Sedemnásty dostihový deň ovládli kobyly

Sedemnásty dostihový deň ovládli kobyly

Prvý októbrový míting na starohájskom hipodróme pozostával zo šiestich zápolení a vo všetkých triumfovali kobyly! Víťazné double v hlavných položkách programu si odniesol tréner Jaroslav Línek, zásluhou AMRY vo Veľkej cene BBAG Baden-Baden a BLUE BAY v 12. Jesennom hendikepe spoločnosti ITP Control s.r.o. Svoju dominanciu demonštroval zavŕšením hetriku v záverečných dostihoch dňa.

Veľká cena BBAG Baden-Baden (I. kat., 1400 m, 10 000 €) je už od roku 2004 tradičnou platformou pre dvojročné kone zo stredoeurópskeho regiónu, zakúpené na dražbách tejto nemeckej spoločnosti. Tento rok sa na štartovej listine stretlo päť koní a tipujúci takmer totožne preferovali trojicu WITCH IN PINK (2,3:1), AMRA (2,5) a KORNELIUS (2,5). Dostihy vo svižnom tempe odvodil KORNELIUS (Lokotrans Slovakia), no v závere obdivuhodne akcelerovala zimná kráľovná AMRA (KT OBAL) a dominovala suverénne o 3 dĺžky. Ďalšie 4 3/4 dĺžky za KORNELIUSOM z tesného súboja o tretie miesto najlepšie vyšla ROYAL ROSE (Mihalík racing).

AMRA reprezentuje stajňu KT OBAL, ktorou bola zakúpená na minuloročnej októbrovej aukcii BBAG za 9500 €. Jej otcom je dvojnásobný Gr. 1 víťaz na vytrvaleckých dištanciách Protectionist, matkou užitočná míliarka Alia (na nemeckých dráhach 34 štartov a 7 víťazstiev, najvyšší GAG 76 kg), ktorá v chove okrem Amry dala ďalších osem potomkov a sedem z nich dokázalo zvíťaziť. Samotná Amra zo štyroch tohtoročných štartov vyťažila tri triumfy a zisk 10 465 €.

Suverénny líder trénerského šampionátu Jaroslav Línek dosiahol vďaka Amre okrúhle desiate víťazstvo najvyššej kategórie v aktuálnej sezóne a do 12. Jesenného hendikepu spoločnosti ITP Control s.r.o. (I. kat., 1800 m, 5800 € plus prémie) nasedlal hneď trojicu svojich zverencov. Tipujúci z nich najviac verili dvojnásobnému jednotkovému premiantovi QUESSIGNY (2,9:1) zo stajne Meridian SK, v tesnom závese totalizátorových preferencií však nasledovali dve reprezentantky stajne Caruso takisto v Línkovej opatere – trojročnej BLUE RIVER (3,8:1) a o dva roky staršej BLUE BAY (4,2:1). Príkladne vyrovnaný hendikepový finiš, v ktorom sa sedem koní vtesnalo do 2 1/2 dĺžky, napokon vyznel najlepšie pre slovenskú odchovankyňu BLUE BAY v sedle s Petrou Zedkovou. Všetky medailové priečky obsadili kobyly – druhá finišovala mimoriadne spoľahlivá PALMERA (st. Kovometal) a tretia polosestra víťazky BLUE RIVER.

BLUE BAY je vlastnou odchovankyňou rodinnej stajne Caruso majiteľa Karola Szaba. Jej otcom je Gr. 1 a Gr. 2 víťazný míliar Shamalgan, matkou „erbová“ kobyla stajne Caruso Bathory. Dvojnásobná víťazka II. kategórie je vynikajúcou matkou. Zatiaľ sa na dráhe objavili štyria jej potomkovia: BOLTHORY (po Colorado Kid) zvíťazil v III. kategórii, BOLTHORN triumfoval o. i. v Zlatom pohári (I. kat.) a finišoval štvrtý v Slovenskom derby, BLUE BAY (po Shamalgan) má na konte už sedem víťazstiev, vrátane Jesenného hendikepu (I. kat.) a najmladšia BLUE RIVER (po Fairlypi) vyhrala Cenu Whisky (I. kat.).

foto: Anton Martinec

Dominancia kobýl aj v rámcovom programe

V úvodnom zápolení dňa, Cene Dorothey (IV. kat., 1600 m, 2300 € plus prémie) sa na štart postavilo jedenásť dvojročných koní a medzi nimi šestica debutantov. Najlepšie pripravení sa ukázali zverenci Zuzany Kubovičovej, keď pri premiérovom štarte v kariére triumfovala hnedka NINNA BEST zo stajne PD Kúty, v sedle s Evou Buriánkovou. Na druhom mieste finišoval BURSTAR zo stajne Jakáb.

Okrúhle desiate víťazstvo vo svojej obdivuhodnej kariére dosiahla 11-ročná hnedka DR COLOKID v Hendikepe Rarity (V. kat., 2000 m, 1800 €). Reprezentantka stajne KUBLIHA&SMOLIK HORSERACING TEAM triumfovala pri svojom 74. kariérnom štarte ľahko o dve dĺžky v 7-člennom poli. V sedle bola ďalšia dáma-jazdkyňa Dominika Baranová.

Čisto dámskou záležitosťou bol Hendikep Nagara (III. kat., 2400 m, 3000 € plus prémie), teda aspoň z pohľadu „konského“ obsadenia. Spomedzi šestice kobýl ukázala najúdernejší finiš reprezentantka Stajne KOVO BELLARY, ktorá pod Adamom Florianom po boji o krk na páske predstihla SARAH LADY.

Záverečné zápolenie, Cena Hestie (IV. kat., 1600 m, 2300 €) sa zasa stala korisťou 6-ročnej HARRIET z KT OBAL a pre jej trénera Jaroslava Línka to bolo jubilejné tridsiate víťazstvo v sezóne. HARRIET bola po dostihoch ponúknutá na predaj vo verejnej dražbe, nového majiteľa však nenašla.