„Kráľovský blesk“ udrel v pravý čas

„Kráľovský blesk“ udrel v pravý čas

photocredit:  vladozak.sk

Sobotňajší dostihový míting na starohájskom hipodróme ponúkol až desať zápolení a kategóriou najhodnotnejší Memoriál Antona Mlčúcha pre seba rozhodol ROYAL CATATUMBO zo stajne Vimar. Zverenec Zuzany Kubovičovej potvrdil solídnu úroveň klasického ročníka v porovnaní so staršími súpermi, keď napodobnil suverénny zásah Welshtina v dvojke proti starším pred dvomi týždňami.

Začiatok dostihového dňa sa niesol v znamení trénerského hetriku Jaroslava Línka, keď z jeho „tábora“ postupne vyhrali dvojročná debutantka AMRA (stajňa KT OBAL), trojročná šprintérka LA POME DE LA ROSE (stajňa MNK Racing) a o rok starší POWER HAT (stajňa Strnisko) v dvojkilometrovom hendikepe tretej kategórie. Do Memoriálu Antona Mlčúcha (II. kat., 1700 m, 4000 €) nasedlal suverénny líder trénerského šampionátu až troch svojich zverencov a tipujúci z nich najviac verili BLUE BAY zo stajne Caruso, naposledy šiestej v Cene Scottish Rifla na Turf-gala. S rovnakou eventuálkou (3,2:1) však nastupoval aj ROYAL CATATUMBO zo stajne Vimar, predtým o. i. štvrtý v klasickej Veľkej jarnej cene. Džokej Jan Verner v jeho sedle ukázal, že chtivé kone a priebehy zo špice mu nerobia problém. Keď to opticky už-už vyzeralo, že v cieľovej rovine hnedák opäť podľahne vlastnému tempu, pri náznaku útoku súperov znova zapol a napokon triumfoval ľahko o 2 1/4 dĺžky vo výbornom čase 1:44,43 min. Druhá BLUE BAY vedená vlastným trénerom Línkom opäť predviedla svoj vysoký štandard a pred zvyškom poľa si vypracovala náskok 3 3/4 dĺžky.

ROYAL CATATUMBO – v preklade „kráľovský blesk Catatumbo“ (špecifický atmosférický úkaz nad jazerom Maracaibo vo Venezuele) bol zakúpený na aukcii ročiakov írskej spoločnosti Goffs za 17 500 € a pri šiestom kariérnom štarte dosiahol premiérové víťazstvo.

Druhý triumf popoludnia pridal Jan Verner o pol hodinu neskôr v Hendikepe Fiorhead (IV. kat., 1600 m) s WIRRWAROM zo syndikátu Eleven Stars od trénera Marcela Mihalíka. Celkovo sa v rovinovej časti programu darilo jazdcom z popredných priečok priebežného šampionátu. Double si pripísal aj aktuálne druhý Ján Havlík a udržal si tak jednobodový odstup od tretieho Vernera. Po jednom víťazstve zaznamenali aj čerstvo vyučení bývalí žiaci Ferdinand Kráner a Petra Zedková, zhodne s piatimi triumfami na štvrtom, resp. piatom mieste rebríčka.

Prekážkové zápolenia skončili česko-slovenskou remízou 1:1. Skokanský debut premenil na interesantné víťazstvo v Cene Palm Islanda (prútené prekážky, 3300 m) HAKIMPOUR zo stajne DS Millennium, ktorý nadelil súperom 7 a viac dĺžok. Tréner Jaroslav Brečka tak môže do budúcna počítať s perspektívnym koňom do prekážok. Steeplechase Cena Quirinusa (3600 m) sa zasa sťahuje na sever Moravy, keď svoj premiérový štart v Bratislave premenil na víťazstvo WOODEN INDIAN s am. Terezou Polesnou, ktorá je zároveň aj jeho spolumajiteľkou.

Podobnú remízu „uhrali“ v klusáckom prémiovom heate, venovanom spomienke na Róberta a Juraja Deákovcov, aj český BUCEPHALOS MISI (vodič David Dobrovolný) a TOP SECRET J´(Dalibor Skladan). Prvú rozjazdu pre seba tesne o hlavu rozhodol TOP SECRET J´, zatiaľ čo v druhej sa mu BUCEPHALOS MISI bez väčších problémov revanšoval. Pri rovnosti bodov sa tak obaja podelili o spoločné prvé miesto v celkovom poradí heatu.

photocredit:   Anton Martinec