Jardin Michelet víťazom 31. Slovenského derby spoločnosti MPL

Jardin Michelet víťazom 31. Slovenského derby spoločnosti MPL

Desiaty dostihový deň sezóny 2023 sa na bratislavskom hipodróme uskutočnil v tropickej horúčave, o to obdivuhodnejšie boli výkony koní a jazdcov, ktoré predviedli na dráhe. Jedenásť žrebcov a tri kobyly sa stretli v súboji o 31. slovenskú „modrú stuhu“. Tú si napokon odniesol víťaz českej Veľkej jarnej ceny JARDIN MICHELET, ktorý nepatril medzi favoritov.

Tipujúci pri totalizátore sa zhodli s názorom Dostihového programu a do pozície horúceho kandidáta (2,3:1) na prvenstvo v 31. Slovenskom derby spoločnosti MPL (rovina Gd-3, 2400 m, 38 000 € plus prémie) pasovali strieborného z českého ekvivalentu YOU JUST ROCK. Žrebca zo stajne Leram rovnako ako v Prahe viedol Václav Janáček. Verilo sa aj CHARPENTIER-ovi (4,6:1) a dvojici slovenských zástupcov GOLDIS-ovi (5,8:1) a MYTHICAL THOR-ovi (7,1:1). Zvyšní aktéri nastupovali s dvojcifernými eventuálkami. Bol to práve MYTHICAL THOR, ktorý sa pod dž. Martinou Havelkovou podujal diktovať tempo a na čele vydržal až do cieľovej roviny. Približne 250 metrov pred páskou cez neho prešiel favorizovaný YOU JUST ROCK a tiež nový reprezentant stajne MPL Racing DUPLIKAT, ktorého žiaľ v rozlete zastavilo fatálne zranenie. Najrazantnejší „speed“ však predviedol JARDIN MICHELET podporovaný dž. Adamom Florianom. Vynikajúci záver mala aj ABELLA zo stajne Strnisko, na dvojicu žrebcov však nestačila. JARDIN MICHELET triumfoval o 3/4 dĺžky, na YOU JUST ROCK-a ostalo opäť „len“ druhé miesto a ABELLA finišovala o pol dĺžky tretia.

Víťaz derby za „tisícku“

JARDIN MICHELET reprezentuje českú stajňu Cardboard manželov Karla a Alexandry Klenovských. V opatere trénera Zdeňka Seménku pri piatom tohtoročnom štarte zaknihoval štvrté víťazstvo, keď predtým triumfoval v českej Veľkej jarnej cene. Nevyšlo mu len domáce derby v Prahe, v ktorom mu patrila ôsma priečka. Na aukcii ročiakov francúzskej spoločnosti Arqana v novembri 2021 stál „symbolických“ 1000 €, po nedeli svoje výherné konto zveľadil na 31 300 €.

foto v galérii: vivafoto (VIV), vladozak.sk (VZ)

Jaroslav Línek úspešný v rámcovom programe

Sprievodnými zápoleniami derby-popoludnia boli aj tradičné testy prvej kategórie a všetky ponúkli napínavé súboje až do posledných metrov. 30. Zlatý pohár spoločnosti MPL (I. kat., 2600 m, 7500 € plus prémie) pre starších vytrvalcov po tuhom boji dvoch českých odchovancov pre seba rozhodol VÉVODA (syn Egertona a klasickej víťazky Vltavy) pred minuloročným derby-hrdinom GASPARINI-m.

Potom však prišli chvíle Jaroslava Línka. V 30. Cene Pat´s Music spoločnosti ROCKWOOL (I. kat., 2000 m, 7500 € plus prémie) sa po prvý raz v tejto sezóne stretli na najvyššom fóre trojročné kobyly so staršími. Tipujúci preferovali (2,0:1) „železnú lady“ ZARIYANNKU a zdal sa to byť tip na istotu. Famózny finiš ale predviedla víťazka Cena Arvy FREE FOLIE zo stajne Strnisko a dž. Ján Havlík ju dotlačil do cieľa o krátku hlavu skôr. Pre trénera Jaroslava Línka to bolo v tej chvíli osemnáste víťazstvo v tejto sezóne na Slovensku a piate s puncom najvyššej kategórie.

Cennú zbierku vzápätí rozšíril o ďalšiu trofej. Svojho hektického zverenca QUESSIGNY-ho dokázal v 40. Bratislavskej míli spoločnosti MAPEI SK (I. kat., 1600 m, 7500 € plus prémie) „upratať“ do stredu sedemčlenného poľa a ten sa mu v závere odmenil skvelým finišom. O pol dĺžky odkázal na druhé miesto spolufavorita DEVIL IN PINK zo stajne Lokotrans. Z druhého víťazstva na derby-dni sa tak tešili aj manželia Poledníkovci zo stajne Meridian.

To chronologicky prvé prišlo zásluhou v Česku registrovaného a Zdenom Koplíkom trénovaného DRISH VENTURE v 30. Cene Mysa (II. kat., 1000 m, 4000 € plus prémie). Zvyšné dostihy ostali doma. Dvojročiakom vyhradená 30. Cena Muscatita (III. kat., 1200 m, 3000 € plus prémie) sa stala pomerne jednoznačne záležitosťou írskeho rodáka vo farbách stajne FeD, spol. s r.o. LOCH PIKE, pre ktorého to bolo už tretie vystúpenie v sezóne. Cena Slovenského zväzu chovateľov a majiteľov anglického plnokrvníka (III. kat., 1600 m, 3000 € plus prémie) sa stala korisťou 6-ročného SIR EGERTONA zo Stajne Štvorlístok. Pre zverenca Jaroslava Hanáčka to bolo druhé víťazstvo v sezóne a štvrté v kariére. Najsuverénnejší triumf popoludnia prišiel až v jeho samotnom závere. Slovenským odchovancom vyhradený Memoriál Jozefa Košťála (III. kat., 2000 m, 3000 € plus prémie) s osemdĺžkovou prevahou ovládol FALCON X zo stajne EPM Petrus, ktorého odjazdil Václav Janáček. Táto dvojica už spolu dosiahla tento rok druhé víťazstvo.

Najbližšie dostihy v Bratislave sú na programe v nedeľu 30. júla.

photocredit:   Anton Martinec