Star je zdravý, veselý a na dostihy sa teší

Star je zdravý, veselý a na dostihy sa teší

Príkladom česko-slovenskej „dostihovej vzájomnosti“ je nielen Royal Gino, ktorého pre českého majiteľa Karla Zatloukala trénuje v Bratislave Marián Štangel. V opačnom garde sme tento rok na pardubickom závodisku mohli sledovať 12-ročného beluša STAR, reprezentanta stajne MPL Racing slovenského majiteľa Miroslava Pisklu, v opatere renomovanej českej trénerky Hany Kabelkovej. STAR sa v nedeľu postaví na štart svojej tretej Veľkej pardubickej.

Tretie miesto v augustovej kvalifikácii a striebro v tej septembrovej dávajú nádej na dobrý výsledok aj v samotnom vrchole prekážkovej sezóny. Majiteľ Miroslav Piskla však stojí nohami na zemi: „Do dostihov ideme s veľkou pokorou. STAR je v poriadku, čosi už v kariére preskákal, ale dostihy sú dostihy a vždy sa môže niečo pritrafiť. Úspechom bude, keď sa Marek Stromský postaví na pódium. Čím viac naľavo, tým lepšie,“ dodáva s úsmevom, narážajúc na Starovho jazdca, mimoriadne skúseného a súčasne veľkého smoliara Veľkej pardubickej. 49-ročný Marek Stromský sa v nedeľu postaví na štart svojej jubilejnej 20. „Veľkej“. Dva razy dokonca precválal cieľom na prvom mieste. V prvom prípade (2008 – Amant Gris) však prišla diskvalifikácia za nedodržanie kurzu dostihov (podbehnutie otočného bodu) a druhý raz v roku 2015 Nikasa z prvého miesta zosadil pozitívny dopingový nález. Stromský a STAR sa už zoznámili v poslednej kvalifikácii pred Veľkou, kde spolu finišovali na druhom mieste. „Som rád, že máme v sedle jedného z najskúsenejších domácich džokejov, ktorý v Pardubiciach pozná každý meter. Výhodou pre Stara je aj blízkosť závodiska a tréningovej centrály Vápenný Podol, takže odpadá únavné cestovanie a prípadný stres s tým spojený. Vnímam, že fanúšikovia Marekovi fandia a želajú mu víťazstvo na bielom koni. My mu ho veľmi radi doprajeme,“ uzatvára Miroslav Piskla.

Trénerka Hana Kabelková už vie, ako chutí triumf vo Veľkej pardubickej. V roku 2021 načasovala víťaznú formu vtedy 10-ročnému TALENT-ovi (pri jeho treťom vystúpení vo Veľkej), ktorý vlani finišoval druhý a na štart sa spolu so STAR-om postaví aj teraz. Ako vníma rešpektovaná školiteľka šance STAR-a: „S prípravou som veľmi spokojná. STAR splnil všetko, čo sme od neho chceli. Napriek veku je pružný, zdravý, veselý a na dostihy sa vyslovene teší. Trénoval podobne ako Talent, v niektorých ohľadoch to zvládal dokonca lepšie. S našimi starými pánmi už narábame opatrnejšie, osvedčil sa nám vodný pás, za ktorým teraz cestujeme do Brna. Majú tam také konské wellness, ktoré im robí dobre. Samozrejme, kvôli pohybovému aparátu by obom mojim zverencom vyhovoval v nedeľu mäkší podklad, predpoveď však nič také nesľubuje. STAR je v dobrej fyzickej aj psychickej pohode a verím, že sa popasuje o dobrý výsledok. Keď mu zdravie vydrží, myslím, že by sa pokojne mohol objaviť na dráhe aj budúci rok.“

foto: Dostihový spolek Pardubice/Kateřina Filipi