Mojim krédom je, že vždy sa nájde cesta

Mojim krédom je, že vždy sa nájde cesta

Jaroslav Brečka

Mojim krédom je, že vždy sa nájde cesta

Miesto tréningu: Javorec

Počet koní v tréningu (2r – 3r – 4+r): 16 (0 – 1 – 15)

Šampionát 2021 v SR (rovina / prútené prekážky / steeplechase): 25. / 1. / 1.

Personál: Jozef Čekal, Ján Chalupa, Richard Peťko, Ivona Hladíková, Ingrid Kaufmannová

Prevažne prekážková centrála vlaňajšieho šampióna Jaroslava Čika Brečku sezónu zahájila počas prvého dostihového mítingu, keď najmä do troch zápolení nad skokmi poslala početnú skupinu zverencov. Trénera sme sa však najprv spýtali na priebeh zimnej prípravy a na skutočný počet koní v stajni:

Momentálne máme 20 dostihových koní, ale Angelina odchádza. Štvorica zatiaľ nie je registrovaná. Sú to starý známy Rui Faleiro, ktorý bude doregistrovaný v priebehu najbližších dní, ale aj nováčik z Rakúska San Siro. Ten ako trojročný na rovine veľa nepredviedol, ale u nás napreduje a znovu sa zapojí do tréningu. Z rovnakej krajiny prišiel aj dvojročiak pre novú stajňu Markusa Hőpflera. Stajňu KarBoBau bude reprezentovať ďalšia kobyla. Počas zimy sme na Javorci mali prevažne sucho. Od februára sme na prípravu využívali len našu cvalovú dráhu. Vlastne prvýkrát sme s koňmi cválali len tam. Nemohli sme využívať staré dráhy, bolo tam tvrdo a len zopárkrát napršalo. Aj tak to nestálo za veľa, popršaná trávová dráha nebola vhodná. Kone tam pracovali v zime len tri – štyrikrát. Naša cvalovka je naopak mäkká. Kone to nespomalilo, ani nezabrzdilo, len si navykli viac na mäkký povrch a po tvrdom sa im nechce utekať. Videli sme to vlastne už teraz v nedeľu, kedy steeplechase dráha bola pre nás tvrdá a kone nepodali optimálne výkony.

Tréner sa samozrejme vyjadril aj k personálu: Mojim stálym zamestnancom je Jožko Čekal. Väčšinu odrobíme my dvaja. Potom nám pomáhajú amatéri alebo brigádnici. Na prácu na zemi nám chodieva pomáhať sedemnásťročný brigádnik Janko Chalupa, keď nemá školu. Tak raz za týždeň chodí jazdiť Richard Peťko. Toho som vytiahol ku koňom po dlhom čase. Jazdiť stále vie. Jeho otec Anton Peťko býval trénerom a k jazdeniu priúčal aj mňa. Každý druhý víkend tu mávame Ivonu Hladíkovú, bývalú amatérku, s manželom Danielom Zurinekom. Tímu tiež pomáha Ingrid Kaufmannová. Snažím sa, aby sme tu mali čo najviac jazdcov na práce na sobotu. Od prvého apríla dvakrát do týždňa jazdí ešte Lukáš Matuský, ktorý sa vrátil zo Švajčiarska. S ním rátam aj s ako prvým jazdcom stajne, pokiaľ nebude mať svoje povinnosti u trénera Holčáka. Takto som s ním dohodnutý a malo by to klapnúť.

Vlani na jeseň Jaroslav Brečka prezradil, že jedným z penzionovaných koní po sezóne bude Medici. V zime ho licentovali za plemenníka, takže jedna z otázok smerovala aj k chovu: Mediciho sme práve pred pár dňami odviezli do Šajdíkových Humeniec k Jitke Válkovej, kde bude jeho pôsobisko v chove. U nás pripustil tri kobyly a teraz sa už o neho bude starať Jitka. Medici sa na konci sezóny zranil, bol dva mesiace v nemocnici, vyviazaný v sieťke a liečil si prasklinu v kolene. Pred novou kariérou musel nabrať, lebo po zranení nevyzeral dobre. Navštíviť by ho mala aj Angelina zo stajne Rebeca Racing, ktorá počas prvej dostihovej nedele behala a prišla posledná. Mala opuchnutú zadnú nohu a keďže nič neukázala, majiteľ sa rozhodol stiahnuť ju z dostihovej prevádzky a bude sa pripúšťať. Škoda, lebo zďaleka nepredviedla to, čo vedela v práci.

V stredisku, ktoré sa orientuje na prekážky, je logické, že mladších koní veľa nenájdeme. Okrem spomínaného neregistrovaného dvojročiaka tu stojí trojročná slovenská rodáčka HARLEY QUINN (po Amico Fritz) zo stajne Rebeca Racing. Harley Quinn je čistou šprintérkou, najlepšia trať je pre ňu len tisícka. Bohužiaľ, takéto vzdialenosti nie sú časté, u nás, ale ani u susedov. Musí teda zvládnuť 1 200 metrov. Vlani sme si už overili, že na dlhších tratiach ani nemusí behať.

