Veľa starších koní odišlo

Veľa starších koní odišlo

Jozef Lehocký

Miesto tréningu: Lakšárska Nová Ves

Počet koní v tréningu (2r – 3r – 4+r): 11 (3 – 2 – 6)

Šampionát 2021 v SR (rovina / prútené prekážky / steeplechase): 7. / – / –

Personál: Peter Hodáň

Stálicou medzi slovenskými stajňami je stajňa Strnisko, ktorá roky mávala kone len v jednom tréningovom stredisku pod taktovkou jedného trénera. Teraz sa situácia zmenila a reprezentantov žltomodrých farieb nájdeme aj u trénerov Líneka a Štangela. Stále najviac ich stojí v Lakšárskej Novej Vsi u Jozefa Lehockého. U neho sme najprv zisťovali, ako to vyzeralo v zime a obligátne personálne otázky.

Zima bola tento rok slabšia. Sem-tam sa niektorý deň nedalo pracovať, ale väčšinu času sme normálne odpracovali. S personálom máme biedu, asi ako všetci na Slovensku. Medzi džokejmi sme dohodnutí na dobrej spolupráci s Jiřím Palíkom. Posadí sa aj Peťo Hodáň, hlavne na nižšie váhy. Ťažko je aj s jazdcami. Stajňa Strnisko prešla po sezóne výraznejšou obmenou. Veľa starších koní odišlo. Majiteľ nakúpil nové mladé kone. Tento rok asi nedosiahneme toľko štartov, čo po minulé roky. Na jar máme tak päť koní, ktoré môžu hneď behať. Už to nebude ako predtým, keď sme na jeden míting viezli 8 – 10 koní. Teraz pôjdeme s dvomi, či tromi. Samozrejme, dokým sa nerozbehajú dvojročné kone. Dva dvojročiaky zo stajne sú v tréningu u Mariána Štangela a Jaroslava Líneka.

 

Dvojročné kone sú zaregistrované tri: írske hnedky ABELLA (po Belardo) a AGLES (po Gleneagles) a YUCATAN (po Eagle Top) syn Yuccy.

Chystáme päticu najmladších koní. Dva ešte čakajú na registráciu. Tie je ťažko komentovať, pretože niektoré prišli v novembri a iné  nedávno. Každý medzitým pracoval inak. Yucatan medzitým odišiel trénerovi Línekovi. Čo sa týka stajňového chovu, je v ňom iba Yucca. Tej bohužiaľ uhynuli dvojičky. Na jar by sme ju chceli znovu pripustiť.

 

Do klasického ročníka patria POWER HAT (po Slade Power) írskeho chovu a ďalší Yuccin syn YENNKY

Power Hata sme prihlásili do Veľkej jarnej ceny a derby. Vzhľadom na pôvod však neviem, či prestojí vzdialenosť. Javí sa mi skôr ako míliar. Dvojročné kone sa vlani veľmi neukázali. Ani u Yennkyho to nebolo ono. U neho odhadujem optimum medzi 1 700 m – 2 000 m.

 

Po generačnej obmene zostalo u trénera Lehockého sexteto starších koní: štvorročná Angličanka POST SPIRITA (po Territories), írska hnedka PRUFY (po Holy Roman Emperor), o rok starší AMOS (po Gutaifan) z rovnakej krajiny, jeho rovesník a krajan LUCKYNAV (po French Navy) a dvaja najstarší – osemroční – ARTIMED vlastného chovu a Írka SPIRILY (po Red Rocks):

Prufy a Post Spirita tak skoro behať nebudú. Prufy mala žalúdočné problémy, nežrala, prešla kolikami. Dostala sa z toho a začala pracovať, ale vidím to na behanie tak koncom mája. Post Spirita pokrivkávala. Pri vyšetrení bola odhalená diera v kopyte a hojenie si vyžiada dlhší čas. Amos sa ukáže na tratiach 1 200 – 1 600 metrov. Vyhral na míli, ale boli to slabšie dostihy. Kratšie trate mu vyhovujú viac. Artimeda prihlásime tam, kam sa zmestí – na úrovni IV. – V. kategórie. U Spirily sme aj rozmýšľali nad skokmi, ale zatiaľ zostáva na rovine. Do akcie pôjde na dvoch kilometroch počas tretej aprílovej nedele. Luckynav sa objaví aj v lepší kategóriách, od 1 200 do 1 600 metrov.

 

 

 

Mgr. Mária Horníková