V ponuke plemenníkov na sezónu 2024 je šestica žrebcov

V ponuke plemenníkov na sezónu 2024 je šestica žrebcov

Pripúšťacia sezóna sa už začala a majitelia chovných kobýl si na Slovensku môžu vybrať z ponuky šiestich plemnníkov. K už otestovanej pätici Legionar, Mascarpone, Medici, Move Your Vision a Ypsilon King pribudol tento rok novozaradený Torque Power.

Beluš TORQUE POWER (GB) v majetku Josefa Sallera ml. (česká stajňa The Sons of Sharpour) je na Slovensku zatiaľ dočasne v nájme Jána Madarásza a jeho pôsobiskom bude JV Western Training Center v Kostolných Kračanoch. Dvojnásobný víťaz Velkej ceny Prahy (Listed, 1600 m) je synom špičkového míliara Toronado a francúzskej Listed víťazky Verba. Spolu s Legionarom a Move Your Vision reprezentuje líniu Sadlers Wells, ktorá je najmä vďaka Galileovi a jeho synom stále v európskom chove na výslní.

Spomínanú dvojicu LEGIONAR (GB) a MOVE YOUR VISION (IRE) má v opatere Jozef Ralbovský v Šajdíkových Humenciach. Klasický víťaz a „Kôň roka 2013“ Legionar začína už svoju štvrtú sezónu v chove a na dráhe by sa mohli v tejto sezóne predstaviť jeho prví potomkovia z ročníka 2022. Ešte podstatne skúsenejší Move Your Vision už svoje kvality dokázal ziskom titulu šampióna plemenníkov na Slovensku (2020) aj v Maďarsku (2021). Pochváliť sa môže už aj maďarským derby-víťazom Shy Boy.

Ďalším šampiónom v ponuke plemenných žrebcov je MASCARPONE (GER), ktorého potomkovia tento titul vybojovali v roku 2022 vo Švajčiarsku. Syn legendárneho Monsuna, 4-násobného nemeckého šampióna a otca 125 black type víťazov, pôsobí v chove Martina Kučírka v Hosťovej pri Nitre.

Veľmi zaujímavú americkú krv prináša do slovenského chovu MEDICI (USA), ktorého otcom je dvojnásobný držiteľ titulu „Kôň roka“ v USA Curlin. Tento ryšiak vyhral 11 dostihov zo 16 štartov, vrátane siedmich so štatútom Gr. 1 a zarobil vyše 10 miliónov dolárov. Mimoriadne sa mu darí aj v chove, kde dal už vyše 100 víťazov black type dostihov a jeho pripúšťací poplatok je 250 000 dolárov. V chove v USA tento rok pôsobí aj dvadsať jeho synov. Služby Mediciho môžu chovatelia využiť v TJ Slávia v Šuranoch, kde vlani pripustil deväť kobýl, najviac so všetkých plemenníkov na Slovensku.

Stálicou medzi slovenskými plemenníkmi je na dráhe mimoriadne tvrdý YPSILON KING (GB), klasický víťaz a umiestnený v nemeckých Listed. Rovnako ako Medici, aj Ypsilon King je príslušníkom línie Mr. Prospector. Jeho pôsobiskom sú Hontianske Tesáre – Dvorníky.