Kone ani ľudia nie sú stroje

Kone ani ľudia nie sú stroje

Michal Ročák

Miesto tréningu: Bílkove Humence

Počet koní v tréningu (2r – 3r – 4+r): 7 (3 – 1 – 3)

Šampionát 2021 v SR (rovina / prekážky): 13. / –

Jasnou voľbou v koncoročnej ankete o najlepšieho dvojročného žrebca bol tentokrát zimný favorit, ktorý podupkáva v stajni Michala Ročáka v Bílkovych Humenciach. Predsezónny rozhovor sme začali obligátnou otázkou o zimnej príprave a personálnom obsadení:

Prezimovali sme úplne normálne, ako všetci ostatní. Veď tento rok nebola taká tuhá zima, že by sa nedala prežiť. Keď sa dá pracovať, tak trénujeme a keď nie, vyhrievame sa doma a čakáme na lepšie počasie. Kone ani ľudia nie sú stroje, trénuje sa stále vonku, musíme sa prispôsobiť počasiu. Na všetku prácu som sám, mojich pár koní neuživí dvoch ľudí. Len občas mi niekto pomôže s jazdením, inak sa o všetko starám ja. Na to je sedem koní akurát. Na dostihy budem rátať s džokejmi, ktorí budú aktuálne voľní. Ja mám len pár koní, takže zmluvy s džokejmi nepripadajú do úvahy. Väčšina džokejov je viazaná k svojim stajniam. Ja sa budem snažiť osloviť čo najlepších jazdcov z aktuálne voľných.

 

Ešte kým sa dostaneme k samotnému Goldschatzovi, tréner porozprával o troch zaujímavých dvojročných kobylách, ktoré prišli na jeseň z dražieb v Nemecku a vo Francúzsku. Nemecká hnedka DARLINGS DREAM (po Wiesenpfad) si našla cestu z októbrovej dražby v Baden-Badene a bude reprezentovať stajňu Have Fun. Francúzska hnedka MAGDALENN (po Anodin) zo stajne FeD, spol. s r.o. a tmavá hnedka ZERKIYA (po Cloth Of Stars) z HONOR Racing boli zakúpené v novembri vo Francúzsku.

Máte pravdu, tri dvojročné kobyly vyzerajú veľmi zaujímavo. Majú dobré papiere, všetky matky vyhrali a tiež majú víťazných súrodencov. Podľa pôvodu sa javia ako neskoršie a vytrvalé. Inak skoro hovoriť, realita sa uvidí neskôr. Snáď sa podaria štarty ku koncu sezóny. Ak nie, tak vybehnú o rok. Sú z neskorých rodín, kde väčšina koní debutovala ž v troch rokoch. Uvidíme, či nám sa to podarí v dvoch rokoch.

 

Nemecký hnedák GOLDSCHATZ (po Sea The Moon) zo stajne FeD, spol. s r.o. figuruje na prihláškach do všetkých klasík.

O Goldschatzovi si všetci myslia, že je zaujímavý, ale podľa mňa je to obyčajný koník. Prezimoval dobre, ako všetci ostatní. Prihlásili sme ho do klasickej trojkoruny. Keďže vyhral listed dostihy Karpatskú cenu, na Slovensku nemal čo behať. Zmestí sa iba do najväčších dostihov. Najprv som s ním nechcel absolvovať Veľkú jarnú cenu, lebo je to proti jeho dištancii, no prvé dva mesiace nemá na Slovensku a ani v okolí vhodné dostihy. Pozeral som si propozície aj vo vedľajších krajinách, či sa do niektorých dostihov zmestí. Ale na začiatku sezóny tu pre trojročného vytrvalca nie sú dostihy. Preto Veľkú jarnú cenu absolvuje ako prácu, na prebehnutie, aby sa dostal do dostihovej fazóny. Bude to prípravný štart na ďalšie dostihy. Je úplne zbytočné ho naháňať na krátkej vzdialenosti, takže sa tu len rozbehá. So svojim hendikepom nemôže štartovať inde a zase voziť ho tisíc kilometrov do Francúzska alebo Nemecka na rozbehanie… To nech radšej štartuje doma.

 

Medzi staršie kone u Michala Ročáka patria starí známi: štvorročný írsky hnedý valach DIRMAN (po Slade Power) patriaci HONOR Racing, sedemročná Francúzka LADY SIMONNE (po Silver Frost) z Just For Fun Syndicate a deväťročný MADOX (po Ray Of Light) z FeD, spol., s.r.o. Pri tejto príležitosti sme sa trénera opýtali aj na jeho už bývalú zverenkyňu O´ffensive, ktorá sa naposledy na dráhe objavila vlani v Zlatom pohári.

Trojica starších koní už má svoje dostihy určené. Pôjdu do štartov v III. – V. kategórii, kam sa zmestia. O´ffensive sme zaradili do chovu a už sme ju pripustili plemenníkom Legionarom. Mohlo by to byť zaujímavé spojenie, aj Legionar totiž vyhral Karpatskú cenu a Veľkú októbrovú cenu – rovnako ako moja kobyla. Snáď z toho vznikne na slovenské pomery šikovný koník. Kobylu máme doma, vlastním pár hektárov výbehu. Myslím si, že treba podporiť slovenský chov, aby dostihy nezanikli. Na druhej strane, minulý rok to s podporou chovu nebolo také zlé, chovateľské prémie boli celkom slušné. Škoda, že sa nechová viac, no rozumiem, že každý chce kúpiť hotového koňa z dražby a hneď behať. Chov je beh na dlhú trať, to je pravda, ale zase vidíte koňa vyrastať od žriebäťa. Keď si ho vychováte, máte k nemu iný vzťah. Aj ja som si povedal, že O´ffensive chcem vyskúšať v chove a dal som jej šancu.