Eskadre Zero Bratislava svedčí

Eskadre Zero Bratislava svedčí

Záverečná a najdlhšia klasická skúška sezóny sa podľa očakávania rozhodla v súboji dvoch favorizovaných kobýl. Tipujúci v 31. Slovenskom St. Leger Drag Consulting s.r.o. mierne favorizovali českú dvojnásobnú klasickú premiantku FINE ANYWAY. Odveta za české Oaks však dokonale vyšla ESKADRE ZERO, ktorá triumfovala ľahko o 2 3/4 dĺžky.

Hoci jesenná forma špeciálne u kobýl môže byť nevyspytateľná, žiadny podobný výpadok nepostihol dve najviac preferované účastníčky 31. Slovenského St. Leger Drag Consulting s.r.o. (rovina Listed, 2800 m, 25 000 € plus prémie). FINE ANYWAY zo stajne Statek Blata Český ráj pritom nastupovala na svoj už deviaty štart v sezóne, zatiaľ čo najviac pošetrený BOULEVARD BLANQUI (Stajňa Egl) len na svoj štvrtý. Nevďačnej úlohy vodiča na ultra-vytrvaleckej dištancii sa ujal Jaromír Šafář v sedle RABBIT IDAHO (Rabbit Trhový Štěpánov), nasledovaný tandemom DUKE OF MERIDIAN (Meridian SK) a FINE ANYWAY. Tomáš Lukášek posunul favoritku do čela zhruba kilometer pred cieľom a stupňovaným tempom sa snažil zbaviť súperov. To už však mobilizoval svoju partnerku ESKADRU ZERO (stajňa Rustikal HC s.r.o.) aj džokej Adam Florian. Do cieľovej roviny zatočil v tesnom kontakte s hlavnou konkurentkou a na úrovni dištančného medzníka už bolo rozhodnuté. Náskok ESKADRY ZERO v cieli narástol na necelé tri dĺžky v kvalitnom čase 2:58,83 min. (pod tri minúty naposledy bežal víťaz edície 2011 Vandual). Prevaha dvoch českých kobýl bola jednoznačná. K päť dĺžok vzdialenému tretiemu miestu sa z poslednej pozície pomedzi súperov „preštrikoval“ BOULEVARD BLANQUI.

Tohtoročná klasická sezóna sa do histórie zapíše mimoriadne silným ročníkom kobýl. Veď z troch klasík otvorených pre obe pohlavia (Veľká jarná cena, Slovenské Derby a Slovenský St. Leger) až dve vyhrali práve kobyly a spolu tak získali štyri z piatich najcennejších ročníkových testov. ESKADRA ZERO navyše počas Turf-gala triumfovala aj v Starohájskom kritériu a v zbierke má aj druhé miesto vo Veľkej jarnej cene.

foto: Adam Lovecký

Dominancia českých stajní v rámcovom programe

Okrem hlavných dostihov popoludnia si realizačné tímy spoza rieky Moravy odniesli ďalších šesť víťazstiev. Memoriál MVDr. Tibora Staňa (II. kat., 2000 m, 4000 € plus prémie) sa stal jasnou záležitosťou 8-ročného veterána AUSTRALIEN zo stajne Corinne. Jeho majiteľom je holíčsky rodák usadený vo Švajčiarsku Pavol Šenigla, trénerom skôr prekážkový špecialista Stanislav Popelka.

Cena spoločnosti ARQANA (II. kat., 1600 m, 4000 € plus prémie) pre dvojročné kone putuje do centrály Lokotrans, zásluhou napajedlianskeho odchovanca LORD IN PINK (Wireless – Lailah). Zverenca Luboša Urbánka odjazdil džokej Ján Havlík. Pekným výkonom a druhým miestom zaujala debutantka z lotu Mariána Štangela BELLA MIMI.

Bezchybným skóre sa v nedeľu blysla česká jazdkyňa Eva Buriánková. Prvý presný zásah zaznamenala v Cene Waajidy (IV. kat., 2000 m, 2300 €), kde dostali šancu jazdci, ktorí v kariére nedosiahli viac ako 10 víťazstiev. V poli jedenástich koní doviedla 9-ročného zverenca Michala Kalčíka SORBET-a do cieľa o 3/4 dĺžky pred SPARTICO-m (M. Jakábová). V šprintérskom Hendikepe Robinsona Cruso (IV. kat., 1000 m, 2300 €) vyniklo jej jazdecké umenie aj medzi podstatne skúsenejšími džokejskými matadormi. Skvelo načasovaným finišom s ďalším Kalčíkovým zverencom SAN GODENZO triumfovala o 1 1/2 dĺžky.

Hoci prvou voľbou tipujúcich v Cene Jareny (III. kat., 1200 m, 3000 €) bol dosiaľ neštartujúci syn excelentnej Alfkony ACE KING, predsa len skúsenosti a predvedené výkony favorizovali ZAMACH-a zo stajne Václava Vocetku. Júlový bratislavský víťaz a štvrtý v pražskej Simsonovej cene svoju pozíciu potvrdil, hoci v závere mal čo robiť s útokom o 5,5 kilogramu menej nesúcej debutantky LA RELATION (dcéra nemeckej Listed víťazky La Dynamite kúpená v Baden-Badene za 33 000 €).

Vyrovnaný dobeh videli diváci v Cene Rarity (III. kat., 1400 m, 3000 €), kde sa šestica koní zmestila v cieli do 3 1/2 dĺžky. Spoľahlivý 6-ročný RABBIT SPIRIT premenil svoj premiérový bratislavský štart na víťazstvo o pol dĺžky pred KAPTAIN JOE.

Peknú koncovku mala aj Cena Bribona (V. kat., 1600 m, 1800 €), kde dlho vedúca MAGDALENN v závere už nenašla odpoveď na útok Monirom Madihim trpezlivo, a v koncovke dostatočne razantne odjazdeného HOLY WAY (stajňa Štvorlístok).

V Pony lige je rozhodnuté

Po siedmich kolách Slovenskej Pony ligy 2024 už s určitosťou poznáme víťazku celého seriálu. Judit Rakottyai (12 r.) z maďarského Baján Teamu nevynechala ani jedno zápolenie a s poníkom BT NEWTON ROAD zvíťazila pri každom štarte. Druhé miesto v priebežnom hodnotení si vďaka nedeľnému víťazstvu s TRISTAN-om upevnila Sofia Ovečková. Na tretiu priečku celkového poradia poskočila v nedeľu opäť druhá Emma Varsániyová. Vďaka vysokému počtu prihlásených sa oddelenie pre poníky nad 135 cm rozdelilo do dvoch rozbehov. Prvý z nich vyhrala pri tohtoročnej bratislavskej premiére Zoé Valacsai z PZ Pony Racing. Posledné kolo tohtoročnej Pony Ligy je na programe 20. októbra.