Čas ukáže, ako sme si poradili

Čas ukáže, ako sme si poradili

Ing. Samuel Sokol

Miesto tréningu: Topoľčianky

Počet koní v tréningu (2r – 3r – 4+r): 14 (4 – 2 – 8)

Šampionát 2021 v SR (rovina / prútené prekážky / steeplechase): 12. / – / –

Personál, tím, amatéri: Peter Kubík, Ferdinand Kráner, Marián Kazík

Dvorný tréner Národného žrebčína Topoľčianky chystá pod Tribečom štrnástku dostihových koní.

Naše dostihové kone sú ustajnené v objekte Breziny. Ten postupne prechádza rekonštrukciou, za posledné roky sme vymenili strechy, omietky a teraz pracujeme na vylepšení dvora. Reparujeme podklad na dvore. Naše tréningové podmienky dokonale poznáme a vieme sa vždy prispôsobiť. Klasická zima v Topoľčiankach je zvyčajne plná blata a dažďa, kedy sa kone noria po kolená do blata. Vtedy čakáme na suchšie obdobie, keď sa dá cválať. Aj tento rok sme mali dva týždne, počas ktorých sa nemohlo skoro vôbec pracovať. Keď blato vyschlo, začali sme doháňať zameškané. Čas ukáže, ako sme si poradili.

 

Trénera sme sa opýtali aj na personálne otázky:

Dlhodobo tu pôsobia Peter Kubík, Ferdinand Kráner a Marián Kazík. Na náš počet koní je personál úplne v poriadku, našťastie nemáme problémy s ľuďmi.

 

Na tréningovej listine nájdeme štrnástku koní a podľa slov trénera to bude konečný počet na začiatok sezóny. Do najmladšieho ročníka patria anglický hnedák ASPERITAS (po Intello), domáci ryšiak CANSAS KING (po Ypsilon King) – obaja zo stajne Vimar, ale aj odchovankyňa rovnakej stajne reprezentujúca farby NŽ Topoľčianky tmavá hnedka VIVA FRITZ (po Amico Fritz). Nový subjekt VeVe Racing reprezentuje jej odchovanec MINÁTOR (po Amico Fritz).

Asperitas má už teraz výzor dostihového koňa. Je to šikovný, pohyblivý koník, ktorý asi nebude veľmi veľký. Naopak Cansas King z vlastného chovu Vimar je veľký a stále rastie. Treba s ním pracovať opatrnejšie. Viva Fritz je pekná, ľúbivá kobylka, len sa s ňou trošku problematicky pracuje. Je ako krehká nádoba. Dosť dlho sme sa s ňou trápili, kým sme ju obsadili. Citlivo reaguje na podnety zvonku, takže musíme veľmi opatrne pracovať, aby všetko strávila a aby to jej hlava vydržala. Potrebuje veľa času na to, aby pochopila, čo sa od nej chce. Ma raný, šprintérsky pôvod. Otec bol šprintér, matka je po Big Shuffle. Pateritným bratom Vivy Fritz je Minátor od chovateľky Viery Moncmanovej. Tento drobný koník bude potrebovať viac času, aby dospel, dozrel a vyvinul sa. Tiež s ním robíme s citom a opatrne.

 

Z dvojice trojročných koní bude ašpirantom na klasiky prvý potomok klasickej víťazky Fiorhead FIORD JAIL. Hnedák s českým suffixom je synom Stormy Jaila (IRE). Vlani zvíťazil pri druhom štarte v dostihoch slovenských odchovancov. Naopak tmavá hnedka HERIETT (po Chardonney Tcheque), vlastný produkt VeVe Racing, je zatiaľ debutantka.

Fiord Jaila sme na želanie majiteľa prihlásili do Veľkej jarnej ceny a slovenského derby. Nezdá sa, že bude až takým vytrvalcom, skôr sa podobá na otca šprintéra. Jeho optimum bude možno okolo míle. Jeho matka Fiorhead bola iným typom koňa. Hádam mu ako klasická víťazka niečo odovzdala. Bola to dištančne bezproblémová kobylka, utekala na rôznych tratiach. U Fiord Jaila to s dištanciou bude asi obmedzenejšie. Trojročná Heriett prišla do tréningu vlani. Je to drobnejšia kobylka, ale cez zimu sa spravila. Nemala toľko napracované, oproti rovesníkom bola s prácou pozadu. Trochu sme na ňu pritlačili, aby čo najskôr ukázala svoj potenciál. Je v plnej príprave a začne medzi nezvíťazivšími. Potom sa rozhodneme, kam zamieri. Ako trojročná debutantka nebude mať ľahkú cestu. Kobylka je to ľúbivá a navyše prvý chovateľský počin na dráhe od svojej chovateľky pani Moncmanovej.

