Je tu posledná klasika

Je tu posledná klasika

V nedeľu 22. septembra je na starohájskom hipodróme na programe už šestnásty dostihový deň aktuálnej sezóny. Jeho hlavným bodom je posledná a najdlhšia klasická skúška, 31. Slovenský St. Leger Drag Consulting s.r.o. s osmičkou štartujúcich. V itinerári dostihového dňa so začiatkom o 13:00 hod. je spolu osem rovinových zápolení a tri oddelenia ďalšieho kola Slovenskej Pony ligy 2024.

Horúcimi kandidátkami na víťazstvo v 31. Slovenskom St. Leger Drag Consulting s.r.o. (rovina Listed, 2800 m, 25 000 € plus prémie) sú dve kobyly pripravované v Českej republike. ESKADRA ZERO (stajňa Rustikal HC s.r.o.) už bratislavskú dráhu dôverne pozná, počas mítingu Turf-gala ľahko zdolala žrebce v Starohájskom kritériu. Následne v Českom derby finišovala štvrtá a v českých Oaks ju zdolala FINE ANYWAY (Statek Blata Český Ráj). Tá po prvý raz pricestuje do Starého hája s vizitkou dvojnásobnej klasickej víťazky, keďže okrem Oaks si pred tromi týždňami ľahko poradila so súpermi aj v pražskom St. Leger. Najhorúcejším domácim želiezkom v ohni je reprezentant stajne MPL Racing HÁJEK, ktorý v júlovom Slovenskom derby finišoval na striebornej priečke. Na svoje premiérové víťazstvo v kariére zatiaľ čaká a pokiaľ by zopakoval svoj výkon z „modrej stuhy“, môže poriadne podkúriť favorizovaným kobylám. V elitnej spoločnosti klasického ročníka sa celý rok pohybovali aj ďalší domáci reprezentanti DUKE OF MERIDIAN (stajňa Meridian SK), BOULEVARD BLANQUI (Stajňa Egl) a OSBOURNE (MPL Racing), zatiaľ čo IT´S EDDY (PD Senica) a RABBIT IDAHO (Rabbit Trhový Štěpánov) majú na konte víťazstvá z nižších kategórií.

Zaujímavo obsadený Memoriál MVDr. Tibora Staňa (II. kat., 2000 m, 4000 € plus prémie) ponúkne súboj nevyspytateľného, ale triedového ROYAL CATATUMBO (stajňa Vimar) s niekdajšími jednotkovými víťazmi AUSTRALIEN (Stajňa Corrine ČR), RYONY (MUDr. Marie Holbová) a GOLTSCHATZ (FeD, spol. s r.o.) a tento rok obdivuhodne efektívnou KIMCHI (KT OBAL).

Priestor dostanú aj dvojročné kone v Cene spoločnosti ARQANA (II. kat., 1600 m), kde sedmička štartujúcich zabojuje nielen o celkovú dotáciu 4000 €, ale aj dodatočné vouchery od francúzskej dražobnej spoločnosti ARQANA, ktoré budú môcť uplatniť pri nákupe mladých koní na niektorej z jesenných aukcií.

Spolu je v nedeľu 22. septembra na programe osem dostihov a tri oddelenia siedmeho kola Slovenskej Pony ligy 2024. Štart úvodného zápolenia je naplánovaný už na 13:00 hod. Okrem dostihov na dráhe je opäť pripravený sprievodný program, najmä pre najmenších návštevníkov. To najdôležitejšie z dostihového dňa prinesie v hodinovom prenose (od 17:30 do 18:30) zo záznamu aj STVR na športovom programe.