Topoľčianske vrcholy získali Meghan a Whistledownthewind

Topoľčianske vrcholy získali Meghan a Whistledownthewind

Všetky víťazstvá z druhého tohtoročného mítingu v Topoľčiankach ostali v slovenských centrálach. Veľkú topoľčiansku steeplechase ovládla šurianska MEGHAN a Cenu predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Hanáčkov zverenec WHISTLEDOWNTHEWIND. Dva zásahy do čierneho zaknihoval džokej Jaroslav Línek a dva razy bodoval aj domáci tréner Samuel Sokol.

Hlavné rovinové zápolenie popoludnia, Cena predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (rovina II. kat., 1700 m, 3800 € plus prémie), prilákala na štart kvalitné osemčlenné pole. Hendikepová propozícia rozdelila účastníkom hmotnosti v rozpätí od 52 až do 64 kilogramov. S najvyššou záťažou sa museli popasovať RYONY a sériová víťazka z Topoľčianok EYES ON YOU, naopak najmenej niesol trojnásobný premiant nižších kategórií z aktuálnej sezóny POWER HAT. Svižné tempo dostihov nadiktoval temperamentný trojročiak ROYAL CATATUMBO, ktorý sa v popredí držal aj v cieľovej rovinke. Tam však najlepšie načasoval finiš Monir Madihi v sedle WHISTLEDOWNTHEWIND a o 3/4 dĺžky dosiahli najcennejšie víťazstvo v kariére tohto 6-ročného zverenca Jaroslava Hanáčka.

Papierovým favoritom Veľkej topoľčianskej steeplechase – Ceny obce Topoľčianky s podtitulom Memoriál Jaroslava Bartoněka (steeplechase na 3900 m, 4000 € plus prémie) bol víťaz Veľkej ceny Netolíc SALIVANO s dž. Janom Odložilom. Ten však spadol hneď na prvej prekážke a cesta k úspechu sa tak otvorila dvojici kobýl HE CAMARGUAISE (dž. P. Složil ml.) a MEGHAN (dž. M. Cagáň). Tie si v rýchlom tempe vypracovali výrazný náskok pred zvyšnou trojicou a striedali sa vo vedení. Šance sa zdali byť vyrovnané ešte pri prekonávaní záverečnej prútenej prekážky, no v cieľovej rovine ukázala prevahu MEGHAN zo stajne Lokotrans Slovakia a triumfovala ľahko o 4 dĺžky. Otec a syn Ján a Martin Cagáňovci tak zaknihovali druhé a mimoriadne cenné prekážkové víťazstvo v tejto sezóne.

foto: Martina Lacová

Úvod a záver mítingu patrili trénerovi Samuelovi Sokolovi, keď triumfovali dvaja jeho zverenci z chovu Pavla Vigaša. Cenu obce Lovce (V. kat., 1250 m, 1600 €) s prehľadom ovládol FIORD JAIL zo stajne Vimar, syn klasickej víťazky Fiorhead. Naopak, o víťazovi záverečných dostihov o Cenu obce Hostie (V. kat., 1780 m, 1300 €) musela rozhodnúť až cieľová kamera, ktorá odhalila na páske o kúsok nosa vpredu reprezentantku Národného žrebčína Topoľčianky FERARU. Tá je zhodou okolností „tetou“ Fiord Jaila, resp. polosestrou jeho matky Fiorhead.

Jazdecké double na mítingu zaznamenal suverénny líder šampionátu Jaroslav Línek. Okrem Fiord Jaila bodoval aj v Cene obce Žikava (IV. kat., 1600 m, 2100 €) na palube vlastnej zverenkyne HARRIET zo stajne KT Obal. O víťazný hetrik ho v ďalších dostihoch o Cenu obce Machulince (III. kat., 2200 m, 2800 €) pripravila Petra Zedková. Tá vynikajúco načasovala finiš Štangelovej zverenkyne SARAH LADY a pred favorizovanou Línkovou Kimchi triumfovali o jednu dĺžku.

Druhé prekážkové zápolenie dňa – Cena spoločnosti DANFOSS, spol. s.r.o. Zlaté Moravce (prútené prekážky, 3400 m, 2500 €) sa stalo korisťou LOTOSA zo stajne Kovotvar v sedle s Dominikou Baranovou. Táto dvojica si zopakovala suverénny triumf z prvého, júnového topoľčianskeho mítingu.

Súčasťou dostihového popoludnia boli aj dve zápolenia poníkov v rámci Slovenskej Pony Ligy 2023. V prvom oddelení pre nižšie poníky sa z premiérového víťazstva v sezóne tešila Linda Šmidová s Barbarellou, pri ich štvrtom spoločnom vystúpení. Druhé oddelenie pre vyššie poníky opäť ovládla Jesika Kissová v sedle Hollywood Cowboya a zaknihovala piaty triumf zo šiestich štartov.