S jazdcami to nie je jednoduché

S jazdcami to nie je jednoduché

Marián Štangel

Miesto tréningu: Bratislava

Počet koní v tréningu (2r – 3r – 4+r): 24 (5 – 7 – 12)

Šampionát 2021 v SR (rovina / prútené prekážky / steeplechase): 4. / 6. / 8.

Personál, tím, amatéri: Silvie Ševčíková, Laura Kučerová, Alžbeta Fajnorová

Vo svojom štvrtom roku v úlohe dostihového trénera sa Marián Štangel prepracoval medzi tých najvyťaženejších.

Zimná príprava sa najprv začala dobre, ale vo februári dosť mrzlo. Nepracovali sme tak, ako sme chceli. Ale v marci sme všetko dohnali. Na prelome rokov tiež bolo krátke obdobie, kedy sme nemohli využívať dráhu a prípravu sme robili v krytej jazdeckej hale.  Novinkou v stredisku je, že sme museli pristaviť šesť nových boxov. Mám naplnenú kapacitu – 26 koní a to som ešte nejaké musel odmietnuť. U nás sa celé koronové obdobie na počte koní nepodpísalo a keď už, tak v stúpajúcom trende. Musím sa preto majiteľom veľmi poďakovať, že u mňa zostali. Myslím si, že sme za tých pár rokov vytvorili dobrý tím, v ktorom vládne pozitívna nálada, optimizmus a energia. Snažím sa, aby v stajni bola pohoda a aby sa ľudia dobre cítili. Zamestnané mám tri dievčatá a ešte k nám trikrát do týždňa chodieva jazdiť jedná dievčina. S týmito pracovnými jazdkyňami to zatiaľ zvládame.

 

K plánovanému obsadzovaniu džokejov na dostihoch sa tréner vyjadril takto:

S jazdcami to nie je jednoduché. Chceli by sme samozrejme spolupracovať s tými najlepšími. Máme prísľub od Szczepana Mazura na väčšie dostihy, pýtali sme sa aj Václava Janáčka. Oslovím aj Jirku Palíka a Vendulu Korečkovú. Jej jazdecký štýl sa mi páči. Posadíme aj Miroslavu Musialovú a ak by bol voľný Martin Laube, tiež by sme ho angažovali. Do sedla sa pokúsim dostať tých aktuálne najlepších jazdcov.

 

Na tréningovej listine je síce len 24 koní, ale rozdiel v skutočnom počte robia len na registráciu čakajúci dvojročiaci. Doposiaľ sú zaevidovaní: írsky hnedák CALAH (po Shalaa) zo stajne Strnisko, Nemka LUCHADORA (po Red Jazz) z EPM Petrus, trénerova MEDULIENKA (po Nathaniel) s anglickým suffixom zo Štangel Racing, slovenská odchovankyňa MPL Racing ROBERTA (po Silver Frost) a česká hnedka WILD WATER (po Dschingis Secret) – produkt chovu stajne Lokotrans Slovakia.

Dvojročiakov je dohromady sedem. Dvaja – žrebec po El Kabeir zo stajne MPL Racing a naša kobylka po Gleneagles zo Štangel Racing čakajú na schválenie mena a registráciu. Okrem nich je u nás aj nový nákup z februárovej dražby v Írsku – ročiak, ktorého som kúpil ja a uvidíme, či bude mať o neho niekto záujem. Na pár mesiacov ho ešte chceme poslať do výbehu. Čo sa týka odhadu u dvojročných koní, ich stav sa vie zmeniť skoro zo dňa na deň. Momentálne sa mi ako najranejší vidí žrebec od pána Pisklu a naša Medulienka. No aj vlani pri tomto rozhovore som pomenoval kone, ktoré mali vybehnúť najskôr, ale netrafil som sa. Bolo to práve naopak. Ako veľmi ranú odhadujem ešte Wild Water, ktorá je polosestrou Lisety. Dostatkom vytrvalosti by mal disponovať žrebec po El Kabeir, ktorý má vytrvalosť na matkinej strane rodokmeňa, ale aj kobylka po Gleneagles a Nathanielova dcéra Medulienka. Ostatné dvojročné kone by sa mohli uplatniť na míli až dvoch kilometroch. Možno, že u Roberty sa prejavia šprintérske gény jej matky Robben Island. Ale zase jej otec Silver Frost dáva aj dlhšie kone. Možno bude míliarkou. Vysloveného šprintéra sme nekupovali a ani nám takého koníka nikto nedal do tréningu.

 

Veľmi zaujímavá zostava koní je v klasickom ročníku. Dominuje mu najlepšia dvojročná kobyla a zimná kráľovná STRATOSFERIC (po El Kabeir) z MPL Racing. Táto stajňa disponuje ešte vlastným odchovancom FALCON X – synom Amico Fritza a Fortalezy.