Najmladšiu kategóriu koní v Javorci teda tvoria aj štvorročné kone, ktoré čakajú ešte aj roviné dostihy, alebo debut na prekážkach. Sú to írsky valach HAKIMPOUR (po Muhaarar) z DS Millennium, z rovnakej krajiny pochádzajúci MAXIMUM RISK (po Twilight Son) z Kovotvaru a štvrtý z vlaňajšieho St. Leger PERSIAN PRINCE (po Sir Percy) s ostrovným suffixom, reprezentujúci stajňu KarBoBau s.r.o. SK.

Hakimpour sa ďalej zlepšuje. Ešte je veľmi mladý a nie je úplne dospelý, aj keď má štyri roky, stále má taký dvoj-trojročiacky kukuč v tvári. Nechceme ho pokaziť, radšej s ním robíme opatrne. Vie podať dobré výkony, rád závodí, v práci poctivo pracuje. Maximum Risk konečne dospel. Na jeho výkonnosti a triede závisí, kam sa dostane. Doma je výborný, má formu, je veselý, nabitý a ukazuje rýchlosť. Je to šprintér, vyhovujú mu trate do 1 400 metrov. Uvidíme, do ktorej kategórie sa prebojuje. Myslím, že na II. – III. kategóriu bude mať. Persian Prince je prekážkový začiatočník. Ako mladý a perspektívny kôň si vie udržať váhu, aj formu, je veľmi učenlivý. Mal by debutovať v Topoľčiankach na prútenkách. Skáče celkom dobre, je určite nádejný. Musíme s ním pracovať opatrne, pretože len začína a posledné dostihy vlani absolvoval v Deauville v novembri a decembri. Po trojročiackej sezóne ešte nabral silu. Zatiaľ ho vidím ako koníka do prúteniek a ďalej uvidíme.

Za začiatočníkov sa dajú považovať aj piati päťročiaci: francúzsky EL CANDELON (po Elvstroem) z DS Millennium, vlastný produkt z chovu MPL Racing HAILEY (po Ryan), jeho stajňový kolega z Írska MAJAKOWSKI (po Hillstar), jeho krajan JAGO (po Footstepinthesand) zo stajne Kovotvar a Angličanka MORNING PRINCESS (po Kendargent) zo Syndikátu M3J2.

El Candelon konečne dospel. Je to veľký, mohutný kôň, ktorý napreduje raketovým spôsobom. Majiteľ mu nechal dostatok času. Odbehol u nás nejaké dostihy, aj ma raz vyklopil, ale to preto, že ešte nebol hotový, telo mal boľavé. To sa však zmenilo. Vyhovuje mu mäkký podklad, čakajú ho teda jedine Pardubice. Mal by tam cestovať na prvý alebo druhý míting. Hailey k nám prišiel od trénera Hanáčka. Momentálne sa učí skákať, pripravuje sa do prekážok. Má trochu kondičné problémy. Niečo odrobí a potom zhodí, zase naberie a po väčšej práci znovu zhodí. To sa musí zmeniť, lebo na prekážkach musí byť úplne fit. V práci skáče výborne. Len si na neho musíme počkať. Jago už svoj debut absolvoval. Je to perspektívny koník do prekážok. Vidím ho tak na prútenky alebo steeplechase skoky. On má peknú letovú fázu nad skokom, ale na veľké skoky to asi nebude. Ukazuje vôľu, správa sa perfektne. Bola to trefa získať takého koníka. Na rovinách behával šprinty, no už sa u nás upravil, v hlave sa mu ujasnilo, čo po ňom chceme. Koníky po Foostepinthesand sa ukážu v úplne inom svetle, keď sa dostanú na skoky. Teraz s ním plánujeme skúsiť pardubické dostihy dookola, možno hneď na prvom mítingu. Majakowski sa tak isto presťahoval z rovinovej prípravy u trénera Chodúra. Koník je to šikovný, práce zvláda na jedničku, len ho trochu pobolievajú plecia. Ukazuje sa ako prútenkár, asi žiadne veľké prekážky. Pravdepodobne bude šikovnejší na malých skokoch. Teraz si trochu polieči plecia a debutovať môže v Topoľčiankach na prútenkách. Mohol by predtým absolvovať aj rovinu, ale problematické je jeho manažovanie, keďže na záver sezóny sa dvakrát umiestnil v najvyššej kategórii v Maďarsku. Morning Princess išla do prvý dostihov veľmi dobre pripravená. Zo všetkých ôsmich štartovavších koní bola jedna z najlepších. No bola nervózna už v pedoku, aj na štarte. Nevieme, či jej mohol vadiť nový pach alebo z čoho sa bála. V Bratislave jej to nejde. Skúsime s ňou vycestovať do Pardubíc, aby zmenila prostredie. Skákala výborne, zranenie v dostihoch nebolo, jazdec ju zastavil, lebo nechcela utekať. Povahovo je nervóznejšia. Uvidíme, čo spraví zmena dráhy.

