Boulevard Blanqui impozantným zimným favoritom

Boulevard Blanqui impozantným zimným favoritom

V najdôležitejšom zápolení dvojročných koní slovenskej dostihovej sezóny sa tento rok zrodila potenciálna veľká hviezda. BOULEVARD BLANQUI oživil svojou defilírkou spomienky na iného zverenca Zuzany Kubovičovej Legionara, ktorý podobným štýlom ovládol tento zastrešujúci test juniorov v sezóne 2012 a o rok neskôr sa ozdobil titulom Kôň roka.

38. Karpatská cena (rovina Listed, 1600 m, 12 000 € plus prémie) sa tento rok zaobišla bez zahraničnej účasti a na štart sa postavila šestica dvojročiakov zo slovenských stajní. Polovicu štartového poľa dodala trénerka Zuzana Kubovičová a najviac sa verilo francúzskemu rodákovi BOULEVARD BLANQUI zo Stajne Egl. Ten premenil svoj celoživotný debut začiatkom septembra na suverénne víťazstvo a pochvalné referencie zo senickej centrály potvrdzovali vysoké ambície. Rovnaký názor mali aj tipujúci, hoci predštartová kvóta 2,6:1 sa vo svetle hnedákovho výkonu javí ako ešte veľmi priaznivá. O tempo dostihov sa postarala slovenská odchovankyňa ANIKA zo stajne Lokotrans Slovakia, dcéra klasickej víťazky Astorky. Favorita posadil džokej Petr Foret na druhé miesto a jeho chvíľa prišla po zatočení do cieľovej roviny. Na jeho akceleráciu nedokázal zareagovať žiadny zo súperov a zvyšná pätica tak bola odkázaná len na súboj o ďalšie priečky. BOULEVARD BLANQUI triumfoval veľmi ľahko o sedem dĺžok v čase 1:41,52 min., ktorý je vzhľadom na pôdne podmienky veľmi kvalitný a patrí k najrýchlejším v histórii Karpatskej ceny. Druhé miesto po statočnom výkone ubránila ANIKA o hlavu pred BLACK HRON-om zo stajne Vimar, ktorý väčšinu dostihov absolvoval na poslednej priečke a prezentoval sa solídnou koncovkou.

BOULEVARD BLANQUI bol zakúpený na minuloročnej októbrovej dražbe ročiakov francúzskej spoločnosti ARQANA za 9000 €. Jeho otec Ultra sa blysol najmä ako ranný dvojročiak, keď svoj víťazný hetrik zavŕšil v Gr. 1 Prix Jean-Luc Lagardere. Matka Almilea je dcérou legendárneho Galilea a v chove dala pred Boulevard Blanquim šesť potomkov, z ktorých traja zvíťazili. Babka Almerita je víťazkou nemeckých Oaks (Gr. 1 Preis der Diana).

foto: Anton Martinec

Druhé najdôležitejšie zápolenie dňa, Cena Quissisany (rovina II. kat., 2000 m, 5000 € plus prémie), bolo určené pre trojročné a staršie kobyly. Tipujúci favorizovali sériovú víťazku z nižších kategórií BELLARY zo stajne KOVO, ktorá skutočne aj siahala po víťazstve. Opäť však slávila úspech povestná razancia Jaroslava Línka. Ten do dostihov poslal dvojicu svojich zverenkýň a sám sa posadil do sedla MUSTELY zo stajne Dermek Racing. Hnedka, vlani tretia v klasickej Jarnej cene kobýl aj v Cene Arvy, už mala tento rok na svojom konte dvojkový triumf z Topoľčianok a po tuhom boji o krk pridala druhé víťazstvo. Za druhou BELLARY bronzovú priečku obsadila spoľahlivá trojročná LA VICTORIA zo stajne BETA PARTNERS s.r.o.

V rámcovom programe zaujalo víťazné double trénera Jozefa Ralbovského s trojročnými synmi Rosensturma. V Cene Viazmy (V. kat., 1400 m, 1800 €) veľmi ľahko o 6 dĺžok triumfoval ROSARIUS zo stajne DEMA s dž. Adamom Florianom a v Cene Almaza (V. kat., 2400 m, 1400 €) sa o 4 1/2 dĺžky presadil CHRISTERRO. Džokej Jaroslav Línek vo farbách stajne ELLIPSIS si tak na  predposlednom mítingu sezóny pripísal ďalšie dve paličky do svojej bohatej zbierky.

Úvod popoludnia patril Memoriálu Adolfa a Richarda Weissovcov (III. kat., 1600 m, 3000 € plus prémie) pre dvojročných slovenských odchovancov a v ňom zažiarili farby stajne MPL Racing. Druhé víťazstvo pri dvoch štartoch, a to o veľmi ľahkých 6 dĺžok, si pripísala dcéra plemenníka Fairlypi a klasickej víťazky Robben Island RHAPSODY, ktorú pripravuje Jaroslav Hanáček. Na druhej priečke finišovala zástupkyňa rovnakých farieb aj chovu Miroslava Pisklu HARMONY z lotu Jozefa Chodúra.

Ďalším dvojnásobným víťazom bratislavského mítingu bol džokej Petr Foret, ktorý okrem suverénneho triumfu v Karpatskej cene premenil aj šancu menom SADDAD v Hendikepe Czeneky (IV. kat., 2000 m, 2300 €), a to ľahko o 3 1/4 dĺžky. Pre francúzskeho rodáka zastupujúceho farby DS Millennium to bol len tretí štart v kariére. Tešil sa aj realizačný tím trénera Mariána Štangela, ktorého 5-ročná zverenkyňa YASMINIA po boji o pol dĺžky triumfovala v Hendikepe Datthirey (IV. kat., 1200 m, 2300 €). Dres stajne EPM Petrus si opäť víťazne obliekol Tomáš Roman. Aj v posledných dostihoch dňa siahal 16-ročný talent po víťazstve, po tuhom boji o hlavu sa však musel skloniť pred o generáciu skúsenejším Jiřím Palíkom. Ten si na svoje jediné „rito“ počkal až na samotný záver popoludnia a v Hendiekepe Tanity (III. kat., 1700 m, 3000 € plus prémie) ho premenil na víťazstvo v sedle 7-ročného slovenského odchovanca KAPTAIN JOE zo stajne Purito.