V klasikách uspeli ženy-trénerky

V klasikách uspeli ženy-trénerky

Osudy klasických víťazov bývajú niekedy spletité a platí to aj o tých najčerstvejších. Belka She Free sa dostala na Slovensko z dražby írskej spoločnosti Goffs za 1000 € a 32. Jarnú cenu kobýl JSB Match Diabolo vyhrala po veľkej dráme pri svojom tohtosezónnom debute. Naopak, tmavý hnedák Gabon prešiel štyrmi aukciami v Írsku a v Anglicku a na tej piatej vo francúzskom Deauville ho za 33 000 € vydražila Ingrid Janáčková Koplíková. V 32. Veľkej jarnej cene spoločnosti K-K Metal triumfoval pri štvrtom štarte sezóny, veľmi ľahko o 4 1/4 dĺžky.

Zuzana Kubovičová je najúspešnejšou slovenskou trénerkou v počte klasických víťazstiev. Doteraz ich na domácej pôde nazbierala jedenásť, chýbali jej však triumfy v „dámskych“ klasikách – v Jarnej cene kobýl a v Slovenských Oaks (mimochodom, české Oaks pre ňu vyhrala Shamal Sally v roku 2010). Do tohtoročnej edície 32. Jarnej ceny kobýl JSB Match Diabolo (rovina Listed, 1700 m, 25 000 € plus prémie) nachystala dvojicu svojich zverenkýň a pre obe to mal byť prvý štart v sezóne. No zatiaľ čo NINNA BEST (stajňa PD Kúty) nastupovala vďaka svojim minuloročným výkonom ako prvá favoritka, jej tréningovej kolegyni SHE FREE (Bamatse) tipujúci až tak neverili (17,9:1). Vývoj dostihov zobral do svojich rúk džokej Adam Florian, keď v sedle Lukovej zverenkyne ASTURIAS (Bunty Team) z boxu č. 1 nastolil svižné tempo a sily jej vydržali až do záverečných metrov. Favoritka NINNA BEST s dž. Petrom Foretom sa držala na druhej pozícii, ale cez líderku nie a nie prejsť. Keď to už-už vyzeralo, že ASTURIAS dotiahne svoje sólo do víťazného konca, priletela raketovou koncovkou zo stredu poľa SHE FREE a v posledných cvalových skokoch pod najskúsenejším džokejom v poli Jiřím Palíkom uchmatla víťazstvo o krk. NINNA BEST napokon vybojovala o hlavu druhé miesto pred ASTURIAS a zabezpečila pre senickú školiteľku cenný dobeh raz-dva. Z víťazstva mal pochopiteľne obrovskú radosť aj majiteľ Martin Jurík. Stajňa Bamatse bola založená len minulý rok a SHE FREE je jeho vôbec prvým dostihovým koňom!

foto: Adam Lovecký

Rovnaký kúsok ako Zuzane Kubovičovej, teda dobeh na prvých dvoch miestach, sa deň predtým v českej Jarnej cene kobýl podaril trénerke Ingrid Janáčkovej Koplíkovej. Tá tento rok valcuje svojich konkurentov u našich susedov, najmä v dostihoch trojročných koní. Do Bratislavy na štart 32. Veľkej jarnej ceny spoločnosti K-K Metal (rovina Listed, 1700 m, 25 000 € plus prémie) poslala dvojicu reprezentantov stajne Statek Blata Český Ráj. VODNIKOV aj GABON navyše mali oproti súperom výhodu oveľa väčšej dostihovej praxe. Naopak, Zuzana Kubovičová svoje eso BOULEVARD BLANQUI (Stajňa Egl), suverénneho víťaza Karpatskej ceny, poslala do akcie prvý raz až na scéne klasiky. Tento raz však bola aktuálna forma jednoznačne na strane českej trénerky. VODNIKOV pod dž. Milanom Zatloukalom „fíroval“, GABON sedel na druhej priečke a po zatočení do roviny vystupňoval tempo. Naopak, BOULEVARD BLANQUI nemal najšťastnejší priebeh. V prvom oblúku sa nevyhol kolízii, v snahe dostať sa do palebnej pozície vytočil do roviny piatou-šiestou stopou a napriek silnému finišu už manko na bez diskusie triedového GABON-a nestiahol na menej ako 4 1/4 dĺžky. Víťaz dosiahol vynikajúci čas 1:42,57 min., ktorý je nielen rekordom dostihov, ale aj najlepším časom starohájskeho oválu na 1700-metrovej trati. Výborné tretie miesto dosiahla jediná kobyla medzi žrebcami ESKADRA ZERO od trénera Václava Luku.