Stratosferic prezimovala super. Zmohutnela, vyzerá veľmi dobre. Vlani bola ešte taká malá, úzka a tenká kobylka. Teraz je na tom z trojročných kobýl v tréningu najlepšie. Ale skutočnú úroveň ukážu až prvé ostré galopy a dostihy. Hlásime ju do celého kobylieho klasického programu. Veľmi jej verím, že by si mohla niečo uchmatnúť. Čo sa týka kopania, ona má svoju hlavu, je to osobnosť. Máva dni, že jej dáte dole deku, ale naspäť si ju už nedá dať. Má svoje muchy, no my jej ich tolerujeme, lebo je dobrá. Vieme si s ňou poradiť, ovládame grif, ako na ňu. Chvalabohu, v pedoku, v dostihoch a v boxoch je pokojná. Falcon X je produkt z chovu Ing. Miroslava Pisklu. Javí sa ako veľmi neskorý. Vlani išiel bez tlaku a špeciálneho tréningu dva štarty a ukázal sa celkom slušne, v oboch sa umiestnil. Napriek tomu, že jeho otec Amico Fritz bol šprintér, Falcon X bude koník na dlhšie trate. Prihlásili sme ho aj do derby, lebo ako kôň slovenského chovu má nárok na prémie. Medzi dvojročným a trojročným ročníkom býva niekedy veľký skok vo výkonnosti a dúfam, že to môže byť aj jeho prípad. Veľmi pekne cvála a vyzerá to tak, že prestojí dlhšiu vzdialenosť.

 

Okrem Stratosferic sa o dámske klasiky budú uchádzať hnedka írska LADY FREE (po Free Eagle) zo stajne Strnisko a Francúzka LISETA (po Planteur) z Lokotrans Slovakia (polosestra Wild Water). Írska ryška SANDY ROSE (po Capella Sansevero) z Mishel Style je prihlásená do Jarnej ceny kobýl. Jej krajanka SARAH LADY (po Time Test) zo Štangel Racing sa okrem testov pre nežné pohlavie hlási aj do derby a Oaks v ČR.

Lady Free prišla do tréningu len prednedávnom. Pôvodom aj typovo sa ukazuje ako čistý vytrvalec. Podľa mňa bude dobrá hlavne v druhej polovici sezóny na dlhších tratiach. Prihlásená je do oboch klasík. Oaks by jej malo sedieť viac, ale chceli by sme ju skúsiť aj v Jarnej cene kobýl. Teraz je u mňa mesiac, v porovnaní s inými koňmi bola trošku pozadu. Možno nemala až takú zimnú prípravu. Kobylka však pekne pracuje a za chvíľu zmaže počiatočné manko, ktoré mala na naše ďalšie trojročné kone. Liseta už v dvoch rokoch predviedla, že vie utekať. Je však labilnejšia, čo sa týka psychiky. Na dostihoch bola nervózna, ale popracovali sme na tom a hádam sa jej psychika vylepší. Prihlásili sme ju do oboch dámskych klasík. V práci sa ukazuje ako rovnocenná Stratosferic. Uvidíme, čo predvedie na dráhe a ako ďaleko sa dostane. Sandy Rose je polosestrou Reginy Mie. Aj ona sa javí skôr na kratšie trate. Máme v pláne ju skúsiť počas prvej nedele na 1700 metrov a keby to zvládla, necháme ju utekať Jarnú cenu kobýl. Zatiaľ pracuje výborne a dokonca to vyzerá, že na rozdiel od Reginy prestojí aj trošku dlhšiu dištanciu. Sarah Lady mala vlani dva zoznamovacie štarty. Dobehla síce piata či šiesta, ale v druhom štarte som bol veľmi spokojný. Asi štyri kone sa tam usporiadali do výroku krk-krk, ona sama dobehla iba krk za Karamazovom. Určite je to kobylka na dlhé trate – pôvodom aj typovo. Prihlásil som ju aj do českého Oaks a derby. Uvidíme, akú triedu ukáže.

 

Do kompletného trojkorunového programu na Slovensku a do českého derby sa hlási írsky hnedák SILVIUS (po French Navy) zo Štangel Racing.

Silvius je presne ten prípad, o ktorom som vlani tvrdil, že sa zdá byť raný a mal by najskôr vybehnúť. Nakoniec sa ukázalo, že nemá uzavreté rastové zóny a bol jeden z najneskorších. V práci cválal len pár galopov a potom išiel debutovať. Zle odskočil, po štarte išiel doľava a nie rovno, ale veľmi pekným finišom dobehol štvrtý. Má obrovskú triedu, no na jazdenie a ošetrovanie je problematický. Doma robí starosti. Dúfame, že aspoň v dostihoch sa odvďačí. Prihlásili sme ho aj do českého derby. Uvidíme, ako sa vyrovná s psychikou, lebo nie je to taký jednoduchý kôň, ako by som si želal.

