Ľudia mrznú na koníkoch

Ľudia mrznú na koníkoch

Ing. Zuzana Kubovičová

Miesto tréningu: Senica – Čáčov

Počet koní v tréningu (2r – 3r – 4+r): 19 (4 – 4 – 11)

Šampionát 2021 v SR (rovina / prútené prekážky / steeplechase): 2. / – / –

Personál: Štefan Budovič, Peter Zombory, Petra Křížková, Marianna Karpitová

Seničania vlani prežili najmä úspešný záver sezóny, kedy sa Zuzana Kubovičová skoro dotiahla na šampióna Jaroslava Líneka. Podľa trénerky to tento rok bolo v Senici s počasím priaznivé. Spýtali sme sa aj na aktuálny stav koní a posledný nákup:

Zima bola mierna, dalo sa celkom dobre pracovať na objeme. Bývali aj horšie zimy, kedy bolo mokro alebo mrzlo. Teraz síce mrzlo tiež, ale iba krátko a tréning to veľmi neovplyvnilo. Uvidíme, ako sa to podpíše na výsledkoch koní. Aj u nás sú viaceré zatiaľ neregistrované kone. Vo februári sme kúpili ročka na írskej dražbe Goffs, ktorý pôjde do tréningu na jeseň. Koník je zatiaľ u nás, ale pôjde ešte na pastviny. Momentálne máme päť žriebät, teraz vlastne už ročiakov. S týmto nákupom robíme pokus. Vyskúšame, čo to spraví, keď kúpime takto mladého koníka a ešte ho odchováme u nás, kým pôjde do tréningu. Bude mať dosť času na to, aby sa aklimatizoval. Niekedy majú kone z ostrovov dosť veľké problémy sa prispôsobiť našim podmienkam a aklimatizovať sa, predsa len táto klíma je inakšia. Inšpirovali sme sa aj v Čechách, kde viacerí tréneri takto kupujú kone ako odstavčatá a ročiaky. Spomeniem výborných Nagano Gold a Ignacius Reilly, ktorí do Čiech prišli v tomto veku.

Trénerky sme sa spýtali aj na otázku personálu a džokejov do jednotlivých dostihov:Personál sa od vlaňajška nezmenil. Všetci sú zohratí, obetaví a dobre pracujú. Patrí im vďaka za to, že prežili zimu. V zime sa pracuje ťažko, lebo sa robí pomaly a veľa. Ľudia mrznú na koníkoch, všetko dlho trvá. Jazdecká otázka do dostihov je otvorená. Jazdiť bude Štefan Budovič, prípadne angažujeme ďalších džokejov. Ideálne by bolo, ak by sa nám podarilo zavolať Martina Laubeho, ale s ním je to ťažké, lebo má povinnosti v Lokotranse. Na kone z KT OBAL si majiteľ dohodol Jiřího Palíka. To je dobrý jazdec, budeme ho využívať. Na malé váhy sa dostanú aj dievčatá. Viac chceme zapojiť Mišku Jakábovú a z mladších jazdcov aj Jožka Takácsa. Nech sa aj mladí jazdci učia.

Rozhovor sme začali s dvojročnými nádejami, ktoré ešte nie sú všetky zapísané. Medzičasom procesom registácie prešiel nákup stajne Vimar za 17 500 € pomenovaný ROYAL CATATUMBO (po Footstepinthesand). Kobylka z jesennej dražby v Írsku je po Decorated Knight a bude zastupovať Vadual. Stajňa PD Senica má dvojročného MANATAN-a (po Manatee) s fracúzskym pôvodom. Kovometal zakúpil v Baden-Badene jeho krajana PAOLO CINELLA (po Guignol). Stajňa Vimar má okrem importu aj vlastnú odchovankyňu NEUTOP (po Eagle Top).

