Uzatvárame dostihovú sezónu

Uzatvárame dostihovú sezónu

V nedeľu 30. októbra sa rozlúčime s turfovým rokom 2022 na Slovensku osmičkou zápolení, do ktorých realizačné tímy prihlásili spolu 65 koní. Hlavným bodom programu je Veľká októbrová cena a v nej ďalšie meranie síl Ideal Approach versus Australien. Ich jazdci Jaroslav Línek a Martin Laube si to zasa rozdajú o titul slovenského jazdeckého šampióna. Naposledy v tomto roku sa predstavia aj poníky s deťmi-jazdcami v troch oddeleniach Slovenskej Pony ligy. Prvé dostihy popoludnia štartujú o 12:00 hod. – ale už nového zimného času! Nebude chýbať vozenie detí na koníkoch, kapela Reset a rozlúčkový guláš.

Štyria jednotkoví víťazi z aktuálnej sezóny sa stretnú na štarte 12. Veľkej októbrovej ceny (I. kat., 3+, 2000 m, 6000 €). Desaťročný IDEAL APPROACH (Lokotrans) zažíva jednu z najlepších sezón svojej bohatej kariéry. Tento rok zvíťazil v Cene Scottish Rifla na mítingu Turf-gala, o mesiac neskôr počas derby-dňa v nemeckom Hamburgu a tiež v najvýznamnejšom českom míliarskom zápolení – Veľkej cene Prahy. Jeho „tieň“ z Ceny Scottish Rifla AUSTRALIEN (Stajňa Corinne ČR) dokázal triumfovať v Jesennom hendikepe, naopak KAPTAIN JOE (7 Horse) zvíťazil v Jarnej míli. Na vytrvalecké dištancie zameraný CAPE CROWN (BORMANN) zasa nenašiel premožiteľa v júlovom Zlatom pohári. Vysokou triedou v poli disponuje aj ZARIYANNKA (LOKOTRANS Slovakia CZ), ktorá síce tento rok vyhrala „len“ druhú kategóriu, permanentne sa však umiestňuje v popredí v najvýznamnejších míliarských a strednotratiarských testoch.

Špeciálny náboj bude mať záverečný míting vďaka džokejom Jaroslavovi Línkovi a Martinovi Laubemu. Nielen že budú v sedlách dvoch papierových spolufavoritov Veľkej októbrovej ceny – AUSTRALIEN (Línek) a IDEAL APPROACH (Laube), ale rozdajú si to aj celkový titul jazdeckého šampióna 2022. Línek síce stráca na svojho mladšieho rivala dve víťazstvá, má však oveľa viac druhých miest a tak mu v nedeľu stačí vyhrať o dva dostihy viac ako Laubemu. Tento cieľ určite nie je nereálny, hoci Línek jazdí v nedeľu 5-krát a Laube 6-krát.

V nedeľu sa predstaví v akcii aj 19 dvojročných koní, príslušníkov nastupujúcej plnokrvnej generácie. Pre skúsenejších z nich je vyhradený Memoriál MVDr. Pavla Šarišského s podporou spoločnosti Arqana (II. kat., 1800 m, 4000 €). Chuť víťazstva už poznajú dve kobyly: slovenská odchovankyňa ROMINA (MPL Racing) a francúzska rodáčka MAGDALENN (FeD, spol. s r.o.). Tretím miestom vo Veľkej cene BBAG sa zasa výborne prezentoval PAOLO CINELLA (Kovometal).

Početne bohato obsadené je aj záverečné kolo Slovenskej Pony ligy 2022. Prihlásilo sa až 22 poníkov z troch krajín, ktoré sa predstavia v troch rozbehoch (do 125 cm, do 135 cm a nad 135 cm). Príjemnú atmosféru dostihového dňa dotvorí skupina Reset a rozlúčkový guláš. POZOR! V noci zo soboty na nedeľu sa posúvajú hodinky z letného času na zimný, t.j. o hodinu dozadu (z 3:00 hod na 2:00 hod.).