Karpatská cena v réžii trénera Štangela

Karpatská cena v réžii trénera Štangela

Osem kobýl sa v doterajšej 38-ročnej histórii Karpatskej ceny presadilo proti žrebcom a postavilo sa na najvyšší stupienok v tejto zastrešujúcej skúške dvojročných koní na Slovensku. Do jej aktuálneho ročníka nastúpilo šesť koní a po boji o krk triumfovala jediná kobyla v poli BELLA MIMI. Tomáš Roman v jej sedle dosiahol 49. víťazstvo v kariére. 

39. Karpatská cena spoločnosti AGA Vlachovice (Listed, 1600 m, 12 000 € plus prémie) bola súbojom importovaných dvojročiakov zo zahraničných dražieb v cenových reláciách od 3000 do 10 000 Eur. Zhodou okolností práve najlacnejší a najdrahší nákup, obaja z lotu trénera Mariána Štangela, si to rozdali vo finiši o víťazstvo. Dostihy na míľovú dištanciu odvodili favorizovaný MOON IN PINK (Lokotrans) s KRACKEN-om (Vimar), no v kompaktom šesťčlennom poli veľa nestrácal ani priebežne posledný MISSION ACCEPTED (OZ Roza s.r.o.). V rozhodujúcej fáze dostihov z priebežnej tretej pozície do útoku zavelil DAEMON (BORMANN), nasledovaný BELLOU MIMI (Štangel Racing). Ryška pod rukami Tomáša Romana prešla do vedenia na úrovni dištančného medzníka (200 m pred cieľom) a udržala si ho až po cieľovú pásku. IWANHOE (MPL Racing) silnou koncovkou stihol „len“ druhé miesto o krk.

BELLA MIMI je dcérou plemenníka Belardo (celosvetovo otec trinástich black type víťazov, na Slovensku ho najviac zviditeľnila klasická víťazka Abella) a v dostihoch raz umiestnenej kobyly Diamond (po Camacho). V rámci minuloročnej Orby Sale spoločnosti Goffs ju mimo dražobného ringu zakúpil Marián Štangel za 3000 €. Debutovala druhým miestom pred štarmi týždňami v Cene spoločnosti ARQANA (II. kat., 1600 m).

foto: Adam Lovecký

Aphelie Light opäť ukázala triedu

Početne síce skromne, ale kvalitou nadštandardne obsadená Cena Quissisany spoločnosti BRUDA (II. kat., 2000 m, 5000 € plus prémie) nemala jednoznačnú favoritku. Dostihy podľa očakávaní v poctivom tempe odvodila medailistka troch tohtoročných klasík NINNA BEST (PD Kúty), nasledovaná FREE FOLIE (Strnisko). Úradujúca držiteľka titulu „Kôň roka“ mohla zabezpečiť Tomášovi Romanovi jubilejné 50. víťazstvo v kariére, proti však bola z priebežnej piatej pozície útočiaca APHELIE LIGHT pod dž. Martinom Srncom. Reprezentantka farieb Lokotransu predviedla, podobne ako pred dvomi týždňami na trati o 600 metrov kratšej, úderný spíd a zaknihovala čistý víťazný hetrik.

foto: Adam Lovecký

Wictor si udržal čistý štít

Úvodné zápolenie dňa patrilo dvojročným slovenským odchovancom. Medzi šesticou účastníkov Memoriálu Adolfa a Richarda Weissovcov (III. kat., 1600 m, 4000 € plus prémie) odskočil ako jasný favorit senický premiant WICTOR zo stajne Vadual. Džokej Jirí Palík ho po nie práve optimálnom odskočení z boxov usadil na priebežnej štvrtej priečke, asi kilometer pred cieľom si zlepšil na druhú pozíciu a v cieľovej rovine sa vysporiadal aj s výrazne bočiacim UNO TOP. WICTOR je synom slovenského „Koňa roka 2013“ Legionara a na dráhe raz umiestnenej Wuelty (po Move Your Vision). Jiří Palík vďaka dvanástemu víťaznému zásahu v sezóne znížil náskok priebežného lídra šampionátu Jaroslava Línka už len na rozdiel dvoch bodov.

Double pre Zuzanu Kubovičovú aj Martina Srnca

Trénerka Zuzana Kubovičová si víťaznú dekoráciou zopakovala hneď v druhých dostihoch. Cenu Sexy Secretary (V. kat., 1400 m, 1800 €) suverénne ovládol RAFAELO vo farbách PD Senica. Ivana Hrubšová zaznamenala svoj premiérový zásah v kariére! Druhé miesto na cieľovej páske udržal 14-ročný veterán VAN DAMME, ktorý sa po 116 štartoch rozlúčil so svojou obdivuhodnou kariérou.

Najtesnejší dobeh popoludnia videli diváci v Cene Warnera (III. kat., 1200 m, 3000 € plus prémie). Deväť z desiatich účastníkov sa v cieli zoradilo do štyroch dĺžok. Džokej Martin Srnec po tuhom boji o hlavu ako prvého dotlačil do cieľa GHAN-a zo stajne EKOLS Skalica, s.r.o. v opatere trénera Marcela Mihalíka.

Christerro rozdielom triedy

V hendikepových dostihoch sa všeobecne predpokladajú tesnejšie dobehy, vzhľadom na kompenzáciu výkonnostných rozdielov rôznymi hmotnostnými záťažami. Stávajú sa však aj výnimky, keď niektorý kôň „vystrelí“ a to bol prípad aj Hendikepu Nagara (IV. kat., 2400 m, 2300 €). Tréner Jozef Ralbovský angažoval do sedla CHRISTERRA skúseného džokeja Jiřího Chaloupku, ktorý po razantnom nástupe v oblúku pred cieľom v závere už len kontroloval suverénne víťazstvo. Výrok rozhodcov zadržane 4 1/2 dĺžky hovorí jasnou rečou.

V Hendikepe Tanity (IV. kat., 1800 m, 2300 €) zasa rozhodovali jazdecké úľavy, keď sa na prvých troch miestach zoradili kone s jazdkyňami, ktoré využili hmotnostný „bonus“. Spolupráca trénera Michala Kalčíka s Evou Buriánkovou priniesla v krátkom čase už tretie spoločné víťazstvo na starohájskom hipodróme, tento raz zásluhou 6-ročného valacha WOPART zo stajne Reggie Racing.

Aj záverečné dostihy dňa výsledkovo patrili jazdkyniam, ktoré doviedli kone na prvých troch miestach. Najviac razancie v závere Ceny Dolde (V. kat., 2000 m, 1400 €) ukázala 17-ročná Klára Brišková z Racing Junior Club pod vedením trénera Ľudovíta Šebestu so 7-ročným MONDOVI. Po výroku boj 1/2 dĺžky sa tešila z tretieho víťazstva v kariére.

V Pony lige je dobojované

Záverečné tri dostihy Slovenskej Pony ligy 2024 sa skončili víťazstvami jazdkýň a poníkov z maďarského Baján Team a potvrdením celoročnej dominancie Judit Rakottyai. Poradie celkového hodnotenia na prvých troch miestach sa už nezmenilo. So 100 % bilanciou 32 bodov z ôsmich štartov je víťazkou Pony ligy Judit Rakottyai, druhé miesto obsadila Sofia Ovečková (22 bodov) a tretia priečka patrí Emme Varsányiovej (21 bodov).