Ferino opäť víťazom senickej steeplechase

Ferino opäť víťazom senickej steeplechase

Tohtoročný senický míting v úmornej horúčave priniesol obhajobu víťazstva v steeplechase v podaní FERINA a džokeja Jana Odložila, zopakovanie triumfu TREASURE ROCK-a v hlavnom rovinovom zápolení aj ďalšie dva zásahy do čierneho pre Jaroslava Línka. Tešili sa aj dámy v sedlách – Michaela Jakábová a Petra Zedková a nemohol chýbať 13-ročný železný veterán VAN DAMME.

Dostihový deň zarámcovali úspechy potomkov najbohatšieho koňa slovenskej histórie Ryana. Úvodné zápolenie Cenu Anja s.r.o. Bratislava a MJM Agro a.s. Litovel (IV. kat., 2300 m, 2100 €) ovládol jeho 6-ročný syn HAILEY z chovu a v majetku Ing. Miroslava Pisklu, v sedle s dž. Jaroslavom Línkom. Záverečný a hlavný bod programu, tradičnú senickú steeplechase Cenu Alchem spol. s r.o. Senica (steeplechase 3700 m, 2100 €) zasa obhájil iný Ryanov potomok, tento raz z chovu, majetku a aj v tréningu brnianskeho trénera Josefa Vymazala FERINO. V sedle ho rovnako ako vlani podporoval džokej Jan Odložil, ktorý sa vďaka tretiemu víťazstvu v sezóne vrátil na líderskú pozíciu v prekážkovom šampionáte. Solídnu druhú priečku, len 3/4 dĺžky za lídrom, obsadil domáci prekážkový nováčik SHAWNEE´S TRIUMPH (PD Senica). V jeho sedle bol dž. Pavel Složil ml., najväčší Odložilov konkurent v súboji o titul tohtoročného šampióna.

foto: Mária Horníková

Kuriózny priebeh malo hlavné rovinové zápolenie dňa, Cena Prillinger s.r.o., Ivanka pri Dunaji a Schaumann Slovensko spol. s r.o. (III. kat., 1750 m, 2800 €). Po nevydarenom štarte Pasarei sa celé dostihy odbehli v neistote, či bol štart platný alebo nie. Napokon Dostihová komisia ponechala v platnosti poradie koní tak, ako sa zoradili na cieľovej páske. Víťazný TREASURE ROCK zo stajne TIPPLER Group s. r. o. si, podobne ako v stípli Ferino, zopakoval triumf z rovnakých dostihov na senickom ovále spred dvanástich mesiacov.

O ďalší vzruch sa v dostihoch 2-ročných koní o Cenu Sano s.r.o. Bratislava a G – technik s.r.o. Malacky (III. kat., 1000 m, 2800 €) postarala 18-ročná jazdkyňa Michaela Jakábová, ktorá nielen že triumfovala v sedle SHE FREE o priepastných osem dĺžok a zaznamenala tak svoje druhé víťazstvo v kariére, väčšinu dostihov však absolvovala bez strmeňov!

Druhou víťaznou mladou dámou v sedle bola v nedeľu Petra Zedková, ktorá si pripísala na svoje konto v tejto sezóne už siedmy triumf na slovenských dráhach a patrí jej piata priečka v šampionáte. V Cene AGRO 2000 s.r.o. Třebíč a Interagros a.s. Trnava (IV. kat., 3000 m, 2100 €) bola partnerkou 5-ročnej hnedky MATHEICA zo stajne KUBLIHA & SMOLIK HORSE RACING TEAM.

Obdivuhodná kariéra 13-ročného veterána VAN DAMME-ho pokračuje ďalšou sezónou s minimálne jedným víťazstvom. Pri 107. štarte dosiahol štrnásty triumf a opäť v sedle s Jaroslavom Línkom. Cenu Anja Agrotechnik s.r.o. Jaslovské Bohunice a Agroma – Servis Senec s.r.o. (V. kat., 1750 m, 1600 €) však vydreli až po tuhom boji o krk pred SUN RAIN.

Súčasťou senického mítingu boli aj dve zápolenia poníkov v rámci Slovenskej Pony Ligy 2023. V prvom oddelení pre nižšie poníky sa z druhého víťazstva v sezóne tešila Nicole Veverková s poníkom Hidalgo Li. Druhé oddelenie pre vyššie poníky opäť ovládla Jesika Kissová v sedle Hollywood Cowboya.