Ideal Approach ukázal svoju výnimočnosť

Ideal Approach ukázal svoju výnimočnosť

Dostihová sezóna 2023 napísala svoju poslednú kapitolu a rušno na dostihovej dráhe bolo aj po zotmení. Víťazná rozlúčka Ideal Approacha, hetrik Zdena Koplíka, defilírky Hakimpoura a Niny Best, tri dostihy Pony ligy, prerušená steeplechase aj celá hŕba malých aj veľkých bežcov na zelenom ovále.

Hlavným bodom programu záverečného mítingu je už tradične Veľká októbrová cena (I. kat., 2000 m, 5800 € plus prémie). Jej dvanásty ročník prilákal deviatku štartujúcich, medzi nimi aj klasickú víťazku FREE FOLIE (Strnisko) či strieborného zo St. Leger ROYAL CATATUMBO (Vimar). Najväčšia pozornosť sa však sústreďovala na 11-ročného veterána IDEAL APPROACH zo stajne Lokotrans, ktorý sa lúčil so svojou bohatou a úspešnou kariérou. A rozlúčil sa tým najlepším spôsobom! Svojou typickou taktikou štart-cieľ aj na mäkkej dráhe opäť uťahal všetkých súperov a pri 75. štarte kariéry zaknihoval 14. víťazstvo, deviate v Bratislave. Najlepšie mu sekundoval podobne tempársky zameraný ROYAL CATATUMBO, po boji o 3/4 dĺžky sa však musel uspokojiť s druhým miestom. Tretiu priečku získala mimoriadne spoľahlivá BLUE BAY zo Stajne Caruso.

Úspešný deň Zdena Koplíka

Český tréner Zdeno Koplík priviezol v nedeľu do Bratislavy kvarteto svojich zverencov a traja z nich dokázali zvíťaziť! V úvodnom zápolení mítingu dvojročný INCA DREAM po boji o 3/4 dĺžky pred slovenským odchovancom HURIKÁN-om získal Cenu Jareny (III. kat., 1200 m, 3000 € plus prémie). Hnedáka angažovala na vlaňajšej aukcii ARQANA Hana Juránková za 31 000 € pre Farmu Poledníkovo. Druhý zásah Zdena Koplíka zabezpečil v Cene Sequoie (IV. kat., 1600 m, 2300 €) RAINIER a hetrik doplnil slovenský derby-víťaz zo sezóny 2020 TROOP COMMANDER v Memoriáli Augustína Rišku (II. kat., 1600 m, 4000 € plus prémie).

foto: Anton Martinec

Ninna Best v šľapajách Boulevarda Blanqui

Zuzana Kubovičová má tento rok v stajni desiatku nádejných dvojročiakov a deväť z nich vybehlo na dostihovej dráhe. Okrem suveréna Karpatskej ceny Boulevarda Blanqui sa mimoriadne sľubne ukazuje aj reprezentantka PD Kúty NINNA BEST, ktorá po triumfe pri debutovom štarte 1. októbra teraz doslova zdemolovala konkurenciu Memoriálu MVDr. Pavla Šarišského (II. kat., 1800 m, 4000 € plus prémie). Nemecká rodáčka (zakúpená v Baden-Badene vlani za 6000 €) v sedemčlennom poli triumfovala zadržane o 14 dĺžok.

Smola sa prekážkam nevyhla

Z dvojice prekážkových zápolení záverečného mítingu sa chronologicky skôr odbehla prútenkárska Cena Meny Bay (2800 m, 2000 € plus prémie). Štartovú listinu ochudobnili dva škrty a z pätice štartujúcich napokon dokončili len traja. Dostihy sa stali jednoznačnou záležitosťou dvojnásobného víťaza z aktuálnej sezóny HAKIMPOUR-a zo stajne DS Millennium, ktorý po výroku zadržane ďaleko premenil stávkovú kvótu 1,4 : 1. V cieli sa objavili aj trojročné kobyly ANAYA a PADELA. Do steeplechase Ceny Hanačky (3800 m, 2400 € plus prémie) nastúpili po dvoch škrtoch len štyri kone a rozhodujúcim pre osud dostihov sa stal pád Jána Macha z PEARL OF LIGHT na Liverpoolskom skoku. Prázdna kobyla pokračovala ďalej, no hneď pred ďalšou prekážkou sa pošmykla a s nohou zakliesnenou v skoku ostala ležať za Veľkým bulfinchom. Keďže táto prekážka sa skákala aj ako predposledná v poradí a kobylu sa nepodarilo uvoľniť, museli byť dostihy prerušené a s ohľadom na už absolvovanú vzdialenosť cca 3400 metrov DK rozhodla, že sa opakovať nebudú.

Záver patril Sir Egertonovi

Posledné dostihy celej sezóny potešili nielen trénera Jaroslava Hanáčka, ale istotne aj úspešných tipujúcich, ktorí stavili na SIR EGERTONA a za jedno euro získali 27,80 €. Hendikep Marion (III. kat., 2000 m, 3000 € plus prémie) s desiatkou štartujúcich priniesol v závere krásny súboj favorizovaného SADDAD-a s najväčšínou outsiderom SIR EGERTONOM, a bol to práve reprezentant Stajne Štvorlístok, ktorý po boji o pol dĺžky zaknihoval svoj tretí triumf v sezóne a celkovo piaty v kariére.

Pony ligu ovládla Jesika Kissová

Už v lete bolo prakticky jasné, že Jesika Kissová sa stane tohtoročnou víťazkou Slovenskej Pony ligy a štyri jesenné kolá jej pozíciu líderky len potvrdili. V kategórii najvyšších poníkov sa jej však objavila zdatná konkurentka Emma Varšányiová, ktorá so svojou kobylou Nuit Fleur triumfovala po druhý krát v tejto sezóne. V strednej kategórii do 135 cm sa po druhý raz za sebou tešila z víťazstva maďarská zástupkyňa Judit Rakottyai. Druhým miestom s poníkom Hidalgo Li si zároveň striebornú pozíciu v celom seriáli Pony ligy zabezpečila Nicole Veverková. Vzrastajúca popularita Pony ligy priniesla aj osamostatnenie novej, najnižšej kategórie pre pony do 125 centimetrov. V nej sa z premiérového víťazstva tešila Sofia Ovečková na poníkovi Charlie.

foto: Anton Martinec