Lukáš Matuský opäť na čele šampionátu

Lukáš Matuský opäť na čele šampionátu

Dostihový deň v Senici opäť potvrdil, že Záhorie je baštou turfu na Slovensku. V areáli čáčovského družstva sa v nedeľu 25. augusta v horúcom letnom počasí a v dožinkovej atmosfére tiesnilo do dvetisíc divákov. V tradičnej steeplechase videli triumf KING HEART-a v sedle s Lukášom Matuským a tiež dva víťazné zásahy zverencov domácej trénerky Zuzany Kubovičovej.

Práve senická školiteľka, a spolu s ňou aj moravský tréner Radim Bodlák, poslali na štart počas popoludnia najviac zverencov, až sedem. V Cene Alchem spol. s r.o. Senica s podtitulom Memoriál Antona Peťku (steeplechase na 3700 m, 2800 €) nasedlal až trojicu z piatich účastníkov práve Radim Bodlák. Papierovo najšancovejšieho z nich, 9-ročného valacha KING HEART z renomovanej stajne EŽ Praha, zveril džokejovi Lukášovi Matuskému. Slovenský 6-násobný prekážkový šampión ponúknutú príležitosť využil a doviedol KING HEART-a k ľahkému 4-dĺžkovému víťazstvu pred PRINCE OF LYRA (am. Jan Ilík). Tretiu a štvrtú priečku obsadili ďalší Bodlákovi zverenci MOBILIZATION (Ján Mach) a KIFAAYA (am. Lucie Horáková). Pre Lukáša Matuského, inak dvojnásobného víťaza Veľkej pardubickej, to bolo piate víťazstvo v populárnej senickej steeplechase v kariére a spolu štvrtý triumf v tejto sezóne na Slovensku. V priebežnom prekážkovom šampionáte tak o jeden bod predstihol Pavla Složila, ktorý ale medzičasom ukončil jazdeckú kariéru.

foto: Ján Valtýni

Víťazný debut plemenníka Legionar

Najširšie štartové pole sa predstavilo v dostihoch dvojročných. Cena Anja Agrotechnik s.r.o., Schaumann Slovensko spol. s r.o. (III. kat., 1000 m, 2800 €) prilákala až osem koní a trojicu z nich pripravila Zuzana Kubovičová. Množstvo fanúšikov si akiste našla prvá dcéra skvelej senickej Zoriany ZARIA (po Pouvoir Absolu). Premiérový štart čakal aj na potomka iného vynikajúceho ex-zverenca Zuzany Kubovičovej Legionara (Kôň roka 2013) menom WICTOR zo stajne Vadual. Do tretice celoživotný debut absolvoval z Nemecka importovaný TURFITO zo stajne ALCHEM majiteľa Alfonza Hrnčiríka. Napokon si to v súboji o víťazstvo rozdali dva žrebce a cieľová kamera po tuhom boji o hlavu prisúdila víťazstvo WICTOR-ovi s dž. Monirom Madihim. Pre jeho otca, plemenníka Legionar je to výborná vizitka, keďže hneď prvý potomok, ktorý sa prestavil na dráhe, dokázal pri debute triumfovať. Po Legionarovi sú tento rok v dostihovom tréningu zaregistrované ešte kobyly Diamond In Pink (z matky Daylight) zo stajne Luna Racing Team v tréningu Jaroslava Línka a Harmica (z Heroina) zo stajne Mladena Rihtariča v opatere Zuzany Kubovičovej.

Víťazné double dvojice Kubovičová-Madihi zabezpečil na mítingu v Cene Sano s.r.o. Bratislava, Agroma – Servis Senec s.r.o. (rovina V. kat., 1750 m, 1600 €) francúzsky rodák RAFAELO zastupujúci farby PD Senica.

O tretí triumf „Záhorákov“ sa postaral v Cene AGRO 2000 s.r.o. Třebíč, G. Technik s.r.o. Malacky (rovina IV. kat., 3000 m, 2100 €) špecialista na ultra-vytrvalecké rovinové zápolenia HAILEY. Syn skvelého Ryana, odchovanec a reprezentant stajne MPL Racing Miroslava Pisklu, dosiahol tretí triumf v sérii a celkovo deviaty v kariére. Džokej Jaroslav Línek sa opäť o čosi vzdialil Jiřímu Palíkovi na čele jazdeckého šampionátu.

Na úvod triumfy moravských stajní

Otváracie zápolenie dostihového dňa Cena Anja s.r.o. Bratislava, Chemstar Slovakia a.s. Bratislava (rovina IV. kat., 2300 m, 2100 €) sa skončilo prekvapením na úkor domácej šance IT´S EDDY-ho v sedle s Jaroslavom Línkom. Dostihy odvodila najmenej zaťažená (51 kg) SUNNY STAR a hoci sa zdalo, že favorit „naložený“ 60 kilogramami dovedie stíhaciu jazdu do úspešného konca, napokon bola v cieli o krk prvá kobyla z lotu Radima Bodláka. Obrovskú radosť z druhého víťazstva v kariére mala ešte len 19-ročná jazdkyňa Anežka Grebeníčková.

„Dámsky“ kolektív spoza rieky Moravy sa tešil v Cene Prillinger s.r.o. Ivanka pri Dunaji, MJM Agro a.s. Litovel (rovina III. kat., 1750 m, 2800 €). V sedemčlennom poli sa na prvých troch miestach zoradili „veteráni“ BLONDIE, KAPTAIN JOE a TREASURE ROCK, ktorí dovtedy spolu vyhrali 24 dostihov. Víťaznú 8-ročnú BLONDIE odjazdila pre trénerku Kateřinu Illíkovú jazdkyňa Petra Zedková, ktorá sa do sedla vrátila po 6-týždňovej zdravotnej odmlke.

Spestrením dostihového dňa boli okrem vystúpenia jazdeckej skupiny Martina Uhrovčíka aj dva dostihy poníkov v rámci Slovenskej Pony Ligy 2024. Dramatický finiš prvého oddelenia pre pony do 135 cm po výroku krátka hlava – hlava pre seba rozhodla Sofia Ovečková na Tristanovi pred Nicole Veverkovou (Hidalgo Li) a Judit Rakottyai (BZ Silver). Druhé oddelenie pre pony nad 135 cm už po šiesty krát v sezóne ovládla Judit Rakottyai na BT Newton Road, ktorá však viacero dĺžok „ukradla“ už na štarte. Druhá finišovala Emma Varsányiová s Nuit Fleur, tretia Patrícia Polláková na Sheronovi.