Kobylka po Decorated Knight čaká na meno. Kúpili sme ju iba za 1200 €. Mala by sa volať Fauda. Podľa papierov sa Manatan javí ako vytrvalec. Prišiel z dražby v Deauville. Jeho otec je nový plemeník Manatee, po Monsunovi a matka je po Oratoriovi. Paolo Cinella, nákup z Baden-Badenu vyzerá veľmi pekne, má ušľachtilú hlavu. Odhadujem ho s optimom okolo dvoch kilometrov. Jeho dedom je Refuse To Bend – otec Innovatora. Guignol samotný je trojnásobným víťazom Gr.1 na dva kilometre. Kobylka Neutop bude pravdepodobne doma na dlhších tratiach. Otec bol vytrvalec, materským otcom je vytrvalý Dylan Thomas. Veľmi dobre sa správa, ľahko sa obsadala a spolupracuje. Keď mi ju najprv pán Vigaš ukazoval na fotografiách, vyzerala, že má trochu strmší postoj. Ale v skutočnosti to nie je také hrozné, nikto si to nevšimne. Dvojročné kone sú zatiaľ v základnom výcviku. Bola mierna zima, chodili stále do výbehu a neboli zadekovaní. Myslím si, že vyzerajú slušne. Ale ako budú utekať na dráhe, sa uvidí. Doteraz iba pomaly cválali. Musím povedať, že sú ochotné spolupracovať a bezproblémové.

Do klasickej sezóny vstúpia dve kobyly a dvaja žrebci. Maďarská odchovankyňa belka SHAMAL EMMI (po Anabaa Blue) je dcérou Shamal Sally a bude hájiť farby Kovometalu. Nemka PASAREI (po Hunter´s Light) patrí Vimaru. Owner-breederovi stajni Vadual snáď spraví radosť TAYLON (po Mikhail Glinka). Z domácej PD Senica je francúzsky BEAU MATCH (po Montmartre).

Vlani dvojročné kobyly naznačili, že budú lepšie ako žrebci. Obe dokázali vyhrať. Keď Pasarei utekala pod Martinom Laubem, ten nám povedal, že asi z nej bude šprintérka. Doma ale kobylka zvláda všetko bez problémov, aj dlhé práce, rovnako ako Shamal Emmi. Obe sme prihlásili do Jarnej ceny kobýl, aj do Oaks. Sezónu začnú v Cene trojročných koní, ale nepôjdu nadoraz. Budú to pracovné dostihy pred vrcholom v klasike. Nech sa rozbehnú, zoznámia opäť s dostihovým ruchom, dráhou, aby sa dobre pripravili na Jarnú cenu kobýl. V polovici marca sme nemali ideálne podmienky, bolo príliš sucho. Nevieme rozrobiť cvalovku pod cestou, ktorej hovoríme Dubaj. Pracujeme teda v ťažkom hlbokom piesku pri stajniach a v strede dráhy. Pokiaľ nenaprší, nevieme tú spodnú dráhu rozpracovať. Ale aj v Bratislave na dráhe bolo veľmi tvrdo, takže ani tam sme ich nemohli zobrať. Beau Match je veľmi vitálny, silný a hektický. Bojujeme s ním, nevieme stopercentne prísť na jeho povahu. Podľa papierov by mal byť vytrvalec, otec behal 2400 metrov, na materskej strane má víťaza nemeckého derby. Ale prejav vytrvalca tento kôň nemá. Po štarte chce veľmi utekať, odskočí, dá to toho celú silu, ktorá mu potom nezostane. Upustila som od toho, že ho prihlásime do derby a St. Leger, aj keď papiere na to má. Ak by sa nakoniec ukázal inak, môžeme ho dohlásiť. Ale s jeho hektickým prejavom vyskúša skôr Veľkú jarnú cenu. Druhý trojročiak Taylon bude behať čo najľahšie dostihy, do ktorých sa zmestí. Do klasík to nie je.

