Dve kvalitne obsadené jednotky aj Slovenské klusácke derby

Dve kvalitne obsadené jednotky aj Slovenské klusácke derby

V nedeľu 13. augusta je na starohájskom hipodróme na programe dostihový maratón s jedenástimi zápoleniami! Osmičke rovinových testov anglických plnokrvníkov dominujú dva dostihy prvej kategórie: 29. Zlatý bičík a 28. Cena Whisky. Na klusáky čaká vrchol sezóny v podobe Slovenského klusáckeho derby a Dunajského pohára.

Tradične vysokú kvalitu ponúka 29. ročník Zlatého bičíka (rovina I. kat., 1400 m, 5800 €), v ktorom sa predstaví osmička koní, pohybujúcich sa medzi šprintérskymi a míliarskymi dištanciami. Najvyššou aktuálnou výkonnosťou disponuje 7-ročný WORTH CHOICE z českej stajne Vasury Kolesa, tohtoročný víťaz Ceny Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na Turf-gala a druhý v Listed teste v nemeckých Drážďanoch. Mimoriadne zaujímavý účastník prichádza z Maďarska. Člen tamojšej špičky na vzdialenostiach od 1200 do 1600 metrov, Frankelov syn BLAZING COMET, vlani v Zlatom bičíku druhý za Jir Sunom. Povedie ho suverénny líder slovenského jazdeckého rebríčka Jaroslav Línek. Vyzývateľmi starších harcovníkov budú dvaja protagonisti klasického ročníka s vysokou triedou – strieborný z Bratislavskej míle DEVIL IN PINK a suverénny víťaz dvojkových dostihov WELSHTINO zo stajne Strnisko, ako najšancovejší z domácich koní.

Čisto slovenská zostava desiatich kobýl sa stretáva v 28. Cene Whisky (rovina I. kat., 1800 m, 5800 €). Polovica z účastníčok patrí do klasického ročníka a všetkých päť smeruje do Slovenských Oaks, ktoré sú na programe v sobotu 9. septembra. So staršími súperkami sa na najvyššom fóre v Cene Pat´s Music už stretli MARY BEE, FAUDA a PERSISTENCOFMEMORY. Naopak, strieborná v Jarnej cene kobýl aj v Cene Arvy BLUE RIVER tieto dostihy vynechala a nastupuje po 10-týždňovej prestávke. Z inak mimoriadne vyrovnanej zostavy mierne vyčnieva 7-ročná PALMERA zo stajne Kovometal, ktorá si zo svojich obľúbených vytrvaleckých tratí tento raz odskočí na 1800-metrovú porciu.

Porovnanie trojročných a starších koní čaká aj na vytrvalcov v Cene turfu (rovina II. kat., 2400 m, 5000 €). Do najdlhšej klasiky – Slovenského St. Leger hlásení PAOLO CINELLA, YUKATAN a STYLHARA narazia v tejto predskúške o. i. aj na víťaza českej obdoby „dlhej smrti“ zo sezóny 2019 RAMSSIA.

Prvou predzvesťou blížiacich sa jesenných vrcholov dvojročných koní je Memoriál Jozefa Mandelíka (rovina II. kat., 1400 m, 4000 €), na štartovej listine s päticou koní. Chuť víťazstva už poznajú AMRA a LOCH PIKE, naopak JELLYLORUM a maďarský POUR CONQUERIR čaká ich celoživotný dostihový debut.

Viacero nových aj staronových tvárí prilákali na bratislavský ovál klusácke vrcholy sezóny. Slovenské klusácke derby (2600 m, 4000 €) obsadí pätica štvorročných koní, medzi nimi aj trojnásobný víťaz zo Starého hája v tejto sezóne BUCEPHALOS MISI. Najlepším kilometrovým časom 1:14,9 min. však disponuje sériová víťazka z českých dráh MORIAH BOKO. Sedmičku klusákov jednotkovej výkonnosti uvidíme v dvoch rozjazdách Dunajského pohára (1700 m, 2400 €). Najlepší „osobák“ 1:13,1 min. má na svojom konte rakúsky 10-ročný veterán JS TOLSTOY, no papierovo ešte väčšie šance majú už vyše rok nezdolaný, dvojnásobný (slovenský aj český) derby-víťaz z minulej sezóny JERRY (rekord 1:14,5) a triedový francúzsky rodák ELIXIR DE CHARNIE (1:15,2). Svojich priaznivcov si určite nájde aj jediný domáci reprezentant TOP SECRET J´, ktorý sa systematicky zlepšuje a naposledy v Bravanticiach výkonom 1:16,2 min. vytvoril nový slovenský rekord na strednej trati.

Štart prvých dostihov je tradične naplánovaný na 14:00 hod.