Na sezónu budeme nachystaní

Na sezónu budeme nachystaní

Ing. Ján Cagáň

Miesto tréningu: Šurany

Počet koní v tréningu (2r – 3r – 4+r): 8 (1 – 0 – 7)

Šampionát 2021 v SR (rovina / prútené prekážky / steeplechase): – / 3. / 3.

Personál: Martin Cagáň, Karol Cagáň

Stav koní v Šuranoch sa oproti minulým rokom príliš nezmenil. Nováčikom v lote bude dvojročná ANAYA (po Eagle Top) – dcéra víťazky Jarnej ceny kobýl Astorky a odchovankyňa svojho majiteľa Lokotrans Slovakia. Na úvod sa tréner vyjadril samozrejme aj k uplynulej zime a personálu. 

V Šuranoch sme mali priaznivú zimu. Kone odrobili všetko, čo mali. Na sezónu budeme nachystaní, ako sa na Lokotrans Slovakia patrí. Náš personál sa už roky nemení. Akurát máme na praxi dve nové žiačky zo šalianskej strednej školy, ktoré sem chodia raz týždenne. Obe sú teraz čerstvo po praxi v Írsku, tak uvidíme, čo sa tam naučili. Anaya je kobylka malého vzrastu. Potrebuje narásť, inak je harmonická a proporcionálne vyvážená, s dobrou mechanikou pohybu. Som zvedavý, kam to dotiahne. Predpokladám, že budúci rok od nej môžeme očakávať veľké veci. Tento rok budem rád, keď sa jej podarí jeden zoznamovací štart ku koncu sezóny.

 

Už tradične kone v Šuranoch patria dvom stajniam. Lokotrans Slovakia má okrem dvojročky ešte ďalšiu vlastnú odchovankyňu štvorročnú MEGHAN (po Exosphere), jej o dva roky staršieho polobrata WILD EAGLE (po Sommerabend) a deväťročného PARIS EIFFEL (po Oscar) írskeho pôvodu.

Meghan sa už na konci minulej sezóny preorientovávala na skoky a bude v tom pokračovať. Začne na prútených prekážkach, neskôr pravdepodobne prejde do steeplechase. Ak by ukázala v prvom sezónnom štarte určitú výkonnosť, mala by vycestovať do Merana.

Wild Eagle mal zdravotnú prestávku, ale už je v poriadku. Vzhľadom na propozície, v ktorých sa prvé dva a pol mesiaca nevypisujú prútenky vhodné pre Wild Eagla, bude koník debutovať v Slušoviciach. Jeho doménou v budúcnosti budú Pardubice. Musíme s ním cestovať za hranice.

Paris Eiffel má naplánovanú cestu do Veľkej pardubickej. Absolvuje jednu, prípadne dve kvalifikácie. Alebo jednu kvalifikáciu a menšie dostihy ako prípravu na samotnú Veľkú. V tomto roku ho na Slovensku neuvidíme.

 

TJ Slávii Šurany patrí desaťročná Írka WAAYA (po Intikhab), rovnako starý Francúz BUCK´S D´ANNO (po Buck´s Boum), o rok mladší REGAL BREEZE (po Royal Applause) a najstarší – dvanásťročný KRŐSUS (po Sholokhov).

Waaya má už svoj vek. Etablovala sa nad prútenými prekážkami. Keďže ich bude málo, uvidíme ju zopár krát aj v bumper dostihoch. To isté platí aj o Krősusovi. Regal Breeze trpel zdravotnými problémami, no už je to vyliečené. Jeho parketou budú dlhšie steeplechase na Slovensku. Buck´s d´Anno zrejme začne sezónu v Čechách.

 

Trénera sme sa spýtali aj na novinky v centrále v Šuranoch.

V stredisku inak nemáme žiadne novinky. Udržiavame stav, aký je a nie je to jednoduché. Ale zatiaľ všetko zvládame. Chcel by som dodať, že každá stajňa potrebuje dobrého, zodpovedného majiteľa, ktorý pri Vás stojí aj v čase, keď sa príliš nedarí. My takého majiteľa máme v osobe Ing. Tibora Cvika a sme mu za to vďační.

 

 

 

 

Mgr. Mária Horníková