 

Starší reprezentanti stajní Vimar a NŽ Topoľčianky vlani prežili celkom úspešnú sezónu. Skoro všetky štarty skončili umiesteniami, niektoré kone aj povyhrávali.

U niektorých starších koní bude menežovanie v budúcej sezóne ťažšie. Väčšina z nich niečo povyhrávala, najmä v jesennej časti sezóny. Iba Clones sa podaril vyhrať hneď prvý štart v apríli. To sa odrazí na ich hendikepoch a váhach, ktoré budú musieť nosiť. Tomu budeme prispôsobovať výber dostihov. Inak s nimi už veľa nenavymýšľame.

 

Stajňa Vimar ponecháva na dráhe svojich šesťročných odchovancov: QUISSI LOGIST-a (po Campanologist) s nemeckým suffixom a FISTERU (po Mujahid).

Quissi Logist sa objaví v dostihoch ako doteraz. Pán Vigaš si tohto svojho odchovanca praje vidieť aj vo väčších dostihoch takže bude štartovať aj v dostihoch I. a II. kategórií na tratiach 1 400 – 1 800 metrov. Fistera sa pohybuje na úrovni kvalitnej tretej, či slabšej druhej kategórie. Jej optimom sú trate od 2000 do 2400 metrov.

 

Sexteto starších koní patrí NŽ Topoľčianky. Sú to: desaťročný írsky THARAJAM (po Duke Of Marmalade), o štyri roky mladší domáci CAPO DI PONTE (po Egerton), trio päťročných kobyliek: bezsuffixové CLONES (po Black Mast) a FERARA (po Zazou) a írska TRAMINA MAGIC (po Morpheus) a štvorročný nemecký valach NO DEAL FOR TIME (po Amaron).

Desaťročný Tharajam už samozrejme nemá tú výbušnosť a rýchlosť, ale v slabších a prevádzkových dostihoch má stále čo predviesť. Druhý najstarší reprezentant NŽ Capo Di Ponte stál celú zimu v žrebčíne a venoval sa skokovej príprave. Je zaskákaný a keď bude tak stopercentný na zelených skokoch ako je na pevných, radi by sme ho preradili do prekážok. Je to pomalší koník, ale na skokoch by sa mohol prejaviť. S Clones sa trošku hľadáme. Kobylka vyhrala na 1 200 metrov v Bratislave, ale ďalej sa v sezóne už tak rýchla neukazovala. Musíme s ňou hľadať optimálnu dištanciu. Ferara má svoju parketu danú – na tratiach okolo míle (1 600 – 1800 m). Tramina Magic zvíťazila na poslednom mítingu na dvoch kilometroch, čo je pre ňu akurát. Nájdeme jej dostihy od 1800 m do 2 000 m. Problémovým koníkom je No Deal For Time. Určite nie je taký zlý, aké ukazoval výsledky. V dvoch rokoch mal zdravotné problémy, pol roka nepracoval a ako trojročný nebol optimálne pripravený. Vykastrovali sme ho a dlho trvalo, kým sa s tým vyrovnal. Ani teraz to s jeho hlavou nie je úplne dobré, ale kastrácia pomohla. Snažíme sa, aby pochopil, čo sa od neho požaduje.

 

V rozhovore pred sezónou sme nemohli vynechať ani plánované dostihové mítingy v Topoľčiankach a prípadné novinky.

V minulom roku sme sa povenovali aj dostihovej dráhe. Spravila sa nová šatňa a sociálne zariadenia pre jazdcov, zreparovali sme pedok. Kompletne sme vynovili prekážky, povymieňali sme odskokové brvná a tento rok budeme skvalitňovať samotné živé ploty. To je cieľ na túto sezónu. Samozrejme veľmi pomohla plastová bariéra, ktorá sa postavila vlani a dala dostihovej dráhe úplne iné parametre. Dostihy tu plánujeme v štandardnom režime ako minulé roky – týka sa to dištancií, kategórií, prekážok, zloženia dostihov. Už roky ideme v jednom móde. Dúfam, že sezóna prebehne dobre, hlavne aby boli zdraví ľudia i kone. A nech diváci môžu normálne chodiť na dostihy. Nakúpilo sa dosť nových koní, verím teda, že sa slovenský turf dostane opäť na vyššiu medzinárodnú úroveň. Posun dopredu by bol určite zavďačením sa všetkým majiteľom, ktorí do dostihov investujú nemalé peniaze.

 

 

 

 

 

 

Mgr. Mária Horníková