 

Tréner prezradil aj plány trojročných koní v úvode sezóny:

Stratosferic, Sandy Rose aj Liseta začnú v Cene trojročných koní. Inde ani nemôžu behať, keďže vyhrali. Ale nebudeme tlačiť na výsledok, pôjdu sa len prebehnúť. Nech hlavne zistíme, ako sú na tom a čo treba vylepšiť do Jarnej ceny kobýl. Ďalšie trojročiaky pôjdu najprv na dlhšie vzdialenosti v nižších kategóriách.

 

Zo starších koní v koncoročných anketách až tri získali tituly vo svojej kategórii. Na dráhe zostala najlepšia staršia kobyla, už šesťročná írska LADY MAZIE (po Excelebration) zo Štangel Racing. Trénerovej stajni patrí aj najlepší prútenkár – deväťročný Nemec ROYAL GINO (po It´s Gino).

Lady Mazie super prezimovala, je nažratá, osvalená a oddýchnutá. Sezónny debut plánujeme vo Veľkej aprílovej cene a potom uvidíme. Asi ju čaká štart na Turf-gala a potom program pre kobyly. Jej cesta bude podobná ako vlani. Royal Gino sa objaví v steeplechase. Rátame s ním na prvú nedeľu v Bratislave. V máji alebo v júni by sme s ním chceli vycestovať do Pardubíc, vyskúšať, ako mu bude chutiť tunajšia dráha. Radi by sme ho presmerovali do cross-country. Ak mu to pôjde, toto bude jeho parketa a ak nie, vráti sa k steeplechase skokom a bude sa venovať klasickej steeplechase. Po minuloročných problémoch je zdravý a fit, disponuje vysokou rovinovou triedou, je to výborný skokan.

 

Dobré meno slovenskému chovu vlani robili dvaja odchovanci a reprezentanti stajne 7 Horse. Osemročný biely valach GENTLEMAN JACK (po Fairlypi) si za svoje výsledky vyslúžil titul najlepšieho slovenského odchovanca a jeho šesťročný kolega KAPTAIN JOE (po Move Your Vision) bol v ankete hneď za ním. Obaja už stihli sezónny debut v Prahe. Gentleman Jack získal piate miesto v jednotkovom Gomba hendikepe a Kaptain Joe tesné druhé miesto v míľovej dvojke.

Kaptain Joe sa ukáže vo Veľkej aprílovej cene. Je to koník na jarné a jesenné obdobie. Nemá rád teplo, slnko, vtedy ani nechce žiť a ísť zo stajne. Zopár dostihov odbehne na jar, v lete dostane pauzu a potom znovu cez chladnejšiu jeseň. Zdá sa mi, že kôň stále dozrieva. Teraz má veľmi dobrú fazónu, zmohutnel a dospel fyzicky, aj psychicky v šiestich rokoch. Celkom sa na neho teším. Je dobre naladený, každý týždeň niekoho zhodí. Plánujeme s ním štartovať aj v Cene Scottish Rifla na Turf-gala. Ja som si pôvodne myslel, že je to vyslovený vytrvalec, ale majiteľ sa domnieval, že je to kôň okolo míle. Musím mu dať za pravdu, na takejto dištancii sa koník našiel. Skrátime mu teda vzdialenosti. Gentleman Jack prišiel vlani v januári – februári po ľahšom zranení od Jara Líneka. Dlho trvalo, kým sme sa našli. Aj on si musel zvykať na nový systém, ale ku koncu sezóny už štyrikrát po sebe vyhral a dostal sa do lepších kategórií. Gentleman Jack odpracoval celú zimu a zameria sa na väčšie šprinty. U neho je potrebné riešiť aj otázku jazdeckého obsadenia, lebo mu viac vyhovujú razantnejší, siloví jazdci ako sú Línek či Mazur. Ak budú voľní, chcem ich na neho angažovať.

 

Okrem Royal Gina sa prekážkovým dostihom budú venovať šesťročný Francúz BARCAKO (po Saddex) zo stajne AVT a navrátilec, dvanásťročný SUMMER HILL (po Lidohill) zo Štangel Racing. Prípadný prechod na skoky sa rieši u päťročného KUBIK-a (po Air Chief Marshal) francúzskeho chovu z Lokotrans Slovakia.

