Slovenské kone sa v Pardubiciach nestratili

Slovenské kone sa v Pardubiciach nestratili

Najostrejšie sledovaný prekážkový míting u našich západných susedov ukázal, že aj slovenské kone dokážu držať krok s najlepšími českými skokanmi. Počas uplynulého víkendu sa na pardubickom závodisku predstavilo šesť koní zo slovenského tréningu a domov priviezli jedno víťazstvo, druhé, tretie a piate miesto.

Hneď v úvodnom zápolení sobotňajšieho programu sa veľmi solídne prezentoval OROBLANCO zo stajne Quirinus Farm. V päťčlennom poli Stříbrné trofeje – Cena pivovarů Staropramen (steeplechase NL, 4400 m, 300 000 Kč = cca 12 000 €) pozíciu jednoznačného favorita potvrdil Sternkranz a očakávané bolo aj druhé miesto Dominiqua. Zverenec Jaroslava Brečku OROBLANCO v sedle s Dominikou Baranovou finišoval hneď za touto dvojicou elitných prútenkárov a klasických stípliarov na treťom mieste, keď na jeho štíte skončil aj vysoko hodnotený Wilantos.

Mimoriadne perspektívnu skokanku pripravuje vo svojej stajni v petržalskom Starom háji Marián Štangel. Trojročná MEDULIENKA nastupovala do Zlatej spony tříletých BICZ holding 2023 (prútené prekážky I. kat., 3200 m, 200 000 Kč =  cca 8000 €) ako druhá favoritka. V jedenásťčlennom poli trojročných rovesníkov však nedala nikomu najmenšiu šancu a triumfovala pod francúzskym džokejom Benoit Claudicom ľahko o 6 dĺžok. Jej tohtoročná bilancia v pardubických prútenkách sú tri štarty, dve víťazstvá, jedno druhé miesto a zisk 158 800 Kč.

Druhým zverencom Jaroslava Brečku, ktorý zasiahol do diania počas soboty, bol LOTOS v Křišťálovom pohári města Pardubic za podpory závodiště Wroclaw (prútené prekážky, 3400 m, 300 000 Kč = cca 12 000 €). Reprezentant stajne Kovotvar začal pod Dominikou Baranovou veľmi aktívne, no čoskoro mu došli sily a prepadol sa na posledné miesto. Svoje kvality potvrdil ľahkým víťazstvom Dionis, ktorý predtým triumfoval v Prútenkách šampiónov v Bratislave. 

Korunným princom krátkych pardubických cross-country je v tejto sezóne MR ZURU zo slovenskej stajne DS Millennium. Zdolať ho dokázal len Quart de Garde z DS Pegas a ten nastúpil ako favorit aj do Poplerovho memoriálu skupiny SOMI (steeplechase cross country NL, 3300 m, 300 000 Kč = cca 12 000 €). V sedle MR ZURU musel zraneného Jana Odložila vystriedať Jakub Kocman, no aj pod novým jazdcom preukázal hnedák pripravovaný Jaroslavom Brečkom svoju skokanskú bezchybnosť. Veď vo všetkých predchádzajúcich trinástich steeplechase ktoré od roku 2021 absolvoval, vždy dobehol do cieľa a nikdy neskončil horšie ako tretí! Favorizovaný Quart de Garde tento raz nezaváhal a triumfoval ľahko o 8 dĺžok. Bojovný MR ZURU napokon vo finiši o pol dĺžky predstihol svojho tradičného súpera Lianela, inak obhajcu minuloročného prvenstva v Poplerovom memoriáli. MR ZURU tento rok v Pardubiciach odbehol štyri dostihy, raz vyhral a tri krát dobehol druhý. Zarobil 199 200 €.

Hlavného bodu celej prekážkovej sezóny v Česku sa diváci dočkali v nedeľu o 16-tej hodine. Do 133. Velkej pardubickej se Slavia pojišťovnou (steeplechase cross country L, 6900 m, 5 000 000 Kč = cca 200 000 €) nastúpilo 18-členné pole koní. Sedem z nich však skončilo už na prekážke č. 4, Taxisovej priekope. Do hromadného pádu sa, žiaľ, zaplietol aj jeden zo slovenských zástupcov ROYAL GINO, debutant vo Veľkej. Zverenec Mariána Štangela našťastie vyviazol bez vážnejšej ujmy, rovnako ako jeho jazdec Adam Čmiel, ktorý nahradil Jana Odložila. V ďalšom priebehu dostihov si mimoriadne aktívne počínal ďalší kôň v slovenskom tréningu KAISERWALZER. Jeho džokej Jaroslav Myška sa rozhodol diktovať tempo a na prvom mieste prekonávali aj posledný náročný živý plot kurzu s 31 prekážkami – Havlov skok a po poslednom úseku oranice priviedli päticu najlepších na trávnatý ovál, kde ich čakali ešte tri steeplechase skoky. Ku KAISERWALZEROVI sa na čele pripojil jeho bývalý tréningový kolega STAR zo stajne MPL Racing, tento rok v opatere Hany Kabelkovej. Chvíľu to vyzeralo na happyend pre Marka Stromského, večného smoliara Veľkej, ktorý v sedle STAR-a nastúpil na svoju jubilejnú dvadsiatu Veľkú pardubickú. No po prekonaní poslednej prekážky rozbalil svoj povestný finiš favorizovaný SACAMIRO a pod džokejom Janom Faltejskom triumfoval iste o päť dĺžok. Druhé miesto, rovnako ako vlani, obsadil víťaz edície 2021 TALENT a tretí finišoval jeho tréningový kolega STAR. Unaveného KAISERWALZERA na piate miesto odsunul o 3/4 dĺžky LOMBARGINI.

Aj víťazný Sacamiro má pomerne úzky vzťah so slovenským turfom, keďže jeho otcom je bývalý vynikajúci vytrvalec v službách stajne Agrolipt Dr. Karola Liptáka Camill. Ten sa v prekážkovom chove blysol okrem Sacamira aj trojnásobným jednotkovým víťazom Medic.

foto: Milan Křiček (01, 04), Petr Šimerda (02), Lenka Sklenáková (03), Monika Suchánková (05, 06)