Derby-víťazku vyzvú najlepšie domáce kobyly

Derby-víťazku vyzvú najlepšie domáce kobyly

September je tradične vnímaný ako čas jesenných klasík, no tento rok sa prvá z nich odbehne ešte v plne „tropickom“ móde. Okrem 32. Westminster Slovenských Oaks je v nedeľu 8. septembra na programe aj Cena zimnej kráľovnej a dva najprestížnejšie prekážkové testy sezóny, Veľká starohájska steeplechase a Prútenky šampiónov.

V priebehu doterajších piatich mesiacov sezóny 2024 sa už dostatočne vyprofiloval okruh najtriedovejších kobýl v klasickom veku troch rokov a z tých slovenských nechýba na štarte 32. Westminster Slovenských Oaks (rovina Listed, 2000 m, 25 000 € plus prémie) ani jedna. V desaťčlennom štartovom poli je osem reprezentantiek domácich stajní a dve hostky z Českej republiky. Najväčší rešpekt vzbudzuje derby-víťazka FRANCIS GOLD zo stajne OZ Roza v opatere trénerky Venduly Korečkovej, ktorá si pred ôsmimi týždňami v slovenskej „modrej stuhe“ skvelým finišom ľahko poradila s tuctom súperov. Najbližšie z dnešných súperiek sa k nej dostala tretia NINNA BEST (PD Kúty), jedna z dvoch zverenkýň Zuzany Kubovičovej na štartovej listine. Tou druhou je jarná klasická premiantka SHE FREE (stajňa Bamatse), naposledy len o nos druhá v prípravnej Cene Whisky. Z jednotkovo úspešných nechýbajú triumfátorka Ceny Pat´s Music počas derby-dňa ANIKA (Lokotrans Slovakia) a víťazka Ceny trojročných kobýl HARMONY (MPL Racing). Rovnaké farby reprezentuje aj druhá slovenská odchovankyňa RHAPSODY, ktorá celú sezónu predvádza na najvyššej úrovni spoľahlivé výkony. Po takmer trojmesačnej prestávke sa opäť predstaví aj najlepšia dvojročná kobyla uplynulej sezóny, zimná kráľovná AMRA (stajňa KT OBAL). Hostiteľskú ekipu dotvárajú z nižších kategórií na klasickú scénu „vytiahnuté“ ROYAL ROSE (MIHALIK racing) a FEMININ (RC Farm). Druhou českou zástupkyňou je víťazka Ceny Latiny z Prahy a štvrtá v českých Oaks QUIERA (stajňa Marek Šimák).

Druhým najvýznamnejším rovinovým testom popoludnia je 32. Westminster Cena zimnej kráľovnej (I. kat., 1600 m, 9000 € plus prémie) s čisto domácou päticou dvojročných kobýl. Chuť víťazstva už poznajú RAIN BEE (RC Farm) a ODETA (MPL Racing), naopak celoživotná premiéra čaká na Legionarovu dcéru HARMICA (Mladen Rihtarič).

V tradičnom prekážkovom vrchole sezóny – 49. Veľkej starohájskej steeplechase Hlavného mesta SR Bratislava (5000 m, 6500 € plus prémie) ašpiruje na tretie víťazstvo nestarnúci FORT RYAN (MPL Racing). Na obhajcu čaká kvarteto istotne „hrateľných“ súperov. Do 42. Prúteniek šampiónov podporovaných spoločnosťou DANFOSS, spol. s.r.o. Zlaté Moravce (4000 m, 5500 € plus prémie) nasedlá dve najväčšie nádeje tréner Marián Štangel. K triumfátorovi z júnových bratislavských prúteniek FALCON X (MPL Racing) pribudol nový skokanský objav MARANELLO ROSSO (Lokotrans Slovakia). Počas leta z rovín presmerovaný účastník najvýznamnejších vytrvaleckých testov sa začiatkom augusta presadil nad prútenkami v Pardubiciach.

Spolu je v nedeľu 8. septembra na programe osem dostihov, štart úvodných je naplánovaný na 14:00 hod. Okrem napínavých zápolení na dráhe je opäť pripravený sprievodný program, najmä pre najmenších návštevníkov. To najdôležitejšie z diania na dráhe prinesie v 75-minútovom prenose aj STVR na športovom programe (15:30 – 16:45 hod.).