Oaks pre favoritku, prekážky ovládol Lokotrans Slovakia

Oaks pre favoritku, prekážky ovládol Lokotrans Slovakia

Každú sezónu sa v rámci klasického ročníka vyprofiluje niekoľko silných individualít a jednou z najjagavejších hviezd toho aktuálneho je istotne kobyla FRANCIS GOLD zo stajne OZ Roza s.r.o. Zverenkyňa Venduly Korečkovej si v júlovom Slovenskom derby ľahko o 2 a 3/4 dĺžky poradila aj so žrebcami a navlas rovnakým rozdielom pre seba rozhodla nedeľné 32. Westminster Slovenské Oaks. Novou „zimnou kráľovnou“ je po dominantnom víťazstve RAIN BEE zo stajne RC Farm a oba prekážkové vrcholy sezóny získala stajňa Lokotrans Slovakia.

V sezóne 2010 zvládla belka Shamal Sally pozoruhodné klasické double: maďarské Derby a české Oaks. Žiadnej kobyle v novodobej histórii slovenského turfu sa však doteraz nepodarilo získať tieto dve klasiky na starohájskom ovále. Až tento rok to dokázala FRANCIS GOLD z českej stajne OZ Roza s.r.o. a potvrdila tak postavenie aktuálne najtriedovejšej trojročnej kobyly. Priebeh 32. Westminster Slovenských Oaks (rovina Listed, 2000 m, 3r kob, 25 000 € plus prémie) podľa očakávaní zrežírovala spolufavoritka NINNA BEST (PD Kúty), ktorá pod dž. Martinom Srncom nadiktovala „pekelné“ tempo, rezultujúce do výsledného rekordu dráhy 2:01,60 min. na dva kilometre. Petr Foret v sedle Francis Gold vedel, odkiaľ hrozí najväčšie nebezpečenstvo. Svoju partnerku držal ostražito na priebežnom treťom mieste a na stíhaciu jazdu sa vydal už približne 600 metrov pred cieľom . Situáciu mu na moment skomplikovala voľná ROYAL ROSE (Petre Zedkovej sa otočilo sedlo pri vbiehaní do prvého oblúka), ale v cieľovej rovine na akceleráciu dcéry veľmi žiadaného plemenníka Kodiac nemohla nájsť Ninna Best odpoveď. Zverenkyňu Zuzany Kubovičovej v posledných cvalových skokoch o striebornú pozíciu pripravila druhá česká zástupkyňa QUIERA (stajňa Marek Šimák). Výborným výsledkom pre domáci chov je štvrtá priečka spoľahlivej RHAPSODY (MPL Racing).

foto: Adam Lovecký

Raz-dva pre RC Farm

Rovnaký dobeh na prvých dvoch miestach ako pred štyrmi týždňami v Cene Kansasa si zopakovali dve reprezentantky stajne RC Farm aj v 32. Westminster Cene zimnej kráľovnej (rovina I. kat., 1600 m, 9000 € plus prémie). Tento raz však RAIN BEE pod dž. Martinom Laubem triumfovala podstatne dominantnejším spôsobom štart-cieľ, veľmi ľahko o šesť dĺžok. Jej stajňová kolegyňa DIAPRA (dž. P. Foret) odsunula na tretie miesto druhú favoritku ODETU (dž. M. Madihi) z MPL Racing. Martin Laube zaznamenal čistý víťazný hetrik, keď vyhral prvé tri rovinové dostihy popoludnia.

