Najdôležitejšie testy dňa ovládol Martin Laube

Najdôležitejšie testy dňa ovládol Martin Laube

Veľká cena BBAG Baden-Baden sa v kalendári slovenskej dostihovej sezóny objavila už po devätnísty raz. V prehľade jej doterajších víťazov nájdeme hviezdy ako Alfkona, Legionar, Najinska či Oriental Sky a o najčerstvejší zápis sa postarala azda budúca hviezda LA RELATION. Zverenkyňu Radka Holčáka pre stajňu AGA-Vlachovice odjazdil džokej Martin Laube, ktorý zaknihoval jednotkové „double“.

Z piatich účastníkov 19. Veľkej ceny BBAG Baden-Baden (I. kat., 1400 m, 10 000 €) bola práve LA RELATION tou najdrahšou. Na minuloročnej Jährlings-Auktion ju stajňa AGA-Vlachovice Libora Garguláka angažovala za 33 000 €. Druhý najdrahší MOON IN PINK stál „len“ 8500 € a bol to práve tento reprezentant stajne Lokotrans, ktorý nastúpil do dostihov ako favorit. Zverenec Luboša Urbánka sa v rámci poštartového ponúkania sa na chvíľu aj ocitol na čele, no zhruba po 400 metroch ho vystriedali agilnejší domáci zástupcovia. Najskôr senický FARN (dž. Monir Madihi) a o chvíľu topoľčianska DALCHA (Petra Zedková). Tá si v oblúku vypracovala dvojdĺžkový náskok, no cieľová rovina patrila zozadu útočiacej českej dvojici. Lepšiu východiskovú pozíciu využila LA RELATION (dž. Martin Laube) a v závere odolala náporu MOON IN PINKA (dž. Martin Srnec) tesným rozdielom krátkej hlavy. Tretí TURFITO (dž. Jaroslav Línek) strácal už tri dĺžky.

LA RELATION je dcérou francúzskeho derby-víťaza Reliable Man, ktorý v Európe a v Austrálii ako plemenník už vyprodukoval 27 black type víťazov. Matka La Dynamite je nemecká Listed premiantka s hendikepovým hodnotením 90 kg.

foto: Adam Lovecký

Jesenný hendikep defilírkou Discovery Day

Papierovo najvyrovnanejšie dostihy dňa, kde mohol vyhrať prakticky ktorýkoľvek z deviatich štartujúcich, sa zmenili na „one-horse-show“. 13. Jesenný hendikep (I. kat., 1800 m, 7000 plus prémie) prilákal kvalitnú zostavu strednotratiarov, kde nechýbali držiteľka titulu „Kôň roka“ FREE FOLIE (Strnisko), klasický víťaz a čerstvý premiant prestížnej Imperiál Díj v Budapešti MANATAN (PD Senica), obhajca prvenstva spred dvoch rokov AUSTRALIEN (Stajňa Corinne ČR), trojnásobný jednotkový premiant QUESSIGNY (Meridian SK) či sérioví víťazi z aktuálnej sezóny TERMINI (Strnisko) a MUSTELA (VeVe Racing). Napokon však bolo všetko inak a veľmi ľahko o 3 3/4 dĺžky triumfoval Martinom Laubem bezchybne pozične a takticky vedený český odchovanec DISCOVERY DAY zo stajne Václava Luku. Zverenec trénerského doyena Františka Zobala v priebehu tejto sezóny stúpal v kvalitatívnom rebríčku z III. do I. kategórie a v hendikepe zo 63 na 77 kilogramov. Posledným predvedeným výkonom istotne bude atakovať hranicu absolútnej extratriedy – 80 kg. Za druhým AUSTRALIEN-om a tretím MANATAN-om príjemne prekvapil štvrtou priečkou 8-ročný slovenský odchovanec KAPTAIN JOE zo stajne 7 Horse.

foto: Adam Lovecký

Na úvod dominancia dám v sedlách

Úvodné tri zápolenia mítingu sa stali doménou stále častejšie sa presadzujúcich žien – jazdkýň. Prvý stavebný kameň úspechu v Cene Rosensturma (IV. kat., 1600 m, 2300 €) však položil ešte pred štartom tím „zatláčačov“, ktorí dostali do boxov kompletnú desiatku dvojročných nováčikov (z nich osem debutantov), vrátane vzdorujúceho TORIN-a (Meridian SK). Zverenec Jaroslava Línka pod Petrou Zedkovou potom mohol prezentovať svoj nesporný potenciál, charakterizovaný výrokom cieľových rozhodcov „ľahko 3 dĺžky“. Žrebec z premiérovej kolekcie trojnásobného Gr. 1 víťaza Sottsass (v žrebčíne Coolmore pripúšťa za 25 000 €) z víťaznej matky Bahama Spirit (rating 84 libier) stál na minuloročnej aukcii írskej spoločnosti Goffs 37 000 €. Aj na ďalších priečkach sa umiestnili kone vedené jazdeckými dámami: druhá FLORANCE (dž. Martina Havelková) a tretí slovenský odchovanec UNO TOP (Sofie Kvízová).

Podobne vyzerali „medailové“ pozície aj v nasledujúcom teste. V Hendikepe Connora (III. kat., 1700 m, 3000 € plus prémie) si okrúhle dvadsiate víťazstvo kariéry pripísala na konto Sofie Kvízová, ktorá navigovala 10-ročného veterána GRAY TOUCH zo stajne Gray Touch Racing Syndicate. Druhá bola opäť Martina Havelková (RANEVSKAYA) a tretia Klára Brišková (PAOLO CINELLA).

Do tretice sa víťazný súboj medzi jazdkyňami odohral v Hendikepe Čukara (V. kat., 1800 m, 1800 €). Po tuhom boji o hlavu z neho úspešne vzišla Silvie Ševčíková, ktorá pri desiatom spoločnom štarte so svojou „osobnou“ kobylou GALADRIELA (stajňa Štangel Racing) dosiahla prvé víťazstvo (v kariére celkovo druhé). So striebrom sa musela uspokojiť Klára Brišková s LUCKYNAV-om.

Takmer dokonalé skóre Luboša Urbánka

Tréner z moravského Újezdu pri Boskoviciach pricestoval do Bratislavy s troma zverencami a odváža si dve víťazstvá a jedno tesné druhé miesto (to zaznamenal vo vyššie spomínanej Veľkej cene BBAG Moon In Pink). Naplno zabodovali dve kobyly. V Cene Temirkanova (III. kat., 2400 m, 3000 € plus prémie) po tuhom boji o krk BATHALOLA (stajňa Soňa Buksová – prodej uhlí) s am. Jozefom Takácsom a v Memoriáli RNDr. Juraja Gressnera (II. kat., 1400 m, 4000 € plus prémie) po impozantnom finiši APHELIE LIGHT (Lokotrans) s dž. Martinom Srncom.

Železný Hailey aj pod 72 kilami

Kráľom tohtoročných „bumper“ dostihov je jednoznačne odchovanec a reprezentant stajne MPL Racing HAILEY. Premožiteľa nenašiel ani pri štvrtom štarte v takto propozične nastavených testoch a vždy bol v jeho sedle dž. Jaroslav Línek. Tento raz rozdával šestici súperov päť a viac kilogramov, jednotkový víťaz CAPE CROWN podnikol pod Adamom Šebestom zaujímavý trhák, no Jaroslav Línek si s kľudom angličana počkal na záverečný finiš a výrok rozhodcov znel: ľahko 2 3/4 dĺžky.