Slovenská klasifikácia 2023

Slovenská klasifikácia 2023

Už štvrtý rok po sebe vidíme na prvej priečke slovenskej klasifikácie meno reprezentanta stajne Bormann – OPASAN-a (IRE) (po French Navy). Z dvoch štartov zverenca trénera Jozefa Chodúra na francúzskej Listed scéne výsledkovo lepšie vyznelo druhé miesto v Prix Bedel (2400 m) v Lyone. Francúzsky hendikeper však totožnou známkou 98 libier, čiže v našich podmienkach 89 kg, ohodnotil aj šiestu priečku v Prix Hubert Baguenault De Puchesse (2400 m) vo Vichy.

Do rebríčka, ktorého predobrazom je medzinárodná klasifikácia LONGINES World’s Best Racehorse Rankings, sú zahrnuté najlepšie formy (nad 70 kg) koní v slovenskom tréningu, resp. zahraničných koní dosiahnuté na území Slovenska. Hranicu lokálnej extratriedy – teda 80 kilogramov, pokorilo v sezóne 2023 okrem Opasana ešte ďalších osem koní. Kvarteto z nich získalo svoje známky do slovenskej klasifikácie vo vytrvaleckom vrchole sezóny – 39. Veľkej cene Slovenska spoločnosti LOKO TRANS (SVK Gd-3, 2400 m) na Turf-gala. Víťazný AIGLE VAILLANT (FR) (po Wings of Eagles) vybehol svoj štandardný výkon 83,5 kg. Takéto, ale aj podstatne vyššie formy, dokázal zástupca stajne Lokotrans produkovať opakovane aj pri štartoch na iných európskych závodiskách. Pol dĺžky za ním finišoval REX OF THUNDER (GB) (po Night of Thunder) vo farbách Stáje Březová, čo mu vynieslo jeho doterajšie osobné maximum 83 kg. To si zverenec Michala Dema v ďalšom priebehu sezóny ešte výrazne vylepšil vďaka umiestneniam na francúzskej black type scéne. Výkonnosť oscilujúcu okolo 80-kilogramovej hranice si z klasickej sezóny do tej štvorročnej preniesol vlaňajší trojnásobný klasický víťaz GASPARINI (CZE) (po Eagle Top). V oveľa širšej konkurencii najlepších stredoeurópskych starších vytrvalcov mu to však stačilo len na sériu umiestnení a top-výkon 81 kg má vďaka bronzu z Veľkej ceny Slovenska. Osobné maximum 80,5 kg v rovnakých dostihoch vyprodukoval aj na jar raketovo progresívny zverenec Jaroslava Línka ORRY (GER) (po Adlerflug) zo stajne Meridian SK.

Obdivuhodne konzistentné výkony počas celej sezóny predvádzal 7-ročný český šprintér WORTH CHOICE (IRE) (po Worthadd), ktorý ani raz neklesol pod úroveň 80 kilogramov. Na Slovensku pri dvoch štartoch nenašiel premožiteľa a hoci väčší cveng má trofej z 39. Ceny Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SVK Listed, 1200 m), matematicky hodnotnejšie vyšla trojdĺžková demolácia kvalitného poľa 29. Zlatého bičíka (I. kat., 1400 m) – 83 kg. O hnedákovej vysokej triede svedčia aj jeho neskoršie umiestnenia na nemeckej black type scéne, druhé miesto v Listed a štvrtá priečka v Gr. 3 (zhodne na 1400 m).

V rámci klasického ročníka zvykne o lídrovi klasifikácie rozhodnúť výsledok derby, ku ktorému smeruje snaha trénerov o načasovanie maximálnej výkonnosti. Aj tento rok si držiteľ „modrej stuhy“ JARDIN MICHELET (FR) (po Kingfisher) zo stajne Cardboard vyslúžil okrúhlych 80 kg. V 31. Slovenskom derby spoločnosti MPL (Gd-3, 2400 m) svoje sezónne maximum 77,5 kg dosiahla aj najvyššie hodnotená kobyla v slovenskom tréningu ABELLA (IRE) (po Belardo) vo farbách strajne Strnisko. Svoju vysokú triedu na vytrvaleckých dištanciách potvrdila zverenkyňa Mariána Štangela aj triumfom v septembrovom 30. Slovenskom St. Leger Drag Consulting s.r.o. (Listed, 2800 m), kde jej stačilo vybehnúť formu 76 kg. Na popredné priečky v klasifikácii sa na jeseň vyšvihol aj ROYAL CATATUMBO (IRE) (po Footstepsinthesand), strieborný v St. Leger aj vo Veľkej októbrovej cene (I. kat., 2000 m). Trojnásobná jednotková víťazka a držiteľka titulu „DSA Kôň roka 2023“ FREE FOLIE (IRE) (po Free Eagle) je hodnotená známkou 76 kg za víťazstvo v 31. Slovenských Oaks Hlavného mesta SR Bratislava (Listed, 2000 m). Spomedzi slovenských odchovancov držali prápor najvyššie dve polosestry z chovu Karola Szaba – trojročná BLUE RIVER (po Fairlypi, víťazka Ceny Whisky – I. kat., 1800 m) a päťročná BLUE BAY (CZE) (po Shamalgan, premiantka Jesenného hendikepu – I. kat., 1800 m). 

Z dvojročných koní disponuje najvyššou klasifikačnou známkou 74 kg sedemdĺžkový demolátor 38. Karpatskej ceny (Listed, 1600 m) BOULEVARD BLANQUI (FR) (po Ultra).