Triumfy pravých súrodencov v jeden deň

Triumfy pravých súrodencov v jeden deň

Dostihový deň s poradovým číslom osem priniesol na bratislavskom hipodróme viacero zaujímavých momentov. Jedným z nich bolo víťazné double stajne FeD, spol. s r.o., trénera Jozefa Chodúra a jazdca Ferdinanda Kránera s pravými súrodencami, 2-ročnou kobylou LOCH SWAN a o rok starším LOCH PIKE. O pozoruhodný priebeh dostihov sa postarali v Memoriáli Karola Firbasa džokej Róbert Šara s hnedákom SADDAD.

Prvým bodom programu bol tohtoročný debut dvojročiakov, ktorých sa v Cene Nikodéma (IV. kat., 1200 m, 2300 €) stretlo osem. Ako už skúsený dostihový kôň si počínala zverenkyňa Jozefa Chodúra LOCH SWAN, ktorá najlepšie odskočila z boxov a spôsobom štart-cieľ dominovala pod Ferdinandom Kránerom o tri dĺžky. Za líderkou sa počas celého priebehu dostihov držala RAIN BEE z RC Farm, ktorá napriel horšej ovládateľnosti v oblúku predviedla v rovinke pekné zrýchlenie a od zvyšku poľa sa odpútala o dve dĺžky.

Stajňa FeD, spol. s r.o. a tréner Chodúr poslali do akcie okrem Loch Swan aj jej pravého brata, o rok staršieho LOCH PIKE. V Memoriáli majora Stanislava Rudu (II. kat., 1400 m, 4000 € plus prémie) patril v sedemčlennom poli do širšieho okruhu spolufavoritov. Svižné tempo dostihov nadiktovala PASAREI (stajňa Vimar). LOCH PIKE pod  Ferdinandom Kránerom z priebežného tretieho miesta zaútočil v cieľovej rovine a na páske bol o 1 1/4 dĺžky pred Kubovičovej zverenkyňou, v kvalitnom čase 1:24,79 min. „Feďo“ Kráner po hetriku v Topoľčiankach pridal ďalšie dva víťazné zásahy a osamostatnil sa na druhom mieste priebežného šampionátu so šiestimi triumfami, prvý Jaroslav Línek ich má na konte osem.

LOCH SWAN aj LOCH PIKE sú produktom spojenia plemenníka Gregorian (Gr. 2 víťaz z dištančným optimom do jednej míle) a kobyly Lille Havfrue (na konte má jediný štart). Obaja boli kúpení na aukcii írskej spoločnosti Goffs. LOCH PIKE stál 7000 €, LOCH SWAN 2000 €.

foto: Adam Lovecký

Odvážnym prialo šťastie

Memoriál Karola Firbasa (II. kat., 2400 m, 4000 € plus prémie) priniesol málo vídanú „one man show“ v podaní 4-ročného hnedáka SADDAD a džokeja Róberta Šaru. Vytrvalecké zápolenia s malým počtom účastníkov sa často zmenia na taktické manévre s pomalým úvodom a šprintérskou koncovkou. Tento raz sa však o dramatickú zápletku postaral Róbert Šara, ktorý si po odskočení z boxov pohľadom skontroloval kvarteto súperov a keď zistil, že jeho kolegovia skôr berú späť, rozhodol sa pre vabank taktiku. Svojho partnera SADDAD-a z lotu trénera Jaroslava Brečku vo farbách DS Millennium nechal cválať svoje tempo a po polovici dostihov si vypracoval náskok vari 50 metrov. Kilomemetr pred páskou sa na stíhaciu jazdu vydali účastníci Veľkej ceny Slovenska CAPE CROWN a MARANELLO ROSSO, no SADDAD svoje veľké sólo dotiahol do úspešného konca a v cieli mal ešte tri dĺžky k dobru.

Double aj pre trénera Mariána Štangela a džokeja Jiřího Palíka.

Priestor na získavanie dostihovej praxe dostali aj mladí jazdci, ktorí v kariére nedosiahli viac ako 10 víťazstiev. V Cene Yuccy (IV. kat., 2000 m, 2300 €) sa ich stretlo deväť a tipujúci najviac verili Ivane Hrubšovej v sedle trojročného IT´S EDDY z PD Senica. V cieli sa však naopak radovala dvojica s najvyššou kvótou pri totalizátore – GALADRIELA zo stajne Mariána Štangela a v jej sedle prvý životný triumf oslavujúca Laura Kučerová. Druhé víťazstvo počas mítingu pre školiteľa zo Starého hája zabezpečil v záverečnej položke dňa, Hendikepe Ryana (V. kat., 2400 m, 1800 €) trojročný MITUS zo stajne Strnisko, ľahko o 2 1/2 dĺžky pred tréningovým kolegom KABIUKOM (Stall Stummer SK). V sedle MITUS-a sa po druhý raz do pedoku vracal ako víťaz džokej Jiří Palík. Jeho prvý zásah prišiel v Cene Lyona (III. kat., 1800 m, 3000 € plus prémie) so zverenkyňou Ramazana Tuguševa MARY BEE. V cieľovej rovine našiel skúsený rutinér cestičku medzi súpermi a ukážkovým zrýchlením doviedol ryšku k ľahkému víťazstvu o 2 1/4 dĺžky v kvalitnom čase 1:52,88 min. Pre stajňu RC Farm a majiteľa Rudolfa Csomora to bolo prvé víťazstvo po návrate na dostihové ovály. Pamätníci majú jeho majiteľské a chovateľské aktivity spojené predovšetkým so subjektom Žrebčín RC Malá Paka a úspechmi koní ako Dekent (klasický St. Leger 1999), Tamilay, Napoleon, Smart, Lady Atlanta a ďalšie.

Ghan našiel svoju parketu

Reprezentant stajne EKOLS Skalica, s.r.o. GHAN sa v úvode sezóny zameriaval na strednotratiarske zápolenia, no ovocie v podobe víťazstva prinieslo skrátenie na šprintérske trate. V Cene Lord Patricka (IV. kat., 1200 m, 2300 €) mu Petra Zedková dopriala pokojný začiatok na priebežne štvrtej pozícii, z ktorej sa stupňovaním tempa prepracoval na méte 300 pred cieľom do vedenia a v cieli bol zverenec Marcela Mihalíka o dĺžku pred CALAH-om.