Je tu „malé Turf-gala“

Je tu „malé Turf-gala“

Začiatok mája patrí jarným klasikám a príprave na júnové Turf-gala. V nedeľu 8. mája je v petržalskom Starom háji na programe dostihová lahôdka s deviatkou zápolení a kvalitou koncentrovanou do štyroch testov najvyššej úrovne.

 

Trojročné kone čaká prvý „krst ohňom“ v podobe klasických testov. V Jarnej ceny kobýl JSB MATCH DIABOLO (Listed, 1700 m, 20 000 €) sa stretne jedenásť súperiek a nechýbajú najväčšie domáce nádeje, na čele so „zimnou kráľovnou“ STRATOSFERIC zo stajne MPL Racing. Tréner Marián Štangel do jej sedla angažoval poľského multi-šampióna Szczepana Mazura. Najvážnejšou súperkou jej bude zrejme zverenkyňa moravského trénera Luboša Urbánka SHABANA, ktorá v českej Cene zimnej kráľovnej finišovala tesne druhá. Tá však bude mať miernu nevýhodu v nerozbehanosti, rovnako ako papierová slovenská dvojka SHAMAL EMMI z lotu Zuzany Kubovičovej.

 

Vo Veľkej jarnej cene K-K METAL (Listed, 1700 m, 20 000 €) sa tento rok premiérovo predstaví najlepší dvojročiak minulej sezóny GOLDSCHATZ, reprezentujúci stajňu FeD, spol. s r.o. Zverenca Michala Ročáka, ktorého hlavným tohtoročným cieľom je Slovenské derby, povedie džokej Jaroslav Línek. S plnými šancami na úspech však spoza rieky Moravy pricestuje silné trio: DARLING IN PINK z šampiónskej centrály českého Lokotransu, CHITTUSSI vo farbách na jar mimoriadne úspešnej stajne Dr. Charvát a stotisícový nákup pre stajňu Meridian QUESSIGNY.

 

Na svoje si prídu aj staršie ročníky, ktorých tréneri ladia formu pred júnovým Turf-gala. Jarná míľa K-K METAL (I. kat., 1600 m, 6000 €) prilákala deviatku účastníkov a keďže ide o hendikepové zápolenie, šance na víťazstvo sú veľmi vyrovnané. Raritou je účasť dvoch víťazov EJC Million z Českej republiky: POLITICUM a RABBIT BREATH, ktorí ponesú najvyššiu záťaž 61,5 resp. 59,5 kilogramu. Naopak najmenej – 52 kg, ponesie obhajca minuloročného triumfu v Jarnej míli GRAY TOUCH. Vynikajúcu jarnú formu sa bude snažiť zužitkovať slovenský odchovanec KAPTAIN JOE.

 

Hlavným lokálnym trialom pred Veľkou cenou Slovenska je Veľká májová cena JSB MATCH DIABOLO (I. kat., 2400 m, 6000 €) a na jej štarte sa zišlo desať vytrvalcov. Do Bratislavy sa vracia minuloročný derby-víťaz RABBIT RED JAZZ a formu hľadajúci slovenský Kôň roka a držiteľ trojkoruny 2019 ARCTURUS. Minuloročný triumf vo Veľkej májovej obhajuje KILLWORT, no nechýbajú ani druhý a štvrtý z klasického St. Leger CAPE CROWN a PERSIAN PRINCE. Z pozície spolufavorita môže  odštartovať dvojnásobný víťaz z Francúzska v rakúskych službách LARRY.

 

Prvé dostihy nabitého programu štartujú o 13:55 h. Okrem zápolení anglických plnokrvníkov uvidia diváci aj úvodné dva dostihy detí na poníkoch v rámci Slovenskej Pony ligy 2022.