Lad In v Topoľčiankach nezdolaný

Lad In v Topoľčiankach nezdolaný

Druhý topoľčiansky míting sezóny ponúkol osmičku zápolení a diváci opäť videli rovinové, prekážkové aj klusácke dostihy. Hlavným bodom programu bola Veľká topoľčianska steeplechase, v ktorej bodku za svojou jazdeckou kariérou napísal džokej Pavel Složil mladší. Víťaznú rozlúčku v sedle Fort Ryana mu prekazil Lukáš Matuský, ktorý k triumfu doviedol tento rok v Topoľčiankach stopercentného Lad In. 

Na štartovej listine Veľkej topoľčianskej steeplechase s podtitulom Memoriál Jaroslava Bartoněka (stch na 4100 m o 4500 €) figurovalo deväť mien, no do dostihov napokon nastúpilo sedem koní. K papierovým favoritom patril triumfátor edície 2022 FORT RYAN zo stajne MPL Racing. Pre jeho partnera Pavla Složila ml. to bolo posledné vystúpenie v jeho jazdeckej kariére pred ohláseným odletom za „veľkú mláku“. Výber to bol nanajvýš symbolický, veď FORT RYAN patril k jeho najobľúbenejším koňom. Pri predchádzajúcich piatich spoločných štartoch dosiahli štyri víťazstvá, vrátane minuloročnej Veľkej starohájskej steeplechase a tohtoročnej Jarnej ceny Petržalky. Pavel Složil ml. v posledných rokoch úzko spolupracoval s trénerom Jaroslavom Brečkom a vlani sa ozdobil titulom slovenského prekážkového šampióna. Preslávil sa však najmä ako víťaz Veľkej pardubickej 2021 v sedle Talenta, na konte má aj viacero graded zásahov v Taliansku.

Hlavným vyzývateľom 10-ročného FORT RYAN-a bol ešte o dva roky starší LAD IN. Zverenec Hany Kabelkovej v sedle s Lukášom Matuským si topoľčiansky ovál otestoval ľahkým 8-dĺžkovým víťazstvom počas júnového mítingu a aj tento raz zobral taktovku vývoja do rúk Lukáš Matuský. V solídnom tempe odvodil celé dostihy a v závere o 3/4 dĺžky odrazil útok FORT RYAN-a, ktorý niesol o dva kilogramy viac. Zvyšné kone dobehli do cieľa už s veľkými rozostupmi.

foto: Ján Valtýni

Hlavné rovinové zápolenie opäť pre Línka

Špecialistom na topoľčianske „dvojkové“ roviny je jednoznačne tréner a džokej Jaroslav Línek. V posledných ôsmich prípadoch (od roku 2021) sa jeho zverenci presadili až šesť krát. V nedeľu to bola v Cene Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, organizačná zložka OZ Tribeč Topoľčianky (rovina II. kat., 1700 m, 3800 €) reprezentantka stajne KT OBAL KIMCHI. V tejto sezóna 6-ročná hnedka sa zo „škatuľky“ trojkovej vytrvalkyne prepracovala o kategóriu vyššie a bodovať dokáže aj na míľových tratiach. Pod najvyššou záťažou 60,5 kg zdolala o 3/4 dĺžky o 8,5 kg menej nesúcu BRAGU.

Dva zásahy mladých talentov

Úspešná kooperácia amatérskej jazdkyne Kláry Briškovej s reprezentantom stajne Kovometal PAOLO CINELLA prinieslo po bratislavskom triumfe v piatej kategórii ovocie aj o poschodie vyššie v Topoľčiankach. Cena DVT s.r.o. Bratislava (IV. kat., 1600 m, 2100 €) priniesla ukážkovo hendikepový dobeh, keď po výroku tuhý boj hlava-hlava identifikovala cieľová kamera v cieli prvého práve PAOLO CINELLA pred ARDLUEASOM (dž. Jakub Pavlíček) a PRUFY (am. Mário Sprušanský). Hneď v nasledujúcich dostihoch sa z druhého víťazstva v kariére tešila aj am. Nikola Miklová, ktorá v sedle LUCAS-a v dramatickom finiši odrazila o krátku hlavu nápor FERRARY s Ferdinandon Kránerom. Kolízny priebeh záverečných desiatok metrov, do ktorého bol „zapletený“ aj GREAT MY DADDY (M. Jakábová) preskúmala dostihová komisia po proteste ex-offo a ponechala výsledok tak, ako bol dosiahnutý na dostihovej dráhe.

Dva razy sa tešil aj Marcel Novák ml.

Jazdecký „obojživelník“ Marcel Novák mladší aj pod Tríbečom uplatnil svoju univerzálnosť a pripísal si víťazné zásahy na rovinách aj nad prútenými prekážkami. V Cene Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o. (III. kat., 2200 m, 2800 €) nachytal na hruškách svojich jazdeckých kolegov. Keď sa nikomu z kvarteta štartujúcich nechcelo ísť do čela, zobral túto úlohu na seba a svoju 8-ročnú partnerku BLONDIE. Po extrémne pomalej úvodnej polovici sa dostihy zmenili na záverečný šprint na 800 metrov a v ňom už pred seba nikoho nepustil. V Cene spoločnosti DANFOSS, spol. s.r.o. Zlaté Moravce (prútené prekážky na 3400 m, 2800 €) sa naopak Marcelovi Novákovi so zverenkyňou Radima Bodláka CELESTINE podarilo až v záverečných cvalových skokoch o hlavu chytiť dlho vedúcu WHIRTEN s Dominikou BAranovou.

Na úvod sa radovali aj domáci

Tréner Samuel Sokol, okrem všetkých iných funkcií aj duša organizačného tímu Národného žrebčína Topoľčianky, vďaka ktorému bola dostihová dráha aj v tropických letných horúčavách optimálne pripravená a zavlažená, sa mohol z víťazstva na domácej pôde tešiť v úvodnom cvalovom zápolení mítingu. V Cene RAVENA, s.r.o. Topoľčianky (V. kat., 1250 m, 1600 €) sa po tuhom boji o krk presadil CANSAS KING odjazdený Ferdinandom Kránerom pre stajňu Vimar.

Bucephalos Misi opäť bez konkurencie

Dostihový deň otvorili klusáky v Memoriáli Ing. Juraja Deáka (2200 m, 1000 €). Podľa očakávaní si ôsme víťazstvo pri deviatom štarte na slovenských dráhach pripísal BUCEPHALOS MISI vedený svojím trénerom Davidom Dobrovolným. Dostihy poznačila kolízia pri vbiehaní do cieľovej roviny, po ktorej vypadla zo sulky Barbora Šebestová a doplatil na ňu aj v cieli druhý TOP SECRET J´ s Daliborom Skladanom. Inak mohol byť v cieli rozdiel istotne menší ako 2 1/2 dĺžky.