Jarná cena MČ Petržalka ostala doma

Jarná cena MČ Petržalka ostala doma

photocredit:

Anton Martinec

Úvodný míting dostihovej sezóny 2023 na Slovensku priniesol, rovnako ako vlani, víťazný hattrick stajni Dr. Charvát, no veľmi zaujímavým spôsobom rozdal karty aj pred jarnými klasickými testami trojročných kobýl a žrebcov. Jubilejný 50. ročník steeplechase Jarnej ceny MČ Petržalka ostal na domácej, konkrétne petržalskej pôde, keď si víťazstvo pripísal ROYAL GINO pripravovaný trénerom Mariánom Štangelom v susedstve starohájskeho hipodrómu.

Výbornou jarnou formou sa prezentovali aj zverenci Jaroslava Línka. Tréner a džokej v jednej osobe si prvú paličku pripísal hneď v otváracích dostihoch, keď k suverénnemu 6-dĺžkovému víťazstvu doviedol 4-ročného ryšiaka ORRY. Reprezentant stajne Meridian SK je hlásený aj do Veľkej ceny Slovenska a jeho ďalším štartom by mala byť Veľká májová cena. Na druhej priečke finišovala takisto Línkova zverenkyňa PRUFY zo stajne Strnisko. Práve žlto-modrá kombinácia služobne azda najstaršej aktívnej slovenskej dostihovej stajne sa tešila hneď v nasledujúcom zápolení, keď sa ABELLA z lotu trénera Štangela impozantne vyčlenila zo zostavy nezvíťazivších a hlasno na seba upozornila pred blížiacimi sa klasikami. O druhý zásah stajne Strnisko sa naopak trénersky zaslúžil Jaroslav Línek v záverečných dostihoch popoludnia. V Hendikepe Master Copyho (III. kat., 1400 m) sa po nádhernom záverečnom súboji dvoch Línkových zverencov presadil o krátku hlavu POWER HAT na úkor SKIFA.

Prekážková časť programu mala byť papierovo záležitosťou českej stajne Dr. Charvát a po jej prvých dvoch položkách to vyzeralo na zopakovanie čistého hetriku z minuloročnej dostihovej ouvertúry. CHITUSSI v Cene Železníka (steeplechase na 3600 m) ani RED CORAL v Memoriáli Jindřicha Němčanského (prútené prekážky, 3600 m) nemali so svojimi súpermi žiadne problému a tak ich stajňový a tréningový druh DOMINIQUE nastupoval do 50. Jarnej ceny MČ Petržalka (steeplechase na 3800 m) v pozícii favorita s kvótou 1,6:1. Kompaktné štvorčlenné pole skúsených matadorov s elitným jazdeckým obsadením väčšinou trate na vedúcej pozícii previedol FORT RYAN s dž. Jaroslavom Myškom. Šance Dominiqa skončili po chybe na Francúzskom skoku približne v dvoch tretinách trate a o víťazstvo si to rozdala trojica slovenských koní. Najlepší finiš za poslednou prútenkou predviedol ROYAL GINO, ktorého pre minuloročného českého aj slovenského jazdeckého šampióna Jana Odložila nasedlal Marián Štangel. Beluš zo stajne Nýznerov SK si vo svojej bohatej kariére pripísal ôsme víťazstvo, z toho tretie nad prekážkami, a podľa slov trénera budú jeho ďalšie štarty v sezóne smerovať do Pardubíc, s azimutom k októbrovému prekážkovému vrcholu v „meste perníkov“.

V rovinovom programe sa s napätím očakávali výkony trojročiakov, smerujúcich do klasických testov. Ako prvé sa predstavili kobyly v Cene starostu MČ Petržalka s podtitulom Cena trojročných kobýl (II. kat., 1600 m). Spomedzi trinástky účastníčok tipujúci preferovali vlani najlepšiu kobylu v slovenskom tréningu WILD WATER a maďarskú graded víťazku ALEIDIS. Záverečné metre dostihov však patrili kobylám z druhého sledu. Triumfovala zverenkyňa Jozefa Chodúra ROMINA, ktorá reprezentuje stajňu a rovnako aj vlastný chov stajne MPL Racing. Azda ešte väčším prekvapením bolo druhé miesto MARY BEE zo stajne RC Farm. Dobrú formu centrály v Lakšárskej Novej Vsi potvrdila tretia FREE FOLIE zo stajne Strnisko s Jaroslavom Línkom v sedle. Víťazná ROMINA je dcérou plemenníka Move Your Vision, Galileovho syna a slovenského klasického víťaza, ktorý v úlohe plemenníka získal šampiónsky titul na Slovensku aj v Maďarsku. Matkou Rominy je takisto vlastná odchovankyňa Ing. Miroslava Pisklu Romanetta, víťazka Ceny Arvy (Listed) z roku 2015.

Krásny a dramatický finiš pripravili divákom účastníci Ceny starostu MČ PetržalkaCeny trojročných žrebcov (II. kat., 1600 m). Tip Dostihového programu: MACALLAN – AMORE BOY – MANATAN vyšiel takmer dokonale, len sa medzi tieto tri preferované žrebce „priplietol“ na druhom mieste ROYAL CATATUMBO s kvótou 34:1. A veru nechýbalo veľa, aby sa zverenec Zuzany Kubovičovej zo stajne Vimar postaral o najväčšie prekvapenie popoludnia. Výhodou o hlavu víťazného MACALLANA zo stajne Dr. Charvát mohol byť akiste tohtoročný zahrievací a víťazný štart v talianskej Pise a o niečo skúsenejší džokej v sedle. O vyrovnanosti štartového poľa svedčí aj fakt, že ešte deviaty kôň v cieli strácal na víťaza len necelých 3 1/2 dĺžky.

Ďalší dostihový deň je v Starom háji na programe v sobotu 22. apríla s čisto rovinovým programom a hlavným bodom v podobe Veľkej aprílovej ceny (I. kat., 1800 m).

photocredit:

Anton Martinec