Posledná klasika odvetou za modrú stuhu

Posledná klasika odvetou za modrú stuhu

V nedeľu 24. septembra sa na starohájskom hipodróme uskutoční posledná a najdlhšia klasická skúška sezóny – 30. Slovenský St. Leger Drag Consulting s.r.o.  Polovica z desiatky účastníkov má v nohách aj júlové Slovenské derby, vrátane prvých troch z „modrej stuhy“ – Jardin Michelet, You Just Rock a Abella. Spolu je na programe sedem rovinových dostihov a dve zápolenia poníkov v rámci Slovenskej Pony ligy 2023, pripravený je aj bohatý sprievodný program. Prvé dostihy štartujú už o 13.00 hod.!

Zápolenie s prezývkou „dlhá smrť“ preverí na sklonku sezóny konštitučnú tvrdosť a konzistenciu formy tých najvytrvalejších protagonistov klasického ročníka. V 30. Slovenskom St. Leger Drag Consulting s.r.o. (rovina Listed, 2800 m, 19 000 € plus prémie) sa ich na štartovej listine stretáva desiatka a črtá sa repete súboja z júlového Slovenského derby. V ňom po výroku: boj 3/4 – 1/2, medailové priečky obsadili JARDIN MICHELET, YOU JUST ROCK a ABELLA. Prvý z nich následne potvrdil vytrvalecké vlohy v českom St. Leger (2800 m), kde finišoval druhý. YOU JUST ROCK sa nestratil v nabitej budapeštianskej Kincsem díj (2400 m) a ABELLA neskorým finišom v Slovenských Oaks (2000 m) nestihla viac ako veľmi tesné ôsme miesto. Stajňa Strnisko, smerujúca v tejto sezóne za šiestym titulom šampióna medzi majiteľmi, má na štarte až trojicu zástupcov. Okrem Abelly je tu aj víťaz Starohájskeho kritéria GOLDIS, ktorý sa bude chcieť rehabilitovať za ôsme miesto v derby, a vlastný odchovanec modro-žltých YUKATAN (obaja v tréningu Jaroslava Línka). Druhým zverencom Mariána Štangela na štarte je MARANELLO ROSSO (stajňa Lokotrans Slovakia), siedmy v slovenskom aj českom derby. Dvojicou prispela aj trénerka Zuzana Kubovičová – temperamentným ROYAL CATATUMBO (stajňa Vimar) a ultra-vytrvalým PAOLO CINELLA (Kovometal). České stajne budú okrem Jardin Micheleta a You Just Rock zastupovať aj štvrtá z českého St. Leger a inak polosestra vlaňajšieho víťaza Gaspariniho GARMONA (TIPPLER Group s.r.o.) a druhý zverenec Václava Luku SIR WESTMINSTER (Westminster Race Horses).

Spomedzi sedmičky dostihov zaujmú aj testy druhej kategórie. Dvojročiakom je určená Cena spoločnosti ARQANA (1600 m, 4000 € plus prémie), ako predskúška pred Karpatskou cenou. Francúzska dražobná spoločnosť ARQANA ako partner dostihov venuje majiteľom prvých troch koní poukážky na nákup koní na októbrovej resp. novembrovej aukcii. Solídne 11-členné pole šprintérov a míliarov sa stretáva aj v Memoriáli MVDr. Tibora Staňa (II. kat., 1400 m, 4000 € plus prémie). 

Prvé zo sedmičky dostihov štartujú už 13:00 hod. Okrem zápolení na dráhe je pripravený aj bohatý sprievodný program: vozenie detí na koníkoch, skákcie hrady, retro kolotoč, maľovanie na tvár, vystúpenie Bratislava Monarchs Cheerleaders, vozenie na detských autíčkach a dokonca súťaž o detské autíčko Range Rover!!!