Prekážkové vrcholy ovládol Lokotrans Slovakia

Novú prútenkársku hviezdu zrejme objavil tréner Marián Štangel pre subjekt Lokotrans Slovakia majiteľa Tibora Cvika. Účastník elitných rovinových vytrvaleckých zápolení MARANELLO ROSSO ešte v polovici júla počas derby-dňa uzatváral tzv. „tabuľu“ Zlatého pohára. Tri týždne nato už v Pardubiciach vyhral pri svojej premiére nad prútenými prekážkami a teraz svojich súperov v 42. Prútenkách šampiónov podporovaných spoločnosťou Danfoss, spol. s r.o. Zlaté Moravce (4000 m, 5500 € plus prémie) deklasoval dvanástimi dĺžkami. Z tesného súboja trojice koní o druhú priečku vyšiel najlepšie KUBIK z rovnakej stajne Lokotrans Slovakia, v opatere šurianskeho kouča Jána Cagáňa. Pred favorizovaného FALCON X (MPL Racing) sa dostala na tretiu pričku WHIRTEN (Quirinus Farm).

Stajňa MPL Racing majiteľa Miroslava Pisklu si mala chuť napraviť v 49. Veľkej starohájskej steeplechase Hlavného mesta SR Bratislava (5000 m, 6500 € plus prémie) zásluhou desatinového favorita FORT RYAN-a, ašpirujúceho na tretí triumf v týchto dostihoch. Priebeh testu poznačilo mimoriadne pomalé úvodné tempo a nepríjemný pád REGAL BREEZ-a v záverečnej fáze dostihov. Taktovku do rúk napokon zobral dž. Martin Cagáň v sedle IARAK-a a hoci FORT RYAN (dž. Jan Odložil) sa v závere doťahoval, IARAK napriek bočeniu vytrval a triumfoval ľahko o 6 dĺžok.

foto: Adam Lovecký

Tri body pre Mariána Štangela

Úvod dostihového dňa ovládla dvojica tréner Marián Štangel a džokej Martin Laube. Ani Cene Atalany (rovina IV. kat., 1600 m, 2300 €) sa nevyhli nepríjemnosti a zo šiestich koní na štartovej listine do cieľa dorazili len tri. Ako prvý po boji o krk pred debutujúcim KRACKEN-om (stajňa Vimar) pásku preťal reprezentant stajne MPL Racing IWANHOE, ktorý zužitkoval už jeden zoznamovací štart v nohách.

Hendikepovo vyrovnaný finiš videli diváci v Memoriáli Otta Suchovského (rovina II. kat., 1700 m, 4000 € plus prémie), keď sa prvých šesť koní v cieli zmestilo do necelých 2 1/2 dĺžky. Šnúru bratislavskej neporaziteľnosti opäť natiahol a už piaty triumf v sezóne zaznamenal TERMINI zo stajne Strnisko, tento raz po tuhom boji o hlavu.

Zatiaľ čo Martin Laube svoj víťazná hetrik zavŕšil v Cene zimnej kráľovnej, Marián Štangel svoje tretie rovinové víťazstvo (a celkovo štvrté počas nedeľného popoludnia) získal zásluhou WELSHTINA v Memoriáli Jozefa Mandelíka (rovina II. kat., 1700 m, 4000 € plus prémie). V podaní víťaza a jeho jazdca Monira Madihiho išlo o vcelku kuriózny priebeh, keď od štartu ryšiak vo farbách stajne Strnisko cválal na chvoste poľa so stratou niekoľkých dĺžok na predposledného koňa. Aj do cieľovej roviny zatočil v zdanlivo bezšancovej pozícii. Potom však „rozbalil“ popri bariére nevídaný finiš a popri súperoch prešiel ako nôž maslom.

Záver pre české kone

Posledné dve zápolenia mítingu patrili realizačným tímom zo susednej Českej republiky. Cenu Almaza (III. kat., 2400 m, 3000 €) o jednu dĺžky získal syn európskeho top-plemenníka Siyouniho SHURAYK z prominentného chovu Aga Chána, vo frabách stajne Lokotrans. Hendikep Ypsilon Kinga (IV. kat., 1600 m, 2300 €) po boji o pol dĺžky vydrel ARDLUASA zo Stáje Luki, v opatere Pavla Kašného.