Portfólio starších koní musíme začať rozoberať minuloročným najlepším trojročným žrebcom BESTHON-om (po Intello) zo stajne Vimar. Jeho rovesníkmi sú víťazka Ceny Arvy ELSA (po Olympic Glory) z KT OBAL, ARCHEUS (po Slickly) z PD Senica, všetci s francúzskym pôvodom, a jeho stajňová kolegyňa z Nemecka REKLAMA (po Jukebox Jury)

Besthon bude mať ťažký život. Neostáva mu nič iné, ako behať veľké dostihy. Začne vo Veľkej aprílovej cene. Ak bude v poriadku, chceme ho vidieť vo Veľkej cene Slovenska. Archeus by mal začať od tretej kategórie a uvidíme, kam sa prepracuje. Tiež to nie je zlý koník. Myslím si, že nie je úplný šprintér, zvláda aj dlhšie trate. Ale tiež má hektický prejav, veľmi puluje. V štyroch rokoch sa zdá, že začína byť normálnejší. Elsa nám v tréningu robí radosť. Dozrela, je pracovitá a nič jej tréning nerobí. Plánujeme jej skrátiť dištanciu. Naznačovala, že na kratších tratiach by mohla byť lepšia. Začneme asi počas druhej nedele na 1400 metrov. Uvidíme, ako sa s traťou vysporiada. Ak bude dobrá a veľmi dobrá, rozmýšľali sme nad Cenou ministerstva počas turf-gala. Keby jej to nešlo, zakotví v slabších kategóriách. No v práci ukazuje, že je veľmi silná. Naopak Reklama je slabšia, aj fyzicky. Subtílna kobylka, ktorá sa trošku trápila s nedobrými kopytami. Behala v nižších kategóriách. Spravila nám trochu radosti, ale očakávala som viac výsledkov. Narodila sa až 9.6., myslela som si, že to doženie a dozreje. Podľa papierov by jej mali sedieť dlhé trate, ale neprejavuje sa tak.

Nováčikom u trénerky je päťročná kobyla GOING TO THE SUN (po Intello) z Francúzska, ktorú sem umiestnila stajňa KT OBAL. Rovnako starí sú Nemci SPARTICO (po Maxios) zo stajne Jakáb a LOTOS (po Distant Music) z PD.

Going To The Sun si za tri roky prešla viacerými centrálami. Začínala u Václava Luku, potom u Holčáka a bola aj u Jara Línka. Je to ťažko použiteľná kobyla. Všetko ju bolí, ťažko sa na nej jazdí, nemá v poriadku psychiku. Má iba päť štartov za kariéru.

. Zatiaľ je fit, stále rovnaká a veselá. Čakajú ju šprintérske dostihy, do ktorých sa zmestí. Palmera je taká zázračná kobylka. Mala zlomenú zadnú nohu v kĺbiku, ale zázračne sa jej to zahojilo. Normálne pracuje, nekríva, nohu má v poriadku. Pán doktor Hlačík sa sám čudoval, pretože nohu nemala v dlahe, ani zašróbovanú. Normálne chodila do výbehu. Príroda je zázračný lekár. Doktor povedal, že keď sa to už raz samé zrástlo, noha by povoliť nemala. Pravdepodobne si to zranenie privodila kopnutím do steny, možno na kolotoči. Aj sme rozmýšľali, že ju dáme do chovu, ale majiteľ si želá, aby ešte behala. Keď bude v poriadku, dokáže si na seba zarobiť. Má svoju triedu. Palmera sa ukáže v dostihoch, kam sa vojde s hendikepom. Na úvod pre zistenie použiteľnosti skúsime niečo ľahšie. Ak to s ňou bude všetko dobré, pôjde aj do väčších dostihov.

