Na úvodnom dni excelovali Jan Faltejsek a Martin Laube

Na úvodnom dni excelovali Jan Faltejsek a Martin Laube

Štart dostihovej sezóny 2022 v bratislavskom Starom háji ponúkol divákom pestrý program v podobe piatich rovinových a troch prekážkových dostihov. Pod patronátom Mestekej časti Bratislava-Petržalka a jej starostu Jána Hrčku sa odbehli dva hlavné body: už 49. ročník tradičnej „otváracej“ steeplechase Jarnej ceny Petržalky na 3800 metrov a hlavná predskúška jarných klasík, Cena trojročných koní.

Prekážkový program popoludnia absolútne ovládol džokej Jan Faltejsek s reprezentantami stajne Dr. Charváta, ktorých do Bratislavy priviezol tréner Pavel Tůma. V chronologicky úvodnej steeplechase, Cene Vertikála na 3600 metrov, doviedol iste o 2 a 1/4 dĺžky na prvom mieste do cieľa ryšiaka SWINGING THOMAS, pre ktorého to síce bola premiéra nad ťažkými skokmi, za sebou však mal úspešnú prútenkársku sezóny s dvom triumfami v Taliansku. Najlepšie mu sekundoval beluš ROYAL GINO, takisto steeplechase debutant zo stajne Mariána Štangela. Zvyšok poľa na čele so šurianskym THISISTHEKEY sa na vedúcu dvojicu pozeral z úctivej vzdialenosti. V ďalších dvoch prekážkových dostihoch stačilo Janovi Faltejskovi nespadnúť, pretože výkonnosť jeho partnerov bola o triedu až dve vyššia, ako v prípade jeho súperov. Memoriál Jindřicha Němčanského (prútené prekážky na 3600 metrov) ovládol v sedle ARKALONA o 11 dĺžok pred novicom nad prekážkami JAGO-m z lotu Jaroslava Brečku. V zápätí nasledujúca 49. Jarná cena mestskej časti Petržalka (stch, 3800 m, 2900 €) skončila výrokom zadržane 12 v prospech 5-ročného RONCALA, inak 4-násobného Gr. 2 premianta nad talianskymi prútenkami. Súboj o druhé miesto zviedli tréningoví partneri z lotu Jaroslava Brečku. 11-ročný beluš STAR so svojím trénerom v sedle napokon zdolal o dva roky mladšieho KAISERWALZERA s Lukášom Matuským.

Rovinovej časti programu dominovali džokej Martin Laube a kone z maďarských stajní. Hneď v úvodných dostihoch, V Cene Viazmy (rovina IV. kat., 1400 m) plnokrvníky od našich južných susedov obsadili prvé tri priečky. Cieľom ako prvý precválal trojročný debutant ORHAN v sedle s českým džokejom Martinom Laubem. Ten ovládol aj druhé zápolenie, Cenu Yuccy (rovina IV. kat., 2000 m) v sedle MEDELIN zo stajne BORMANN od trénera Jozefa Chodúra. Rovnaký tandem jazdec-tréner sa tešil z víťazstva aj v záverečných dostihoch programu, v Cene Tantry (V. kat., 1700 m), kde veľmi sľubným finišom exceloval dostihový debutant EMERYSDAY v majetku írskej Hawthorn Stables. Domáce víťazstvo sa zrodilo aj v Hendikepe Czasa (rovina III. kat., 1700 m), kde vôbec prvý triumf svojej kariéry dosiahol spoľahlivý QUISSI LOGIST z vlastného chovu a stajne Pavla Vigaša. Syna skvelej Quissisany trénuje Samuel Sokol a takticky a pozične na výbornú ho odjazdila Michaela Musialová.

Hlavný rovinový magnet však opäť patril maďarským farbám. Cena starostu MČ Petržalka – Cena trojročných koní (rovina I. kat., 1700 m, 6000 €) prilákala na štart naozaj silnú zostavu trinástich príslušníkov klasického ročníka, vrátane slovenskej „zimnej kráľovnej“ STRATOSFERIC, dvojnásobného francúzskeho víťaza QUESSIGNY importovaného pre českú stajňu Meridian za 102 000 €, či maďarského „zimného favorita“ PRESIDENT. A práve tento zverenec Stanislava Georgieva nedal súperom žiadnu šancu. Po aktívnom priebehu z druhého miesta nastúpil na začiatku cieľovej rovinky, prešiel cez slabnúceho Quessignyho a reálne ho neohrozil ani pozične takmer identicky odjazdený DARLING IN PINK (M. Laube). PRESIDENT pred ním triumfoval iste o 1 1/4 dĺžky, pozoruhodný finiš zo zadných pozícií predviedol len druhý raz v kariére štartujúci LIKE MAGIC (dž. David Liška), ktorý priam priletel na bronzový stupienok. Najlepšia z domácich STRATOSFERIC finišovala až siedna, 1 1/2 dĺžky za Quessignym, pred ktorého sa v samotnom závere dostali ešte ďalší dvaja súperi.

photocredit: Anton Martinec a Zenon Kisza (odovzdávanie cien, pódium)