Barcako je veľmi veľký a neskorý kôň. Prejde si podobným programom ako vlani, keď mal tri štarty. Na záver sezóny by sme chceli absolvovať niektoré lepšie rámcové dostihy pri Veľkej pardubickej. Summer Hill má za sebou zvláštny príbeh. Už sme ho vyradili z dostihovej prevádzky, ale nie kvôli tomu, že by mu niečo bolo. Jednoducho sme mali viacero koní do prekážok a on už nepodával až také výsledky. Samozrejme, umiestňoval sa, tretí či štvrtý, ale boli sme zvyknutí, že on vyhráva. Pripravovali sme mladšie kone a tak sme si povedali, nech ide na odpočinok. Odišiel do skvelých podmienok na pastviny. Ale nedarilo sa mu tam, nechcel žrať, schudol, bol nešťastný. Vrátil sa teda domov k nám a začal znovu trénovať. Sám si to vypýtal. Dostali sme ho do formy a znovu ho vyskúšame. Mal by behať dva – tri väčšie dostihy. Ak by mu to nešlo, skončí s dostihmi, ale zostane u nás. Bude sa venovať mladším koňom ako vodič, pôjde do výbehu a dožije tu u nás ako naša srdcovka. Kubík je adept na preradenie do prúteniek. Začne však na rovinách Vykastrovali sme ho a teraz sa mi celkom páči, ako pracuje. Viac sa sústredí na behanie. Majiteľ je ambiciózny, chcel by behať väčšie dostihy. Ak na to koník nebude mať, potom ho skúsime preorientovať na prekážky.

 

 V rovinových dostihoch zostávajú päťročná írska belka REGINA MIA (po Outstrip) z Mishel Racing, štvorroční PATRICIUS (po Free Eagle) vo farbách MPL Racing, SADAAR (po Ruler Of The World) zo stajne Strnisko a YASMINIA (po Dawn Approach) presťahovaná pod domicil EPM Petrus. Najstarším rovinovým koňom je nemecký NANI (po Lord Of England) zo Stall Stummer.

Reginu Miu čaká šprintérsky program. Majiteľka si želá, aby behala čo najviac aj v Budapešti. Vlani nebehala až tak zle v Overdose díj, tento štart by si teda zopakovala. Ale predtým ju zoberieme do Budapešti na prípravné dostihy, nech si okúsi tamojšiu rovnú dráhu. Nie všetky kone to na tejto rovnej šprintérskej trati vedia. Potom by absolvovala Cenu ministerstva počas mítingu turf-gala. Sadaar má určite potenciál a triedu. Prišiel k nám nedávno. Pred rokom bol štvrtý vo Veľkej jarnej cene, ale potom neukázal výsledky, aké by si jeho majiteľ želal. Mne sa koník v tréningu páči, mohol by sa aj zlepšiť a behať väčšie dostihy.

Patricius je taká moja osobná nie že prehra, ale skôr smola. Kupovali sme ho do derby, v príprave sme postupovali pomaly a chystali sme ho systematicky na vrchol v klasickom ročníku. Už keď sa zdalo, že sa zlepšuje a na slovenské derby to bude stačiť, chytil zápal do kopyta. Problém bol, že zápal väčšinou strelí dole, kopyto sa otvorí a hnisá, ale jemu zápal vystrelil opačným smerom do kopytného kĺbu. Bolo to treba vymývať a kôň musel stráviť dva mesiace na klinike. Vypadol z tréningu na celé leto. Na konci sezóny sa vrátil, na predposlednom dni bol druhý. Pritom na jeseň behal bez riadneho tréningu. Asi som momentálne posledný, čo mu verí, ale ja stále verím, že to bude dobrý koník. Nani patrí Caroline Stummer, ktorá si ho bude aj jazdiť. Je to slušný prevádzkový koník. Caroline si spravila amatérsku licenciu na Slovensku a bude mať úľavu 3,5 kg. Začne hneď v prvú nedeľu na 1 400 metroch.

 

Dostihovou verejnosťou začiatkom marca preletela správa, že výbornej slovenskej odchovankyni Mooreen sa narodilo žriebätko. Nemôžeme teda vynechať ani aktuality z chovu:

Našej Mooreen sa 3.3. narodil žrebček po Limariovi. Chceli by sme ho pomenovať nejakým pekným slovenským menom. Zatiaľ ho pracovne voláme Muro, ale to by asi neprešlo. Riešime tiež ďalšie pripustenie a rozmýšľame nad Move Your Visionom a nad Eagle Topom. Mooreen so žriebäťom sú ustajnené u Jitky Válkovej v Šajdíkovych Humencoch, ale je možné, že tam nezostane. Nie sú tam až tak veľké pasienky, ale napriek tomu tam bolo odchovaných zopár dobrých koní.

 

 

Mgr. Mária Horníková