Mustela úradovala aj v Topoľčiankach

Mustela úradovala aj v Topoľčiankach

Prvý tohtoročný dostihový deň v Topoľčiankach ponúkol divákom pestré turfové menu. Roviny, steeplechase a prútenky doplnilo aj jedno klusácke zápolenie a tri oddelenia Pony ligy. V hlavnom bode programu, Cene predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, si už tretie víťazstvo v sezóne pripísala na konto MUSTELA s Jaroslavom Línkom.

Tri razy sa v aktuálnej sezóne stretli v priamom súboji dve bývalé tréningové kolegyne MUSTELA a EYES ON YOU a vždy sa v cieli zoradili v tomto poradí. Pri prvom bratislavskom štarte bol medzi nimi rozdiel 3/4 dĺžky, v druhom krk a v Cene predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (II. kat., 1780 m, 3800 €) znel výrok rozhodcov „tuhý boj hlava“. Tretí ROYAL CATATUMBO (účastník Veľkej ceny Slovenska na Turf-gala) z tretieho miesta strácal už 4 1/4 dĺžky.

Mimoriadne spoľahlivý skokan LAD IN z lotu trénerky Hany Kabelkovej sa pravidelne umiestňuje v jednotkových steeplechase, no na triumf čakal od októbra 2019. Víťazný pôst prerušil pri svojej premiére na topoľčianskom hipodróme. V Cene Národný žrebčín “Topoľčianky” štátny podnik (steeplechase na 3500 metrov, 2800 €) pod dž. Lukášom Matuským triumfoval veľmi ľahko o osem dĺžok.

foto: Václav Volf

Hetrik Ferdinanda Kránera

Úvodné tri rovinové zápolenia patrili domácemu jazdcovi Ferdinandovi Kránerovi, ktorý už roky „zarezáva“ u trénera Samuela Sokola. V Cene obce Žikava (V. kat. 1250 m, 1600 €) v sedle CANSAS KINGA (stajňa Vimar) po boji o hlavu pretlačil aj Jaroslava Línka na VIVE FRITZ (NŽ Topoľčianky). Druhý triumf pridal „Feďo“ v Cene obce Machulince (III. kat., 2200 m, 2800 €) s BRAGOU (stajňa BORMANN) z lotu Jozefa Chodúra a hetrik zavŕšil v Cene obce Lovce (IV. kat., 1600 m, 2100 €) opäť na Sokolovom FIORD JAILOVI (Vimar).

Pony Liga vychováva víťazov

Záverečné rovinové zápolenie dňa, Cena obce Hostie (V. kat., 1780 m, 1300 €) opäť potvrdilo, aké je dôležité dať dôveru aj mladým, začínajúcim jazdcom. Za ňu sa teraz trénerovi Mariánovi Štangelovi odvďačil ešte len 15-ročný amatérsky jazdec Mário Sprušanský, ktorý víťazne doviedol do cieľa PRUFY zo stajne Strnisko. Mário je po Tomášovi Romanovi, Nikole Miklovej a Adamovi Šebestovi štvrtým jazdcom z „prípravky“ trénera Ľudovíta Šebestu, ktorý začínal v Slovenskej Pony Lige a už sa dokázal víťazne presadiť aj v konkurencii profesionálov v dostihoch plnokrvníkov.

Ďalšie jazdecké talenty sme videli v akcii v troch oddeleniach tretieho kola Slovenskej Pony Ligy 2024. V rozbehu najnižších poníkov (do 125 cm) sa presadila už skúsená dvojica Sofia Ovečková (11 r.) a Tristan. Druhé oddelenie prinieslo krásny súboj Nicole Veverkovej (11 r.) na Hidalgo Li a Hédi Horváth (12 r.) s BZ Silver s víťazným koncom pre maďarskú účastníčku. V treťom robehu svoju tohtoročnú dominanciu potvrdila Judit Rakottyai (12 r.) s poníkom BT Newton Road. Ďalšie kolo Pony Ligy je na programe 29. júna v Bratislave.