Nabitá dámska klasika aj prekážkové vrcholy

Nabitá dámska klasika aj prekážkové vrcholy

Tradične silný dostihový september prináša aj v Bratislave lukratívny program. V sobotu 9. septembra sa v petržalskom Starom háji uskutoční až desať zápolení. Záštitu nad podujatím prevzal primátor Hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo a hlavným bodom je štvrtá klasická skúška – kobylám vyhradené 31. Slovenské Oaks Hlavného mesta SR Bratislava. Predstavia sa aj dvojročné slečny v 31. Cene zimnej kráľovnej spoločnosti BRUDA a na svoje si prídu aj priaznivci prekážkových dostihov. 

Tucet špičkových trojročných kobýl je na štarte 31. Slovenských Oaks Hlavného mesta SR Bratislava (rovina Listed, 3r kob, 2000 m, 19 000 € plus prémie). Veľkú šancu na víťazstvo má stajňa Strnisko, ktorá vyšle do dostihov hneď dvojicu top reprezentantiek. ABELLA v opatere Mariána Štangela naposledy finišovala na výbornom  treťom mieste v Slovenskom derby a v jej sedle sa predstaví Václav Janáček. Jaroslav Línek zasa pre žlto-modrých pripravuje FREE FOLIE, víťazku Ceny Arvy aj Ceny Pat´s Music! Do okruhu spolufavoritiek sa radí aj druhá Línkova zverenkyňa, slovenská odchovankyňa BLUE RIVER (Stajňa Caruso), ktorá po druhých miestach v Jarnej cene kobýl a v Cene Arvy zvíťazila v Cene Whisky. Sedem slovenských kobýl doplní pätica z Českej republiky. Medzi nimi aj víťazka jarnej klasiky FESCHANDA, druhá v českých Oaks TO TEN METERS, či spoľahlivá SHINING SKY.

„Dámsky“ program doplní 31. Cena zimnej kráľovnej spoločnosti BRUDA (rovina I. kat., 2r kob., 1600 m, 9000 € plus prémie), v ktorej sa stretne deväť dvojročných kobýl. Väčšina aktérok má vo svojej začínajúcej kariére na konte dva štarty, ROYAL ROSE a LIMÁRIA tri. Chuť víťazstva okrem týchto dvoch poznajú ešte SHE FREE a AMRA. Pomerne otvorené dostihy bez vyloženej favoritky môžu priniesť aj prekvapenie.

Vrcholom slovenskej prekážkovej sezóny je Veľká starohájska steeplechase (5000 m, 5500 € plus prémie), ktorej 48. ročník má na štarte päticu koní. Zo slovenských stajní sa predstaví dvojnásobný víťaz ankety o najlepšieho stípliara FORT RYAN (MPL Racing), inak víťaz Veľkej starohájskej spred dvoch rokov. Šuriansku centrálu Lokotrans Slovakia reprezentuje PARIS EIFFEL, kvalifikovaný aj do Veľkej pardubickej. Stajňa Nýznerov SK má na štarte beluša JOGANVILLE, ktorý sa po rovinovej kariére úspešne etabloval nad prekážkami. Hlavným adeptom na víťazstvo však zrejme bude český GREEK DESSERT, vlani a predvlani na skokoch nezdolaný a tento rok dva razy druhý vo švajčiarskom Aarau a v talianskom Merane.

Aj 41. Prútenky šampiónov – podporované spoločnosťou DANFOSS, spol. s.r.o. Zlaté Moravce (4000 m, 4500 € plus prémie) prilákali päticu koní. Hneď tri z nich nasedlá tréner Jaroslav Brečka. Dva triumfy nad prútenými prekážkami má v tejto sezóne na svojom konte HAKIMPUR (DS Millennium), mohol by teda zaznamenať čistý hattrick. Z javoreckého tímu mu budú sekundovať účastník senickej steeplechase SHAWNEE´S TRIUMPH a tento rok na rovinách štartujúci OROBLLANCO. Marián Štangel posiela na štart triedovú STRATOSFERIC, ktorá sa s prútenými prekážkami zoznámila v Pardubicicach. Jediný účastník spoza Moravy DIONIS tento rok ešte nebehal, vlani však finišoval druhý v Gr. 1 prútenkách v Merane.

Spolu je na programe 10 dostihov, prvé štartujú o 14:00 hod. To najdôležitejšie z pohodlia domova uvidia diváci v prenose RTVS od 15:30 hod.