chovateľskej prémie a bonusu za víťazstvo koňa slovenského chovu. 

foto: Adam Lovecký

Little Lord zužitkoval štart v nohách

Druhým najvýznamnejším zápolením mítingu bol Memoriál Josefa Břečku (II. kat., 1400 m, 4000 € plus prémie) s hednikepovou propozíciou. Hmotnostné zaťaženie účastníkov sa pohybovalo v rozmedzí 54 až 60 kilogramov. Hendikepovo vyrovnané boli aj totalizátorové kvóty a ako mierny favorit odskočil CALAH zo stajne Strnisko. Jeho výhodou mohol byť zahrievací štart v nohách počas prvého bratislavského dňa sezóny. Rovnako už rozbehaným koňom bol LITTLE LORD (stajňa K-K Metal a.s.), ktorý finišoval štvrtý v pražskom Gomba handicape. Zrejme tento aspekt sa ukázal byť tým povestným jazýčkom na váhach, pretože v tesnom finiši napokon LITTLE LORD zdolal PASAREI (Vimar) po boji o krk.

„Štangelovci“ versus „Línkovci“

Dostihový deň začal výborne pre trénera Mariána Štangela, ktorý oznámil na štartové listiny dovedna štrnásť svojich zverencov a hneď kvarteto sa predstavilo v úvodných dostihoch. Cenu Termaca (V. kat., 1700 m, 1800 €) pre začínajúcich trojročiakov suverénne ovládla jeho zverenkyňa LUMINAR zo stajne EPM Petrus v sedle so žiakom Tomášom Romanom. Luminar je pravou sestrou Luchadory, ktorá ešte vlani reprezentovala rovnaké farby. Aj zvyšné medailové priečky obsadili kone z lotu Mariána Štangela WALDFÜRST (Team Nuho Vatic) a KABIUK (Stall Stummer).

Víťazne sa prezentoval aj ďalší Štangelov trojročiak, tento raz vo farbách stajne Strnisko a pripravovaný v Lakšárskej novej Vsi. V Cene Dark Marbla (IV. kat., 1200 m, 2300 €) si írsky rodák TERMINI poradil s maximálnym počtom trinástich súperov, vrátane starších harcovníkov.

Na double Mariána Štangela zakontroval dvojicou víťazstiev aj Jaroslav Línek. V Hendikepe Zoriany (III. kat., 2400 m, 3000 €) vyškolil súperov z taktiky a odhadu tempa, keď po úvodnej štvorstovke á la steeplechase (za 30,68 sekúnd, čo je v prepočte tempo 782 m/min.) zobral vývoj dostihov do svojich rúk a v záverečnom šprinte (posledných 400 m za 23,58 s) s MUSTELOU už pred seba nikoho nepustili. V Cene Cataliny (V. kat., 1400 m, 1800 €) navigoval Línek svojho zverenca ALEXANDRE D´OR a po matnej vlaňajšej sezóne sa hnedák a jeho stajňa Korenič Racing tešili z premiérového víťazstva.

Záverečné dva dostihy získali kone zo zahraničia. Trojročiakom vyhradenú Cena Symbola (III. kat., 1800 m, 3000 €) desiatimi dĺžkami zdemoloval zverenec trénerského virtuóza „Grega“ Wroblewkého MERINO, a to napriek zelenáčskemu prejavu dostihového debutanta. V Cene Fiorhead (IV. kat., 1700 m, 2300 €) pre staršie ročníky zasa nezaváhal jednotkový „Maďar“ s francúzskym pasom RÉGI CSIBÉSZ. Zverenec Pála Csontosa (ergo Stanislava Georgieva) vynechal celú minulú sezónu, rok predtým ale dokázal triumfovať v Lovaregyleti Díj (Gd-2) a finišoval druhý v rakúskom Derby a maďarskom St. Leger.