Jednotkové víťazstvo v Pardubiciach zabezpečil Mr Zuru

Jednotkové víťazstvo v Pardubiciach zabezpečil Mr Zuru

V slovenských pomeroch miniatúrne prekážkové odvetvie dokáže stále vygenerovať kone konkurencieschopné aj v susednom Česku. Dôkazom toho je uplynulý sobotňajší míting v Pardubiciach, na ktorý tréneri Jaroslav Brečka, Ján Cagáň a Marián Štangel vyslali dovedna šesticu svojich zverencov. Z nich MR ZURU dokázal triumfovať v Červnové cross country Válečníka (I. kat.) a ENJEU D´ARTHEL zaknihoval cenné tretie miesto v Zlatom pohári města Pardubic (kat. NL).

Hlavným bodom programu pardubického popoludnia bol Pohár Slavia pojišťovny – II. kvalifikácia na 133. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou – Pocta Mjr. Miloši Svobodovi (stcc NL, 5200 m, 1 000 000 Kč = cca 40 000 €). Medzi tuctom štartujúcich figurovali aj dvaja reprezentanti slovenských stajní. Zverenec Jaroslava Brečku z DS Millennium KAISERWALZER už mal „miestenku“ na štarte októbrového vrcholu zabezpečenú vďaka štvrtej priečke v úvodnej, májovej kvalifikácii. Teraz sa v sedle so svojím trénerom držal väčšinu trate blízko tempa, no v závere mu sily stačili len na konečné siedme miesto. Druhý slovenský zástupca ROYAL GINO z lotu Mariána Štangela skončil v dostihoch predčasne, po páde Jana Odložila na Francúzskom skoku. Zvíťazil zverenec Jasefa Váňu st. LODGIAN WHISTLE, tento rok pri druhom štarte nezdolaný.

Kvalifikácii chronologicky predchádzala najvýznamnejšia klasická steeplechase termínovníka u našich susedov, Zlatý pohári města Pardubic (stch NL, 3900 m, 300 000 Kč = cca 12 000 €). Kedysi bezmála päťkilometrový test s miliónovou dotáciou sa skrátil dištančne aj dotačne, stále však patrí medzi najprestížnejšie prekážkové testy v Česku. V deväťčlennom štartovom poli figuroval aj reprezentant stajne Lokotrans Slovakia ENJEU D´ARTHEL zo šurianskeho realizačného tímu trénera Jána Cagáňa v sedle s jeho synom Martinom. Z Francúzska importovaný účastník Grand Steeplechase de Paris (Gr. 1) si pri svojej pardubickej premiére počínal veľmi aktívne, podieľal sa na tvorbe tempa a v závere ho predstihli len dvaja papierovo preferovanejší súperi.

Najväčšia radosť v sobotu zavládla v tábore trénera Jaroslava Brečku a stajne DS Millennium rodiny Gúčikovcov. V Cene společnosti Tipsport – ČERVNOVÁ CROSS COUNTRY Válečníka (I. kat., 3300 m, 150 000 Kč = cca 6000 €) sa proti sedmičke súperov postavil MR ZURU v sedle s dž. Janom Odložilom a spolu s Lianel-om (dž. Jaroslav Myška) sa postarali o najdramatickejší dobeh celého popoludnia. Tradične aktívne jazdiaci Jaroslav Myška siahal s Lianelom na víťazný hetrik, posledným cvalovým skokom ho však oň pripravil minuloročný český aj slovenský prekážkový šampión Jan Odložil. MR ZURU zaknihoval štvrté prekážkové víťazstvo, prvé jednotkové a premiérovo v Pardubiciach.

Zvyšným dvom stípliarom v slovenskom tréningu sa až tak nedarilo. V Česko-švýcarskom pohári BICZ holdingu 2023 (II. kat., 5200 m, 120 000 Kč = cca 4800 €) obsadil FORT RYAN zo stajne MPL Racing siedme miesto. BESTHON vo farbách stajne Nýznerov SK skončil svoje vystúpenie v Cene za podpory ADW FEED, a.s. – Memoriál Kamila Kuchovského (IV. kat., 3300 m, 60 000 Kč = cca 2400 €) už v úvode dostihov, po páde jazdca Daniela Vyhnálka.

„S pardubickým výjazdom môžem byť spokojný,“ hodnotí javorecký kouč Jaroslav Brečka. „MR ZURU podal parádny výkon. Je to veľký bojovník, stiahnuť v takých rýchlych dostihoch také kone, klobúk dole. KAISERWALZER by potreboval mäkšiu a dlhšiu dráhu, predsa len je to starší pán a finálne zrýchlenie už nemá také, ako kedysi. Oba kone pôjdu ďalej pardubickou cestou, ale s najväčšou pravdepodobnosťou vynecháme augustový míting a budeme pokračovať v septembri. Ani FORT RYAN ma nesklamal. Rozhodol „angličák“, ktorý kôň skákal po prvý raz. Teraz ho už budeme pripravovať na domáce vrcholy – Veľkú topoľčiansku a Veľkú starohájsku,“ dodal tréner.

Vo finiši červnové cross country Válečníka rozhodli milimetre v prospech MR ZURU (č. 8). Foto: Dostihový spolek Pardubice