Shawnee´s Triumph pracuje veľmi dobre. Predminulý rok mal nútenú pauzu, nešťastne sa zranil vo výbehu. Vlani sa vrátil na dráhu a dvakrát vyhral. Sem tam mu síce dostihy nevyjdú a ako mladší – dvoj-trojročný býval veľmi hektický. Podobne ako u Archeusa sa už ustáľuje. Je to univerzálny koník, dokáže zabehnúť aj na 1 200 – 1 400 metrov, ale aj na dva kilometre.

Priaznivci slovenského turfu a najmä fanúšikovia obľúbenej Zoriany netrpezlivo čakali na oznam, kedy sa tejto kobylke narodí prvý potomok. Pre všetkých mala trénerka Kubovičová pozitívne správy.

Priznám sa, mala som veľkú obavu, ako sa Zoriana vysporiada s materstvom, či žriebä nekopne až tak, že ho zabije. Ale ukázalo sa, že je veľmi dobrá matka, možno až príliš starostlivá, Nikoho nechce k žriebäťu pustiť. Jej povaha sa v nej znovu prebudila, ale teraz v súvislosti s ochranou žriebäťa. Podľa mňa to časom prejde, zvykne si, po mesiaci sa upokojí. Znovu sme pre ňu vybrali žrebca v Napajedlách. Chceme ju pripustiť Wirelessom. Keď som pani Benkovej hovorila, že ju zase chceme pripustiť v Napajedlách, chytala sa za hlavu. Že čo ak kopne toho žrebca, čo budú robiť. Už vlani na pripúšťaní musela byť prispatá a aj tak kopala.

Opýtali sme sa aj na ďalšie novinky z chovu:

Pán Vadina má v chove Wueltu a minulý rok prikúpil Silver Empress. True Belle z chovu vyradil pre vek a dýchavičnosť. Wuelta má aktuálne päťdňového žrebčeka po Legionarovi (v polovici marca). Tento rok sa asi nebude pripúšťať. Zdá sa mi trochu chudšia, tak aby sa nestalo, že nebude nič z tohto žriebätka a aj z toho ďalšieho, ktoré by sa narodilo. Silver Empress navštívi Move Your Visiona. Žrebná po Legionarovi je Heroina. Tá by sa mala rovnakým žrebcom aj pripustiť, prípadne ešte rozmýšľame nad Fairlypim. Ten teraz stojí pri Starej Turej u Kataríny Žiakovej. Okrem toho máme na Slovensku nového zaujímavého žrebca Mediciho, ktorý sa nachádza u Jara Brečku v Javorci.

Ja stále hovorím, že je treba chovať dostihové kone. Chov je stabilita turfu. Samozrejme, jednoduchšie je koňa kúpiť, ale keď majiteľ vlastní kobylu a žriebä si odchová, má k nemu úplne iný vzťah. Existuje veľké riziko, že sa žriebä nenarodí, že nebude vhodné na behanie, ale na druhej strane, aj kupovať koňa na dražbe je lotéria. Aj to sa stáva a často, že kúpim koňa, ktorý neuteká. Bolo by dobré, keby majitelia mali aj v chove najmenej jednu – dve kobylky. Nech sa chov udržiava. Pretože ak zanikne chov, aj dostihy zaniknú. Pozrite sa na to, čo sa stalo pred rokmi v Rakúsku. Ja som bola vždy zástancom toho, aby sa na Slovensku chovalo. Aj keď je to ťažké, lebo všetko je drahšie a drahšie. Íri či Francúzi asi vedia koňa ľahšie odchovať, keď ich vedia tak lacno aj predávať. No zase tam sú iné podmienky na odchov. Pre ilustráciu, kobylka po Decorated Knight z Írskeho národného žrebčína stála 1 200 €. Pritom otec je osemnásobný víťaz, z toho tri krát Gr.1. Matka síce nebehala, ale mala hodnotu a národný žrebčín ju zaradil do chovu. Naposledy kúpené nové žriebä po Buratinovi stálo 1 500 €. Matka dvakrát vyhrala, papier je teda celkom slušný.