Double pre chov Miroslava Pisklu v hlavných položkách úvodného mítingu

Double pre chov Miroslava Pisklu v hlavných položkách úvodného mítingu

Úvodnému dostihovému mítingu sezóny 2024 prialo počasie a do Starého hája zavítala mimoriadne početná divácka kulisa. V dvoch najdôležitejších zápoleniach dňa obecenstvo tlieskalo úspechom reprezentantov stajne MPL Racing – stípliarovi Fort Ryanovi a trojročnej kobyle Harmony. Triumf v Cene trojročných žrebcov zasa putuje do maďarskej centrály srbskej stajne HJ Racing Team.

Patronát nad úvodným mítingom prevzala Mestská časť Petržalka a pod jej hlavičkou sa odbehli všetky tri hlavné položky programu. Chronologicky ako prvé sa dostali k slovu trojročné žrebce v Cene starostu MČ Petržalka – Cene trojročných žrebcov (I. kat., 1600 m, 7000 € plus prémie). V zhode s tipom Dostihového programu stávkujúci preferovali trojicu KORNELIUS (Lokotrans SLovakia), SOMMERPRINZ (INTERGAJ) a EXACT (HJ Racing Team). Tretí z nich si z minuloročného účinkovania vo Francúzsku doviezol dve víťazstvá a pozoruhodný valeur (hendikep) 40 kilogramov. Že to nebola náhoda, potvrdil aj pri svojom prvom stredoeurópskom vystúpení v Bratislave. V sedle so srbským svetobežníkom Djordje Perovićom (na konte má vyše 1300 víťazstiev) triumfoval po boji o pol dĺžky pred príjemným prekvapením dostihov z prípravky Jaroslava Hanáčka menom HÁJEK. Menovec československého derby-víťaza z roku 1952, ale s írskym suffixom a vo farbách MPL Racing, ukázal solídny potenciál pred blížiacimi sa klasickými skúškami.

 

foto: Adam Lovecký (AL), Matúš Horniak (MH)

Domáci chov prináša výsledky

Miroslav Piskla je nielen úspešný podnikateľ a majiteľ dostihových koní, ale aj dlhoročný zanietený chovateľ. Ako „owner-breeder“ už má na konte niekoľko jednotkových víťazov, od Glass of Champagne cez Taggertona, Romanettu a Trixi. Dnes k nim pribudla HARMONY, víťazka Ceny starostu MČ Petržalka – Ceny trojročných kobýl (I. kat., 1600 m, 7000 € plus prémie). Ryška s najvyššou stávkovou kvótou 31,2:1 napodobnila inú Pisklovu odchovankyňu Rominu, ktorá v tejto hlavnej predskúške jarnej dámskej klasiky triumfovala minulý rok. Tréner Jozef Chodúr ju zveril do rúk dž. Martine Havelkovej. Na druhom mieste finišovala WITCH IN PINK (po plemenníkovi svetovej extratriedy Sea The Stars), ktorú česká stajňa Lokotrans zakúpila na aukcii v nemeckom Baden-Badene za 85 000 €.

Kvalitné výsledky majú za sebou odchovanci Miroslava Pisklu aj na prekážkach. Stačí spomenúť graded víťazov na talianskych prútenkách ako Call Me Xela a Night Rider. V posledných rokoch sa v steeplechase darí FORT RYANOVI, synovi dvoch elitných reprezentantov bielo-červených farieb, najbohatšieho koňa slovenskej histórie Ryana a jednotkovej premiantky Fortalezy. Ku dvom víťazstvám vo Veľkej starohájskej steeplechase (2021 a 2023) pridal teraz už 10-ročný zverenec Jaroslava Brečku aj premiérový zásah v 51. Jarnej cene MČ Petržalka (steeplechase 3800 m, 3300 € plus prémie). Na druhé miesto po boji o 3/4 dĺžky odsunul o polovicu mladšieho, favorizovaného CHITTUSSI-ho zo stajne Dr. Charváta 

foto: Adam Lovecký (AL), Matúš Horniak (MH)

Duke of Meridian potvrdil ambície

Prvé meranie síl ostro sledovaného klasického ročníka sa odohralo v Cene Entera (IV. kat., 1700 m, 2300 €) a pozíciu favorita suverénne o 6 dĺžok potvrdil DUKE OF MERIDIAN s džokejom a trénerom v jednej osobe Jaroslavom Línkom. Reprezentant stajne Meridian SK, zakúpený na aukcii v Baden-Badene za 55 000 € je hlásený do všetkých dostihov tzv. „trojkoruny“.

Rovnaké oranžovo-čierne farby Meridianu sa objavili na víťaznom pódiu aj po Cene 19/51 Furioso XIV (steeplechase, 3600 m, 2500 € plus prémie), ktorá bola spomienkou na prvého slovenského víťaza Veľkej pardubickej z roku 1955 s týmto komplikovaným menom. Nemecký rodák ARION v opatere manželov Štěpánky a Jaroslava Myškovcov po priebehu poznačenom pádmi troch účastníkov v záverečnom dramatickom súboji odrazil nápor spolufavoritov GEORGE DE BEAUMONT (stajňa Dr. Charvát) a HAKIMPOUR (DS Millennium).

Jedno víťazstvo si z Bratislavy predsa len odváža aj realizačný tím z centrály trénera Pavla Tůmu z Dvorcov u Bruntálu, a to zásluhou top-favorita DIONIS-a v Memoriáli Jindřicha Němčanského (prútené prekážky, 3600 m, 3000 € plus prémie). Víťazovi minuloročných Prúteniek šampiónov a Křišťálového poháru sa o tempo postarala MEGHAN zo šurianskeho Lokotransu Slovakia a džokej Jan Faltejsek mohol po dobehu skonštatovať splnenie povinnej jazdy.

Úvodný Hendikep Master Copyho (III. kat., 1400 m, 3000 € plus prémie) potešil oko diváka dramatickou koncovkou, z ktorej víťazne vzišiel už 10-ročný veterán GRAY TOUCH, zastupujúci majiteľské združenie Gray Touch Racing Syndicate. Premiérové „paličky“ do šampionátov zaknihovali tréner Jozef Chodúr a jazdec Ferdinand Kráner.

Zaujímavý priebeh mala Cena Eliminátora (IV. kat., 2000 m, 2300 €), v ktorej mierna stávková favoritka ROMINA udávala tempo s výrazným náskokom pred zvyškom 14-členného poľa. V cieľovej rovine vyzeral chvíľu na víťazstvo ďalší domáci odchovanec FIRE VISION, no v záverečných metroch sa ukázalo, kto je stále najlepším džokejom na Slovensku. Jaroslav Línek načasoval finiš s CHRISTERRO-m na sekundu presne a v cieli mal pohodlný náskok 1 1/2 dĺžky. Víťazného Rosensturmovho syna pripravuje pre stajňu ELLIPSIS Jozef Ralbovský.