Slovenský Yukatan úspešný aj v českých farbách

Slovenský Yukatan úspešný aj v českých farbách

Sedem rôznych jazdcov, trénerov a stajní si pripísalo víťazné zásahy na v poradí dvanástom dostihovom dni sezóny 2024 v Bratislave. V hlavnom bode programu, Memoriáli Jiřího Nováka na 2400 metrov, sa presadil slovenský odchovanec YUKATAN v českom tréningu Jana Havlíčka v sedle s Martinou Havelkovou. 

YUKATAN je produktom atraktívneho spojenia střelického plemenníka Eagle Top (o. i. otec derby-víťaza Gaspariniho) a držiteľky slovenského titulu „Kôň roka 2011“ Yuccy. Tá vo farbách Autoopravovne Strnisko počas šiestich sezón na dostihovej dráhe absolvovala 43 štartov, z ktorých vyťažila 10 víťazstiev (8 z nich na úrovni prvej a vyššej kategórie, top klasifikácia 81,5 kg) a zisk 62 437 €. Jej syn YUKATAN reprezentoval počas prvých dvoch rokov rodnú stajňu a blysol sa napríklad piatym miestom v klasickej Veľkej jarnej cene. V aktuálnej sezóne už vo farbách českej stajne MARPET HK Trans s.r.o. dosiahol premiérové víťazstvo v slušovickej IV. kategórii a v päťčlennom poli Memoriálu Jiřího Nováka (II. kat., 2400 m, 4000 €) figuroval pred štartom ako mierny favorit. Dostihy v pomalom tempe odvodila dvojica „nevyvážených“ koní s najnižšími hendikepmi N´OUBLIE PAS a TEN DREAMS. V šprintérskom závere to vyzeralo na úspech PERSISTENCOFMEMORY, na ktorú dotierala BELLARY, no napokon najúdernejší finiš predviedol YUKATAN vedený dž. Martinou Havelkovou.

foto: Adam Lovecký

Zamach s najlepším progresom

Dostihový deň odštartovali dvojročné kone v Cene Lady Atlanty (IV. kat., 1400 m, 2300 €). Polovicu osemčlenného štartového poľa tvorili debutanti, z už skúsenejších koní sa tipujúcim najviac pozdával DAEMON (kvóta 1,6). Pri svojom premiérovom štarte pred šiestimi týždňami v Bratislave finišoval tretí, o hlavu pred dnešným súperom ZAMACH-om. Tento raz sa však karta obrátila a zverenec poľského trénera Patryka Wroblewského ZAMACH pod dž. Milanom Zatloukalom triumfoval spôsobom štart-cieľ o 1 1/4 dĺžky. Druhé miesto vo veľmi tesnom finiši štyroch koní ubránil DAEMON (stajňa BORMANN) s dž. Jaroslavom Línkom.

Víťazné návraty

Reprezentant stajne MPL Racing ADRIANO patril v sezóne 2021 k najvýkonnejším trojročiakom v slovenskom tréningu, keď finišoval tretí v klasickej Veľkej jarnej cene a druhý v Bratislavskej míli počas derby-dňa. V ďalšom rozlete ho pribrzdili zdravotné problémy a sezónu 2023 dokonca vynechal úplne. Do tej aktuálnej už nastúpil v opatere Jaroslava Brečku a po troch priemerných výsledkoch sa opäť víťazne pripomenul v Hendikepe Vosy (IV. kat., 1400 m, 2300 €). Pod Dominikou Baranovou triumfoval iste o 3/4 dĺžky a potešil tipujúcich kvótou 20,1.

Ďalším rekonvalescentom, ktorý si v Bratislave pripomenul svoje víťazné časy, bol BLACK PAWS z českej Stáje Roza. Syn špičkového plemenníka Invincible Spirit bol zakúpený vlani koncom júna v predajných dostihoch v Chantilly za 15 900 € (s francúzskou bilanciou 8 štartov, 2 víťazstvá, zisk 29 600 €, valeur 37 kg), no na českých dráhach sa mu nedarilo a pauzoval od začiatku septembra. Po desiatich mesiacoch sa postavil na štart Ceny Hviezdara (III. kat., 1800 m, 3000 €) a štvorici súperov nedal spôsobom štart-cieľ šancu. Pod rukami dž. Petra Foreta triumfoval ľahko o 2 dĺžky.

Po viac ako roku sa z víťazstva tešil aj reprezentanta stajne Strnisko WELSHTINO. Jeho tréningová kolegyňa SANDY ROSE už v tejto sezóne zaznamenala dva zásahy do čierneho a v Cene Boschky (III. kat., 1000 m, 3000 €) bola favoritkou. Pod dž. Jiřím Palíkom od úvodu nadiktovala selektívne tempo, v závere jej ale došli sily a raketovým spídom z priebežnej štvrtej pozície víťazstvo v kvalitnom čase 58,92 sekundy vybojoval práve WELSHTINO pod dž. Monirom Madihim.

Ešte dlhší víťazný pôst prerušila stabilná dvojica na našich dráhach – mohutný hnedák SPARTICO a jazdkyňa Michaela Jakábová. Reprezentanti rodinnej stajne Stanislava Jakába spolu absolvovala jubilejný 20. štart v neprerušenej sérii. Prvé víťazstvo si pripísali 31. júla 2022 a druhé teraz, po dvoch rokoch. V Hendikepe Move Your Visiona (V. kat., 2000 m, 1800 €) sa z priebežnej poslednej priečky posunuli razantným zrýchlením v oblúku pred cieľom a napriek rozdávaniu metrov sa v cieľovej rovine SPARTICO vyjazďovaný len rukami Michaely Jakábovej od súperov vzdiali na veľmi ľahkých 5 dĺžok.

Upevnenie vedúcej pozície Jaroslava Línka

V záverečnom teste popoludnia svoj prehľad, razanciu a bohaté skúsenosti zužitkoval 8-násobný a úradujúci džokej-šampión Jaroslav Línek. V Cene Shamal Sally (IV. kat., 2400 m, 2300 €) dosiahol „na palube“ CHRISTERRA zo stajne ELLIPSIS už 11-ty triumf aktuálnej sezóny a má výborne našliapnuté za deviatym titulom rovinového šampióna.

Súčasťou dostihového dňa boli dve oddelenia ďalšieho kola Slovenskej Pony ligy 2024. V prvom z nich, určenom nižším poníkom, zviedli krásny súboj o víťazstvo Nicole Veverková s poníkom Hidalgo Li a Gréta Csontos na GL Cronus. Napokon bola v cieli o pol dĺžky skôr maďarská zástupkyňa. Oddelenie pre vyššie poníky (nad 135 cm) sa stalo jasnou záležitosťou Judit Rakottyai, ktorá si zatiaľ drží čistý štít a v tejto sezóne dosiahla piate víťazstvo v sérii. Opäť druhá finišovala Emma Varsániyová s kobylkou Nuit Fleur, o dĺžku pred Patríciou Pollákovou na Sheronovi. Štvrtá skončila Vanda Brišková s Kasperom.