V jednotkách favoriti nezaváhali

V jednotkách favoriti nezaváhali

Podľa očakávaní tipujúcich dopadli najvýznamnejšie testy trinásteho dostihového dňa sezóny na starohájskom hipodróme s podporou Plemenárskych služieb SR, š.p. V 30. Zlatom bičíku svoj minuloročný triumf obhájil výnimočný WORTH CHOICE, 34. Cena turfu zasa patrila bratislavskému obľúbencovi GASPARINI-mu a napokon v 29. Cene Whisky svoje štvrté tohtoročné víťazstvo dosiahla MUSTELA.

Reprezentant stajne Vasury Kolesa WORTH CHOICE vlani získal na Slovensku anketové tituly „najlepší šprintér“ a „najlepší starší žrebec/valach“. K obhajobe toho prvého má našliapnuté naozaj razantne, veď na júnovom Turf-gala opanoval Cenu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a túto nedeľu nedal súperom šancu ani v Cene Plemenárskych služieb SR, š.p. – 30. Zlatom bičíku (I. kat., 1400 m, 3r+, 7000 € plus prémie). Napriek najvyššiemu štartovému číslu a rozdávaniu metrov vonkajšou stopou v cieľovej rovine opäť zapol svoje povestné „turbo“ a triumfoval v kvalitnom čase 1:23,72 min. Len dĺžku strácala druhá voľba tipujúcich pri totalizátore, progresívna trojročná ASTURIAS (predtým o. i. tretia v Jarnej cene kobýl), zvyšok poľa lídrov sledoval z úctivej vzdialenosti.

Veľmi podobná situácia sa zopakovala o pol hodinu neskôr v Cene Plemenárskych služieb SR, š.p. – 34. Cene turfu (I. kat., 2400 m, 7000 € plus prémie). S dvoma najnižšími eventuálkami nastupovali do porovnávacieho vytrvaleckého testu starší žrebec GASPARINI (1,9:1) a trojročná kobyla NINNA BEST (2,1:1). V tomto poradí sa aj zoradili v cieli s výrokom iste 1 dĺžka v rekorde dostihov 2:30,34 min. O kvalitný čas sa postarala najmä NINNA BEST, ktorá pod žiakom Tomášom Romanom stanovila tempo a v závere nestačila len na finiš objektívne jedného z najtriedovejších vytrvalcov v stredoeurópskom regióne. Pre Jiřího Palíka v sedle víťaza to bol jeden z trojice triumfov počas horúceho bratislavského popoludnia.

Priebežný líder jazdeckého šampionátu Jaroslav Línek kontroval vzápätí. Aj v Cene Plemenárskych služieb SR, š.p. – 29. Cene Whisky (I. kat., 1800 m, 7000 € plus prémie) bol odhad tipujúcich správny a o triumf si to rozdali dve papierové spolufavoritky. Tento raz však musela súboj medzi MUSTELOU (2,5:1) a SHE FREE (2,6:1) rozhodnúť až cieľové kamera, ktorá prisúdila štvrtý triumf v sezóne pre reprezentantku stajne Dermek Racing MUSTELU. Zverenkyňa Jaroslava Línka v tejto sezóne ťahá pozoruhodnú víťaznú šnúru, ktorú prerušila až nešťastná Cena Pat´s Music počas derby-dňa. Hnedka z nej našťastie obišla bez ujmy a po štyroch týždňoch opäť ukázala svoju tohtoročnú fazónu a obdivuhodnú bojovnosť. Jarná klasická víťazka SHE FREE útokom zo zadných pozícií siahala po triumfe, vo finále rozhodlo len pár centimetrov. 

foto: Matúš Horniak

RC Farm boduje

Dostihový subjekt RC Farm je registrovaný síce len tretiu sezónu, ide však o „reinkarnáciu“ majiteľsko-chovateľských aktivít Ing. Rudolfa Csomora s oveľa dlhšou tradíciou siahajúcou do 90. rokov. Spolupráca s trénerom Ramazanom Tuguševom a v poslednom období s džokejom Jiřím Palíkom prináša ovocie v tejto sezóne v podobe už troch víťazstiev, z nich dve pribudli práve poslednú nedeľu. Na úvod popoludnia v zápolení dvojročiakov v Cene Kansasa (III. kat., 1400 m, 3000 €) dokonca tmavomodré farby obsadili prvé dve priečky v poradí RAIN BEE (dž. J. Palík) – DIAPRA (dž. M. Laube). Úspechy „slabšieho“ pohlavia podčiarkla v záverečnom teste dňa FEMININ, ktorá v Cene Camilla (IV. kat., 1800 m, 2300 €) nedala šancu deviatke súperov. Zásluhou víťazného hetriku počas popoludnia sa Jiří Palík dotiahol na vedúceho Jaroslava Línka v šampionáte jazdcov na rozdiel jediného bodu.

V rámcovom programe prevaha kobýl

Aj v ďalších štyroch „prevádzkových“ zápoleniach mítingu bodovali kobyly v pomere 3:1. V Hendikepe Tabuho (III. kat., 1400 m, 3000 €) triumfovala progresívna trojročná MATERANA z lotu Václava Luku po boji o krk pred MAXIMUM RISKOM, keď rozhodla najmä jazdecká razancia „zázračne“ rýchlo uzdraveného džokeja Adama Floriana. V nasledujúcej šprintérskej Cene First Solara (IV. kat., 1000 m, 2300 €) spôsobom štart-cieľ prvé tohtoročné víťazstvo pre trénera a majiteľa Ladislava Kublihu zaznamenala HONEYBAY. Pre Tomáša Romana v jej sedle to bolo 37. víťazstvo v jeho sľubne sa rozbiehajúcej kariére.

Aj Hendikep Bohatiera (III. kat., 2400 m, 3000 €) ovládla kobyla. V pomaly rozbehnutom teste predviedla najúdernejší finiš BATHOLALA, jediná zverenkyňa Luboša Urbánka ktorá reprezentuje iné farby ako Lokotrans. Česť žrebcov zachraňoval v Cene Viazmy (IV. kat., 1800 m, 2300 €) MYTHICAL THOR zo stajne Koruna Academy. Pre zverenca Jaroslava Hanáčka to bolo vôbec prvé víťazstvo v kariére.