Ingrid Janáčková Koplíková, inak dcéra trénera Zdena Koplíka, dosiahla zásluhou GABON-a svoje prvé klasické víťazstvo na Slovensku (zhodou okolností trénerský kurz absolvovala v roku 2018 na SOŠ v Šali). Spolu s džokejom Tomášom Lukáškom zažili skvelý víkend – v sobotu triumf Vermelho v Jarní cene klisen v Moste, o deň neskôr víťazstvo Gabona v Veľkej jarnej cene v Bratislave.

foto: Adam Lovecký

Návraty Quessignyho a Gaspariniho

Sprievodnými testami prvej kategórie boli starším míliarom a vytrvalcom určené predskúšky pred blížiacim sa Turf-gala. 31. Jarnú míľu spoločnosti K-K Metal (I. kat., 1600 m, 7000 € plus prémie) rovnako ako vlani ovládol QUESSIGNY zo stajne Meridian SK. Tréner Jaroslav Línek ho po prvý raz zveril dž. Adamovi Florianovi a dvojica triumfovala ľahko o 3 dĺžky pred kobylami MEDELIN (BORMANN) a WILLEMINE (Lokotrans). V kvalitou nabitom poli 37. Veľkej májovej ceny JSB Match Diabolo (I. kat., 2400 m, 7000 €) všetkých osem aktérov smeruje do Veľkej ceny Slovenska. Trojnásobný klasický víťaz zo sezóny 2022 GASPARINI síce vlani pri siedmich štartoch (na Slovensku, v Poľsku, v Nemecku, v Česku a napokon v Taliansku) ani raz nezvíťazil, udržal si však mimoriadne vysoký výkonnostný štandard a preniesol si ho aj do aktuálnej sezóny. Pozične bezchybne odjazdený džokejom Jiří Palíkom triumfoval iste o 2 dĺžky. Silný finiš predviedol druhý BRILLIANT STAR (Lokotrans), ktorý o krk na tretie miesto vytlačil mimoriadne spoľahlivú tempárku, už 8-ročnú PALMERU (Kovometal). Víťazný GASPARINI je vlastným odchovancom majiteľa Petra Karlíka a v moravských Slušoviciach ho pripravuje Jan Demele. 

V rámcovom programe ostali víťazstvá doma

Úvodný Hendikep Innovatora (III. kat., 1600 m, 3000 €) po nie príliš „hendikepovom“ výroku ľahko 2 3/4 dĺžky opanoval zverenec Jozefa Ralbovského ROSARIUS zo stajne DEMA. Produkt chovu Vítězslava Vandu je synom dvoch bývalých výborných koní v slovenskom tréningu vo farbách stajne Patrik – Rosensturma a Royal Sunlight. Odjazdila ho Martina Havelková.

V šprintérskom Hendikepe Fiorentie (III. kat., 1200 m, 3000 €) mala pätica účastníkov totalizátorové kvóty od 2,6 do 4,7 a zvíťazila práve držiteľka tej najvyššej. SANDY ROSE z lotu Mariána Štangela reprezentuje stajňu Mishel Style majiteľky Barbory Kráľovej a odjazdil ju dž. David Liška.

Suverénny výkon predviedol v Cene Blyskača (IV. kat., 2000 m, 2300 €) ďalší zo sľubných trojročných zverencov Zuzany Kubovičovej IT´S EDDY. Namiesto Veľkej jarnej ceny zamieril do tohto testu pre nezvíťazivších a pod džokejom Petrom Foretom, odetého do farieb PD Senica, ukazoval svojim súperom chrbát od štartu až do cieľa.

Na rovnakej dvojkilometrovej vzdialenosti sa stretli aj staršie kone v Cene Czasa (IV. kat., 2000 m, 2300 €). Nazbieralo sa ich až štrnásť a boli medzi nimi aj niekdajší jednotkoví víťazi CAPE CROWN (stajňa BORMANN) a GOLDSCHATZ (FeD, spol. s r.o.). Práve medzi nimi sa rozhodlo o víťazovi a po boji o 3/4 dĺžky mal navrch zverenec Jozefa Chodúra CAPE CROWN, v predminulej sezóne víťaz Zlatého pohára (I. kat., 2600 m) a strieborný vo Veľkej cene Slovenska (Gd-3, 2400 m).