Je za nami sezóna 2022

Je za nami sezóna 2022

photocredit:

Mária Horníková

Poslednú októbrovú nedeľu sa na starohájskom hipodróme uskutočnil záverečný míting dostihovej sezóny 2022. Derniéru z kategórie menej vydarených poznačilo sychravé počasie a šmykľavý terén, ktorý o.i. spôsobil dva pády koní a po odbehnutí pätice z ôsmich testov prinútil komisiu záver predčasne „odpískať“. Poslednými víťazmi sezóny 2022 na Slovensku tak ostali na rovinách BLUE BAY a na prekážkach FORT RYAN. Teoretickú drámu v rovinovom jazdeckom šampionáte nepripustil promptnými dvoma zásahmi do čierneho hneď v úvodných dvoch testoch popoludnia Martin Laube a tak v závere naozaj už nebolo o čo hrať. Mrzí azda len tých 28 koní, ktoré nemohli divákom ukázať svoju jesennú formu a domov sa vracali bez štartu v nohách.

Po osemnástich mítingoch a 137 odbehnutých zápoleniach v priebehu siedmich mesiacov poznáme teda definitívne šampiónov na rovinách a na prekážkach, a s jedinou výnimkou ide o šampiónskych novicov. Tou výnimkou je stajňa Lokotrans, ktorá obhájila minuloročný titul najúspešnejšej stajne na rovinách. Šampiónom rovinových trénerov je premiérovo Luboš Urbánek a medzi jazdcami sa z prvého titulu teší Martin Laube. Zatiaľ čo rovinové rebríčky dokonale ovládol realizačný tím z moravských Boskovíc, nad prekážkami dominovala centrála DS Dvorce trénera Pavla Tůmu. Práve on stojí za úspechmi stajne Dr. Charvát s famóznou bilanciou osem víťazstiev z jedenástich štartov na slovenských dráhach. Tri zo svojich piatich triumfov dosiahol v modro-žltom drese aj jazdecký šampión Jan Odložil, ktorý spolu s trénerom Tůmom ovládli prekážkové šampionáty aj v susednej Českej republike.

V rámci záverečného mítingu sa odbehli aj tri oddelenia posledného kola Slovenskej Pony ligy 2022. Premiérový ročník celosezónneho bodovaného seriálu ovládla 12-ročná Sophy Bodláková, ktorá sa so svojou kobylou Šakalaka ako jediná zúčastnila v priebehu sezóny všetkých deviatich dostihov. Štyri razy vyhrala, štyri krát finišovala na druhom mieste a nazbierala 28 bodov. Podčiarkla tak úspešný rok DS Dvorce trénera Pavla Tůmu, a keďže dokázala triumfovať aj v českej Pony lige, je aj ona dvojnásobnou šampiónkou. Druhá a tretia priečka patrí Leile Czene a Zsomborovi Czirákymu, reprezentantom maďarského Baján Team, ktorý v hojnom počte obsadzoval takmer všetky kolá Slovenskej Pony ligy. Z domácich jazdcov najvyššie na celkovom štvrtom mieste skončila Liana Dohnálková.

Šampiónov už poznáme, ostáva už len zvoliť „Koňa roka“ a víťazov ankiet o najlepšie kone v sezóne v rôznych kategóriách. Ich mená sa dozvieme na slávnostnom Galavečere slovenského turfu, ktorý v nedeľu 4. decembra v Hoteli Senec urobí záverečnú a definitívnu bodku za sezónou 2022.

photocredit:

Mária Horníková