Abella zabezpečila klasické double pre stajňu Strnisko!

Abella zabezpečila klasické double pre stajňu Strnisko!

V prehľade doterajších víťazov záverečnej klasickej skúšky sezóny nachádzame 27 žrebcov a len dve kobyly. Okrúhle 30. vydanie Slovenského St. Leger, pod patronátom spoločnosti Drag Consulting s.r.o., prinieslo tretí triumf zástupkyne „slabšieho“ pohlavia a súčasne potvrdilo dominanciu stajne Strnisko v tohtoročnej sezóne. ABELLA je prvým klasickým víťazom v opatere trénera Mariána Štangela.

Kobyla sa veľkým potenciálom, ale aj dávkou smoly, ktorú sa napokon podarilo zlomiť v ten správny čas. Aj tak sa dá v skratke charakterizovať tohtoročný dostihový príbeh hnedky ABELLA, ktorú pre stajňu Strnisko trénuje v Starom háji Marián Štangel. Na pôde dámskych klasík sa jej nedarilo – v Jarnej cene kobýl nevstúpila do boxov a v Oaks finišovala ôsma, hoci v mimoriadne tesnom dobehu z toho mohlo byť aj druhé či tretie miesto. Svoje kvality naplno predviedla na vytrvaleckých tratiach v spoločnosti žrebcov. V júlovom Slovenskom derby dokázala držať krok s Jardin Micheletom a You Just Rockom a opäť sa s nimi stretla aj v 30. Slovenskom St. Leger Drag Consulting s.r.o. (rovina Listed, 2800 m, 19 000 € plus prémie). Klasika s prezývkou „dlhá smrť“ napísala aj druhý príbeh, ktorého hlavnou postavou je „nespratník“ ROYAL CATATUMBO. Zverenec Zuzany Kubovičovej zo stajne Vimar, charakteristický hektickým prejavom a pulovaním, nikdy neštartoval v dostihoch nad 1700 metrov. Dokonca si vyskúšal aj šprintérsku Cenu Ministerstva na Turf-gala a tak bola jeho dodatočná prihláška do najdlhšej klasiky prekvapením. Očakávaný vývoj sa naplnil a Royal Catatumbo sa postaral o tempo aj tento raz. Džokejovi Radkovi Koplíkovi sa však podarilo žrebca solídne spacifikovať a po odvodení dvoch kilometrov na náročnom teréne podnikol v oblúku pred cieľovou rovinou trhák, na ktorý reagoval najmä favorizovaný víťaz Slovenského derby JARDIN MICHELT. Jeho útok však nemal dostatočnú razanciu a tak statočný odpor Royal Catatumba zlomila až ABELLA, učebnicovo odjazdená džokejom Petrom Foretom. Pre stajňu Strnisko zabezpečila v rozpätí dvoch týždňov druhý klasický triumf a pre trénera Mariána Štangela vôbec premiérový v jeho kariére!

ABELLU kúpil Peter Strnisko na aukcii ročiakov írskej spoločnosti Goffs za 10 000 €. Jej otcom je dvojnásobný Gr. 1 víťaz Belardo, matkou v talianskych Listed umiestnená Abeja (po Azamour). Spolu s Goldisom a Free Folie dosiahla pre stajňu Strnisko tento rok piate víťazstvo najvyššej kategórie na Slovensku a potvrdila dominanciu žlto-modrých v tejto sezóne.

foto: Anton Martinec

Triumfy českých jazdcov aj víťazný comeback Róberta Šaru

Šesť zo siedmich dostihov nedeľného sychravého popoludnia vyhrali kone navigované českými džokejmi. Petr Foret sa okrem St. Leger blysol skvelo načasovaným finišom aj v druhých najvýznamnejších dostihoch dňa – Memoriáli MVDr. Tibora Staňa (II. kat., 1400 m, 4000 € plus prémie). V 11-člennom poli na palube MAXIMUM RISKA zo stajne Kovotvar triumfoval po boji o 3/4 dĺžky pred PATRICIUSOM. Double si z Bratislavy odváža aj džokej Martin Laube a stajňa Lokotrans. V jej farbách tento raz víťazili debutanti: dvojročná APHELIE LIGHT v Cene spoločnosti ARQANA (II. kat., 1600 m, 4000 € plus prémie) a trojročný UPRIGHT v Cene Salvatora (IV. kat., 2800 m, 2300 €).

Druhé zápolenie dvojročiakov – Cenu Kansasa (III. kat., 1200 m, 3000 € plus prémie) na víťazný debut premenila reprezentantka stajne MPL Racing a jej vlastná odchovankyňa RHAPSODY, dcéra plemenníka Fairlypi a klasickej víťazky Robben Island. Zverenkyňu Jaroslava Hanáčka navigovala Martina Havelková. V úvodnej Cene Move Your Visiona (V. kat., 1600 m, 1800 €) pozíciu favoritky potvrdila MUGURUZA vedená Adamom Florianom.

Udalosťou popoludnia bol aj návrat niekdajšieho jazdeckého šampióna zo sezóny 2012 Róberta Šaru, ktorý svoj posledný štart absolvoval v novembri 2019. Jeho comeback po takmer štvorročnej pauze nemohol dopadnúť lepšie. Zverenkyňu Zuzany Kubovičovej PASAREI v Hendikepe Petit Arc En Ciela (III. kat., 1000 m, 3000 € plus prémie) doviedol k ľahkému 2 1/4-dĺžokvému víťazstvu.

Počas mítingu sa uskutočnilo aj ďalšie kolo Slovenskej Pony Ligy 2023. V oddelení pre pony do 135 cm dosiahla tretie víťazstvo v aktuálnej sezóne Nicole Veverková s poníkom Hidalgo Li. V oddelení pre vyššie poníky sa vo svojej celoživotnej dostihovej premiére presadila 12-ročná Emma Varšányiová s kobylou Nuit Fleur vo farbách Štangel Racing.