Jesenný hendikep bude stávkarským rébusom

Jesenný hendikep bude stávkarským rébusom

Sedemnásty dostihový deň aktuálnej sezóny ponúkne osem rovinových zápolení, z nich dva testy majú štatút prvej kategórie. Pätica dvojročných koní z dražobných katalógov spoločnosti BBAG sa stretne vo Veľkej cene BBAG Baden-Baden. Veľmi zaujímavé obsadenie, sľubujúce vyrovnanú partiu, má Jesenný hendikep. Na štartovej listine je o. i. držiteľka titulu „Kôň roka 2023“ Free Folie, klasickí a jednotkoví víťazi aj sérioví premianti z aktuálnej sezóny.

Prognózovať dostihy dvojročných koní s minimom skúseností býva často problematické. Papierové predpoklady pred 19. Veľkou cenou BBAG Baden-Baden (rovina I. kat., 1400 m, 10 000 €) ale pomerne jasne hovoria v prospech reprezentanta stajne Lokotrans MOON IN PINK. Ten má za sebou ako jediný už dve vystúpenia, po víťaznom debute pridal solídne štvrté miesto v Gerschovom memoriáli (I. kat.) v Prahe. Kvarteto jeho súperov má v nohách zatiaľ po jednom štarte. Sľubný debut absolvovala pred dvoma týždňami na starohájskom hipodróme LA RELATION (AGA-Vlachovice). Zo slovenských zástupcov dvojicu TURFITO (Alchem) a FARN (PD Senica) nasedlá trénerka Zuzana Kubovičová. Po dlhých rokoch uvidíme na jednotkovej scéne aj farby Národného žrebčína Topoľčianky, zásluhou hnedky DALCHA z prípravy Samuela Sokola.

Kvalitným obsadením zaujme 13. Jesenný hendikep (I. kat., 1800 m, 7000 €) s pestrou, deväťčlennou zostavou. Nechýba v nej úradujúca držiteľa titulu „Kôň roka 2023“ FREE FOLIE (stajňa Strnisko) a ako tajný tip jej o rok mladší stajňový kolega TERMINI, ktorý v tejto sezóne už 5-krát zvíťazil. Do pozície najlepšieho slovenského míliara sa prepracoval MANATAN (PD Senica) s vizitkou víťaza elitnej Imperiál Díj v Budapešti. Šnúru štyroch víťazstiev ťahá v tejto sezóne MUSTELA, ktorú po prvý raz uvidíme vo farbách VeVe Racing. Jej tréningový kolega QUESSIGNY (Meridian SK) po triumfe v Jarnej míli zatiaľ nenašiel fazónu z predošlej sezóny. Premiérovo sa do jeho sedla posadí Monir Madihi. Sedmičku domácich koní dopĺňa striedmo nasadzovaný „zimný favorit“ zo sezóny 2021 GOLDSCHATZ (FeD, spol. s r.o.) a 8-ročný veterán KAPTAIN JOE (7 Horse). Spoza rieky Moravy prichádza rovnako starý obhajca triumfu v Jesennom hendikepe spred dvoch rokov AUSTRALIEN (Stajňa Corinne ČR), ktorý sa v Starom háji víťazne rozcvičil pred dvoma týždňami. Bratislavský debut čaká na v tejto sezóne mimoriadne efektívneho DISCOVERY DAY (Václav Luka).

Štart úvodného zápolenia je v nedeľu 6. októbra naplánovaný na 13:00 hod. Celý dostihový deň môžete ako vždy sledovať naživo na našom on-line streame.