Šesť ani sedemročného koňa v portfóliu trénera Brečku nenájdeme, prejdeme teda rovno k osemročnému najlepšiemu stíplerovi sezóny 2021 FORT RYAN-ovi (po Ryan) z chovu MPL Racing. Tá má ešte jeho rovesníka z Anglicka MANOLLA (po Milan). Tretím osemročným koňom je MR ZURU (po Famous Name) írskeho pôvodu reprezentujúci DS Millennium. Fort Ryan už na prvom mítingu stihol nedokončiť Jarnú cenu Petržalky a Manollo v Cene Vertikála dobehol šiesty.

Fort Ryanovi sa v nedeľu nepáčil podklad a potom spravil chybu. On nie je ešte celkom dozretým skokanom, ktorý chyby nerobí. Každý môže pochybiť a stane sa to aj jemu. Teraz máme v pláne Pardubice na 4 400 metrov, pretože na Slovensku už asi mäkko nebude a on na tvrdej dráhe nepodá výsledok. Buď ho povezieme do Pardubíc hneď 8. mája alebo na druhý míting. Manollo v prvom štarte síce nepodal výsledok, ale dojem z jeho výkonu bol pekný. Oproti minulým štartom veľmi napredoval. Vidieť, že sa mu páčia dostihy. Škoda, že zaváhal na jednom skoku a už sa nepodarilo takto veľkého koňa dostatočne rozhýbať. Teraz by mal štartovať v Topoľčiankach a potom v Pardubiciach. Mr Zuru mal vlani šesť štartov, vyskladaných počas celej sezóny. Naposledy bol druhý vo Veľkej starohájskej steeplechase. Teraz sa zdá, že ešte nechytá formu. Mali sme v pláne, že by sme s ním aj vycestovali do zahraničia, napr. do Merana. Len sa musí dostať do formy. On už má niečo odbehané a dokázal, že vie utekať aj skákať. Nemusíme na neho tlačiť, vieme, že je dobrý.

Najstaršia trojica: deväťročný nemecký valach KAISERWALZER (po Wiener Walzer) z DS Millennium, jedenásťročný STAR (po Sternkőnig) z rovnakej krajiny patriaci MPL Racing a dvanásťočná írska MENY BAY (po Footstepinthesand) z Quirinus Farm sa vlani blyskla výbornými výsledkami a tento trend by mohol pokračovať. Obaja premianti z Pardubíc majú nachystanú rovnakú cestu.

Kaiserwalzer znovu smeruje do Veľkej pardubickej. Máme v pláne druhú kvalifikáciu, ale zháňam na neho jazdca. Chceme, aby ho už v kvalifikácii odjazdil jazdec, ktorý si na neho sadne aj vo Veľkej. Nebude to však minuloročný jazdec Patrick Mullins. Ten ide v termíne kvalifikácie na svadbu – neviem, či vlastnú, alebo niekomu. Pomáha nám aspoň s oslovením iného jazdca v Írsku. Prvá desiatka sa na nášho koňa nedostane, ale aj tak je tam viacero džokejov, ktorí pripadajú do úvahy. Lukáš Matuský istotne nebude vo Veľkej voľný a ja plánujem jazdiť Stara, ak sa dostane na štart. Kaiserwalzer má rád stabilné jazdecké obsadenie, riešim to teda už teraz. Star na Jarnej cene Petržalky nechcel utekať, lebo bolo tvrdo. Nepáčila sa mu pôda. Je to už starší jedenásťročný pán, ktorý má svoju hlavu. Chcel som, aby sa išiel len prebehnúť. No on ešte aj v závere podal výkon. Zdá sa, že je vo forme, takže by sme to radi využili na prvú kvalifikáciu. Pre Meny Bay plánujeme prvý štart v Topoľčiankach na 3 400 metrov a potom ešte tak dva – tri štarty. Závisí od toho, čo predvedie. Už má dvanásť rokov, ale v práci sa prejavuje stále rovnako. Nikdy nepredvádzala v príprave zlé výkony, vždy bola stopercentná a tak sa správala aj v dostihoch. V poslednom vlaňajšom štarte ukázala, že ešte môže zostať rok na dráhe. Ona trpí na malé vaječníky a doktor povedal, aby sme ju skúsili pripustiť až o rok. Táto sezóna však určite bude jej poslednou.

Na záver sme sa s trénerom pobavili aj o ťažkom manažovaní prekážkarov v prvej časti sezóny: Škoda, že z úvodu sezóny okrem prvého dňa vypadli prekážkového dostihy. Najbližšie sa na Slovensku budú konať až v júni v Topoľčiankach. Neviem, ako vznikali propozície. Ale nechcem sa sťažovať, musím sa vedieť zariadiť. Ja mám kone nachystané a pripravené kone musia behať. Mojim krédom je, že vždy sa nájde cesta. Pokiaľ nie sú prekážkové dostihy na Slovensku, pocestujeme do zahraničia. V Čechách je síce konkurencia, ale pripravené kone sa s ňou môžu merať. Len treba nájsť vhodných jazdcov.

 

Mgr. Mária Horníková