Royal Gino je extrémne tvrdý kôň

Royal Gino je extrémne tvrdý kôň

Od triumfu Quirinusa vo Veľkej pardubickej 1992 nebol žiadny ďalší kôň v slovenskom tréningu tak blízko k víťazstvu, ako Vandual v edícii 2020. Reprezentant stajne Vadual vtedy finišoval na treťom mieste, necelé dve dĺžky od víťazného Hegnusa. Jeho tréner Marián Štangel má po troch rokoch na štarte najznámejšej a najvýznamnejšej steeplechase regiónu ďalšieho zverenca ROYAL GINO, ktorý reprezentuje stajňu Nýznerov SK.

Desaťročný beluš zahájil aktuálnu sezónu triumfom v Jarnej cene Petržalky na starohájskom hipodróme. Jeho ďalšie kroky už smerovali do Pardubíc s jasným cieľom: kvalifikovať sa na októbrový vrchol. „Podarilo sa nám to síce až na tretí pokus v septembrovej kvalifikácii, ale úlohu sme splnili. Gino je v podstate ešte len začínajúci krosár. V Pardubiciach po prvý raz štartoval len vlani a každým štartom zbiera cenné skúsenosti. Napriek svojmu veku je vo vynikajúcej kondícii a vôbec na ňom nie je badať dostihovú opotrebovanosť. Je to mimoriadne tvrdý kôň a som presvedčený, že o rok – o dva bude na Pardubice nachystaný ešte lepšie,“ sumarizuje Marián Štangel a pridáva podrobnosti z tréningového procesu: „S Ginom sme išli podobnou cestou ako s Vandualom. Zaradili sme 3x do týždňa plávanie a 2x týždenne kopce. Posledné dva mesiace boli dosť intenzívne, ale kôň to všetko zvládol a strávil perfektne, je super pripravený. V porovnaní s Vandualom je Gino predsa len triedovejší a výkonnejší. Na druhej strane Vandual bol skúsenejší a bezchybný skokan. Absolvoval vyše 20 stíplov a ani raz nespadol, nezaváhal, všetky dostihy dokončil až do cieľa, vrátane troch Veľkých pardubických. Na Royal Gina čaká jeho prvá Veľká, tak verím, že prejde úspešne celý kurz a získa sebavedomie a istotu do ďalších ročníkov.“

Jazdecká „maródka“ však nenecháva úplne kľudným ani Mariána Štangela. „Tento rok je to s jazdcami hotová katastrofa. Verím, že Čenda Odložil bude v poriadku a nebudeme musieť na poslednú chvíľu riešiť náhradu.“ V rámci sobotňajšieho programu sa v prútenkárskej Zlatej spone tříletých predstaví MEDULIENKA v majetku samotného trénera Štangela. „Mala ju pôvodne jazdiť Terka Polesná, ktorá s ňou už jedny prútenky vyhrala. Aj tá sa však zranila, tak som oslovil Francúza Claudica. Na kobylu netlačíme, ide si po ďalšie skúsenosti. Určite ale nebude bez šance na solídne umiestnenie,“ uzatvára kouč z tréningovej centrály v petržalskom Starom háji.

foto: Anton Martinec (2x), Dostihový spolek Pardubice/Kateřina Filipi