Nerád trénujem na ľade

Nerád trénujem na ľade

Jaroslav Hanáček

Miesto tréningu: Dvor Vampil – Plavecký Štvrtok, Brodské

Počet koní v tréningu (2r – 3r – 4+r): 22 (5 – 4 – 13)

Šampionát 2021 v SR (rovina / prútené prekážky / steeplechase): 4. / 16. / –

Personál: Veronika Weinbachová, Lenka Čermáková, Lucia Urbaničová, Katka Jurkovičová, Petra Bittnerová

K jedným z najpočetnejších stredísk už dlhé roky patrí centrála Jaroslava Hanáčka pri Plaveckom Štvrtku. Na sezónu tu čaká ešte viac koní, než sú tie oficiálne uvedené na tréningovej listine. Podľa slov trénera zatiaľ na administratívne úkony čakajú tri – štyri dvojročiaky a naopak dvojročný Francúz ALEXANDRE D´OR zo stajne Korenič Racing odišiel k Jaroslavovi Línekovi.

Zima bola tento rok dobrá, nebola tuhá a málo mrzlo. Pre nás lepšie, pretože keď podklad zamrzne, nedá sa dobre pracovať. Nerád trénujem na ľade. Vtedy radšej využívame kolotoč, takže kone trénujú takto. Ale tento rok sme nemali obdobie, kedy by sme nemohli cválať. Personál na novú sezónu máme ešte v riešení. Kabyl Uulu Taalaybek od nás odišiel k Ramazanovi Tuguševovi. S pracovnými jazdcami robotu stíhame, no angažovanie na dostihy je otázne. Budeme musieť oslovovať niekoho z vonku. Tu už pomaly nie je nikto. Keď si nejakého jazdca aj zoženiem, všetci idú po ňom ako psy po údenom. Tréneri síce nariekajú, ale nikto si aktívne ľudí nehľadá. A keď sa niekto nový objaví, už by si ho hneď objednávali aj na dva mesiace dopredu.

 

Príslušníkov najmladšieho ročníka, ktorí už majú svoje mená a stajne, vidíme na tréningovej listine päť. Sú to: Nemka LA VICTORIA (po Nutan) zo stajne BETA PARTNERS s.r.o., francúzsky hnedák ORVAL (po Anodin) patriaci stajni Imperial, jeho krajan ROGER (po Elvstroem) z MPL Racing a dvojica slovenských odchovancov zo stajne Dulivers, s.r.o. – THREEMA a VIRTUÓZ (obaja po Sleeping Indian).

Všetky dvojročiaky, aj tie neregistrované, sa zatiaľ ukazujú pekne. Myslím, že niektoré budú určite v budúcnosti veľmi zaujímavé.

 

Klasické ambície má zo štvorice koní v maturitnom ročníku iba francúzsky hnedák SPACEY (po Elvstroem) z MPL Racing. Jeho rovesníkmi traja potomkovia Sleeping Indiana: rakúski odchovanci zo Stájne AP PEYRAC – potomok výbornej Petite Sirene a WERUNKA ako český produkt zo stajne Dulivers, s.r.o. VIRGAS.

Spaceyho sme prihlásili do Veľkej jarnej ceny a derby. Pracuje veľmi dobre, tak uvidíme, ako sa ukáže. Ostatní trojročiaci sú veľké, narastené kone, na ktoré musíme chvíľu počkať.

 

K najlepším koňom v ročníku vlani patril ADRIANO (po Elvstroem) z MPL Racing. Tretí z Veľkej jarnej ceny a druhý z Bratislavskej míle bude ťahúňom lotu starších koní. Jeho stajňu MPL Racing u trénera Hanáčka reprezentujú ešte: sedemročný Nemec QUITO (po Soldier Hollow) a o rok starší WINTERBERG (po Jukebox Jury).

Adriano sa so svojim hendikepom zmestí iba do väčších dostihov. Rátame s dostihmi do míle. Debutovať by mohol v máji. U Quita je otázne, ako bude slúžiť zdravie. Ale zostáva na rovine. Jeho kolega Winterberg sa bude venovať prekážkam. S ním by sme chceli vycestovať aj do zahraničia.

 

Prekážkovým dostihom by sa podľa trénera mohli zaoberať ešte kobylky KOFILA (po Due Diligence) s írskym suffixom z Orion Racing Club a česká OLIVIA (po Zazou) zo stajne LEON, obe päťročné. Druhá menovaná by si mohla vyskúšať aj steeplechase. Už spomínaná Stájňa AP má u trénera ešte päťročnú WALENTYNE (po The Bogberry) a osemročného WINSOME BOY-a (po Midships) – potomkov kobyly Winsome Honey odchovaných v Rakúsku. Po jednom koňovi vlastnia Stall Tosca: päťročný írsky WHISTLEDOWNTHEWIND (po Power), stajňa WELFARE: šesťročný domáci produkt FIRE VISION (po Move Your Vision), Stajňa Štvorlístok: päťročný Čech SIR EGERTON (po Egerton) a Stajňa Koruna: osemročný Angličan UNIQUE PILOT (po Kyllachy). Stajňa Dulivers, s.r.o. okrem spomínaných koní drží ešte ďalších štvorročných potomkov Sleeping Indiana: THIBET-a a VULCAN HILL-a.

Thibet a Vulcan Hill sú prevádzkové kone, ktoré budú behať na úrovni V. – IV. kategórie. Ak sa prebojujú vyššie, bude to veľmi dobré. Fire Vision sa zameria na IV. kategórie okolo dvoch kilometrov. Všetky ďalšie staršie kone sa budú objavovať v prevádzkových dostihoch na rovine.

 

 

 

 

Mgr. Mária Horníková