Turf-gala opäť prináša top kvalitu do Bratislavy

Turf-gala opäť prináša top kvalitu do Bratislavy

Prvá júnová nedeľa je v stredoeurópskom turfovom kalendári tradične vyhradená Bratislave. Ani tento rok nie je výnimkou a 44. ročník Turf-gala pod patronátom spoločnosti LOKO TRANS s.r.o. a záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR opäť prilákal na pravý breh Dunaja nadštandardnú kvalitu aj kvantitu zúčastnených koní a jazdcov.

Dostihový míting ponúkne dovedna osmičku zápolení a na štartových listinách nachádzame 88 koní. Z piatich medzinárodných testov najvyššej kategórie chronologicky najskôr prídu na rad trojročné kobyly v Cene LOKO TRANS s.r.o. – 31. Cene Arvy (I. kat., 3r kob., 1800 m, 10 000 €). Štartové boxy sú zaplnené do posledného miesta a nebudú v nich chýbať medailistky Jarnej ceny kobýl na čele so suverénnou víťazkou FESCHANDOU. Slovenských zástupkýň je na štartovej listine sedem a v jarnej klasike si z nich najlepšie počínala domáca odchovankyňa BLUE RIVER. Novickami na bratislavskej dráhe sú o. i. druhá z maďarskej Hazafi Díj RESPECTATION či štvrtá z českej analógie BALLANTINES.

Značka LOKO TRANS s.r.o. sa v 39. Cene Scottish Rifla (Listed, 4+, 1800 m, 13 000 €) objaví nielen ako generálny reklamný partner, ale v jej drese uvidíme na štarte aj dvojicu ikonických reprezentantov stajne. Už 11-ročný IDEAL APPROACH sa na štart tohto testu postaví po siedmy krát a obhajuje minuloročné víťazstvo. SHABANA sa do Bratislavy vracia po vynikajúcej vlaňajšej sezóne, keď v Starom háji pri štyroch vystúpeniach ani raz neprehrala. Zdatnými súpermi pre nich budú pri dvoch tohtoročných štartoch nezdolaná ZARIYANNKA zo subjektu LOKOTRANS Slovakia CZ a čerstvý premiant Velkej květnovej ceny z Prahy IGNACIUS REILLY v sedle s Václavom Janáčkom. Z trojice domácich reprezentantov sa dosiaľ najvyššími formami prezentoval QUESSIGNY z Meridian SK, víťaz Jarnej míle.

Tucet trojročiakov figuruje na štartovej listine Ceny LOKO TRANS s.r.o. – 38. Starohájskeho kritéria (I. kat., 3r, 2000 m, 10 000 €). Nechýba víťaz Veľkej jarnej ceny MANATAN z PD Senica, druhá v českej Jarnej cene kobýl SHINING SKY, či štvrtý v českej Veľkej jarnej cene BIRIATOU. Stredoeurópska premiéra čaká na nemeckého víťaza NORTON s GAG 74 kg.

Veľký záujem prejavili realizačné tímy aj o štart v 39. Cene Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (Listed, 3r+, 1200 m, 17 000 €), kde dokonca nevďačné miesto náhradníčky pod čiarou vyšlo na maďarskú VAIN HOPE. Až štyroch svojich zverencov nominoval domáci tréner Marián Štangel, medzi nimi aj premiantku Prípravnej ceny SANDY ROSE. Kvalitné zahraničné formy však hovoria v prospech českých zástupcov: vlani v Cene MPRV SR druhého WORTH CHOICE, víťaza tohto testu zo sezóny 2021 JIR SUN, medzičasom prevereného na nemeckej Listed scéne, či minuloročného premianta Svatováclavskej ceny HELP. Internacionálnu zostavu dotvára maďarský sériový víťaz SURPRISE OF EASTER a poľský zástupca BOY CHARLTON s ostrieľaným jazdeckým veteránom Williamom Mongilom, ktorý má na konte vyše štyri desiatky grupových triumfov na európskych dráhach. Domáce farby aj slovenský chov bude reprezentovať populárny beluš GENTLEMAN JACK, ktorý vlani v najvýznamnejšom šprinte sezóny finišoval na fantastickom treťom mieste.

Vyvrcholením sviatočného dostihového programu bude 39. Veľká cena Slovenska spoločnosti LOKO TRANS s.r.o. (Gd-3, 4+, 2400 m, 27 000 €). Po škrtoch prvých dvoch v cieli minuloročnej edície Opasana a Cape Crown sa zraky domácich priaznivcov budú upierať najmä na premianta Veľkej májovej ceny ORRY-ho zo stajne Meridian SK. Stajňu BORMANN bude zastupovať MEDELIN a druhá kobyla v poli STRATOSFERIC zastupuje záujmy stajne MPL Racing. Tradične silný český kontingent obsahuje o. i. aj vo francúzskej konkurencii ostrieľaných AIGLE VAILLANT zo stajne Lokotrans a ROYAL RIGHT vo farbách Jany Dufkovej. Do okruhu favoritov sa istotne zaradia aj trojnásobný klasický víťaz, derby-hrdina GASPARINI a premiant Zlatého pohára z uplynulej sezóny REX OF THUNDER.

Štart prvých dostihov je tradične o 14:00 hod. a okrem diania na dostihovej dráhe bude pripravený aj bohatý sprievodný program s množstvom atrakcií pre deti aj dospelých. Dámy budú môcť predviesť svoje klobúky v súťaži „O najelegantnejšiu dámu v klobúku“ a pre deti je pripravená súťaž „Detský klobúčik“. Na záver popoludnia sa bude žrebovať tombola, v ktorej prvou cenou je víkendový zájazd do Paríža pre dve osoby od CK DAKA.