Slovenská odchovankyňa Blue River jednotkovou víťazkou

Slovenská odchovankyňa Blue River jednotkovou víťazkou

Pestrý a kvalitou nadpriemerný dostihový deň v nedeľu 13. augusta priniesol potvrdenie top-formy českého šprintéra WORTH CHOICE v Zlatom bičíku a úspech kobyly slovenského chovu BLUE RIVER v Cene Whisky. Víťazný hattrick zaznamenal počas mítingu tréner Jozef Chodúr a spoznali sme aj nového klusáckeho derby-víťaza.

Desiatka 3-ročných a starších kobýl sa stretla v 28. Cene Whisky (I. kat., 1800 m, 5800 € plus prémie) a všetky reprezentovali slovenské stajne! Stávkujúci v zhode s tipom Dostihového programu preferovali PALMERU zo stajne Kovometal. Tempárka neostala nič dlžná svojej povesti a zo špice sa postarala o priebeh dostihov. V záverečnom „furlongu“ (t. j. 200 metrov) však prišli chvíle kobýl útočiacich z druhého sledu a najsilnejší finiš predviedla 3-ročná BLUE RIVER s dž. Jiřím Palíkom. Po sérii štyroch druhých miest (vrátane Jarnej ceny kobýl a Ceny Arvy) sa tak reprezentantka stajne Caruso dočkala premiérového triumfu v kariére, a to s puncom najvyššej kategórie.

BLUE RIVER z chovu Karola Szaba je produktom spojenia plemenníka Fairlypi (po Pivotal) a víťazky II. kategórie Bathory (po Celtic Swing). Tá je vynikajúcou matkou, keď už dala jednotkového víťaza Bolthorn-a, premiantku II. kat. BLUE BAY (teraz v cieli Ceny Whisky piatu) a víťaza III. kat. Bolthory.

Black type kvalita sa nezaprela

Vo veku siedmich rokov naplno dozrel a je z neho šprintér stredoeurópskej extratriedy. Víťaz Ceny Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR počas Turf-gala a druhý z Listed v Drážďanoch (za Jir Sunom) WORTH CHOICE síce čelil v 29. Zlatom bičíku (I. kat., 1400 m, 5800 € plus prémie) sedmičke zdatných súperov, no výrok ľahko tri dĺžky v čase 1:23,58 min. dokazuje jeho jednoznačnú dominanciu. Dištančné aj výkonnostné optimum po rozpačitom úvode sezóny zrejme našiel v cieli druhý DEVIL IN PINK, ktorý dostihy odvodil a okrem víťaza nepustil pred seba žiadneho zo starších harcovníkov. 

foto: Anton Martinec (AM), Martina Lacová (ML)

Hetrik Jozefa Chodúra v rámcovom programe

Úvodné dve zápolenia dvojročných koní ovládli zverenci Jozefa Chodúra. V Cene Vosy (IV. kat., 1400 m, 2300 € plus prémie) sa stretlo len kvarteto nezvíťazivších a medzi nimi sa napriek „kostrbatému“ prejavu presadil reprezentant stajne MPL Racing OSBOURNE. Do Memoriálu Jozefa Mandelíka (II. kat., 1400 m, 4000 € plus prémie) nastúpila dokonca len trojica koní a LOCH PIKE zo stajne FeD, spol. s r. o. pri štvrtom štarte v kariére dosiahol druhé víťazstvo. Víťazný hetrik zavŕšil tréner Chodúr v záverečných dostihoch dňa. Cena Sajgonky (V. kat., 2000 m, 1800 € plus prémie) sa stala pomerne jasnou záležitosťou francúzskej rodáčky LADY GIA, ktorá pre slovenskú filiálku stajne Westmister Race Horses (pôsobiacu v Nemecku, Česku a v Poľsku) zaznamenala premiérový plný zásah.

Bodovali aj ďalší „Záhoráci“

Pozoruhodným výkonom sa v Cene turfu (II. kat., 2400 m, 5000 € plus prémie) prezentovala zverenkyňa Zuzany Kubovičovej SHAMAL EMMI. Dcéra výnimočnej Shamal Sally najprv v pedoku takmer zdemolovala niekoľko kríkov, aby následne na dráhe zdemolovala spôsobom štart-cieľ sedmičku súperov. Najviac sa jej na dve dĺžky priblížil YUKATAN, syn ďalšej skvelej kobyly Yuccy.

Suverénny líder trénerského a jazdeckého šampionátu Jaroslav Línek priviezol do Bratislavy tucet svojich zverencov a domov vezie dve víťazstvá. Okrem Blue Bay v Cene Whisky sa sa naplno presadila aj 3-ročná šprintérka LA POME DE LA ROSE. V Hendikepe Miss Trout (III. kat., 1200 m, 3000 € plus prémie) dosiahla už štvrté víťazstvo v sezóne.

Bodovala aj centrála trénera Marcela Mihalíka z Radošoviec. Osvedčený tandem BELLARY a dž. Adam Florian si bez väčších problémov poradil so súpermi v Hendikepe Mediciho (III. kat., 2000 m, 3000 € plus prémie).

Klusáckym derby-víťazom Bucephalos Misi

Slávne časy klusáckych dostihov na Slovensku sú minulosťou, napriek tomu sa v nedeľu v Bratislave zišla opäť solídna zostava koní „jednotkovej“ výkonnosti. Obe rozjazdy Dunajského pohára (1700 m, 2400 €) vyhral minuloročný český aj slovenský derby-víťaz JERRY s Ivanom Coufalom a natiahol sériu bez prehry už na osem dostihov. Výborné druhé miesto v prvej rozjazde vybojoval jediný slovenský klusák v poli TOP SECRET J´ so skúseným Pavlom Morozovom.

V Slovenskom klusáckom derby (2600 m, 4000 €) zužitkoval dokonalú znalosť bratislavského trávnatého oválu BUCEPHALOS MISI, ktorý s Davidom Dobrovolným triumfoval veľmi ľahko o 6 dĺžok. Bolo to pre nich už štvrté víťazstvo pri piatom štarte v Starom háji.